Saldering zonnepanelen (ook na 2023) - Dak Profijt

Plan een gratis adviesgesprek

Saldering zonnepanelen (ook na 2023)

Wanneer je interesse hebt in het aanschaffen en laten installeren van zonnepanelen op het dak van je woning, dan kan het niet anders of je komt de termen ‘salderen’ en ‘saldering’ volop tegen. Dat is maar al te logisch, want de regels omtrent saldering zorgen er mede voor dat het aantrekkelijker wordt je eigen zonnepanelen te kopen.

In de volgende alinea leggen we eerst uit hoe de regelgeving omtrent saldering bij zonnepanelen op dit moment in elkaar steekt. Het wordt je dan vanzelf duidelijk welke voordelen hieraan verbonden zijn.

 

LET OP: Het wetsvoorstel om de salderingsregeling vanaf 2023 af te bouwen is door de tweede kamer controversieel verklaard en wordt dus niet aangenomen.

Hoe werken de regels omtrent saldering momenteel?

Het aanschaffen en laten plaatsen van zonnepanelen geldt voor de meeste mensen als een investering. En zoals bij elke investering geldt, geldt bij deze investering ook: deze zal zich moeten terugverdienen. Bij zonnepanelen gebeurt dat door energie van zonnestralen (met behulp van een omvormer) om te zetten in elektriciteit.

De dankzij zonnepanelen gewonnen elektriciteit kun je vervolgens meteen zelf gebruiken. Wanneer je op een bepaald moment meer stroom opwekt dan verbruikt, dan zul je deze stroom leveren aan het elektriciteitsnet. Je zult hiervoor een teruglopende energiemeter nodig hebben. Een slimme meter die bijhoudt wat je teruglevert volstaat hierbij ook.

Het terugleveren van elektriciteit aan het net levert je hoe dan ook financieel voordeel op. Enerzijds mag je teruggeleverde kWh’s wegstrepen tegen de stroom die je zelf van het elektriciteitsnet hebt gebruikt. Bovendien zul je van je energieleverancier een vergoeding ontvangen voor teruggeleverde stroom. Deze vergoeding staat normaal gesproken gelijk aan de prijs die je bij de leverancier betaalt per kWh. Op je jaarlijkse energierekening zul je dit duidelijk terug kunnen zien. De door jou opgewekte stroom zal dan verrekend worden met de stroom die je van het elektriciteitsnet hebt gebruikt. Dit principe heet salderen.

Overigens loont het de moeite de diverse energieleveranciers goed met elkaar te vergelijken voor je je zonnepanelen aanschaft. Deze leveranciers kunnen namelijk verschillende teruglevertarieven hanteren. Wat dit betreft geldt natuurlijk dat hoe hoger het teruglevertarief is, hoe gunstiger het voor je uitpakt.

Begin met zonnepanelen
Start jouw aanvraag

Hoe ziet saldering er na 2023 uit?

Voor alle eigenaren van zonnepanelen is de saldering erg belangrijk. De mogelijkheid om te kunnen salderen bepaalt immers voor een groot deel hoe rendabel de investering van je zonnepanelen uiteindelijk is.

Het wetsvoorstel om de salderingsregeling af te bouwen vanaf 2023 is door de tweede kamer controversieel verklaard. Dat houdt in dat deze niet wordt aangenomen. De salderingsregeling zal er na 2023 dus niet anders uit zien.

Het belangrijkste aspect van de voorgestelde aanpassing aan de regels is dat je teruggeleverde stroom niet meer mag wegstrepen van de elektriciteit die je gebruikt. Dit zorgt dus voor een minder gunstige (jaarlijkse) energierekening. Wel krijg je nog steeds een vergoeding van je energieleverancier voor dit terugleveren.

Geen paniek

Dit voorstel is nog lang geen werkelijkheid. Maar mocht er toch een soortgelijk voorstel aangenomen worden dan is dat geen probleem. De salderingsregeling is in het leven geroepen om de transitie naar zonnepanelen extra interessant te maken. Tegenwoordig is het zo dat zonnepanelen in de aanschaf steeds goedkoper worden. De terugverdientijd van je investering blijft daardoor uiteindelijk ongeveer gelijk, zo is de overtuiging van de regering.