fbpx
Skip links

Onderhouden van zonnepanelen: hoe doe ik dat?

Onderhouden van zonnepanelen: hoe doe ik dat?

In principe doen geïnstalleerde zonnepanelen gewoon hun werk op het dak. Toch moet er wel aandacht aan besteed worden, zoals regelmatig onderhoud. Wat als er bijvoorbeeld een paneel tussen zit dat het niet zo goed doet? Dit kan voorkomen door  een technisch probleem, vervuiling of verbrande cellen. Jaar na jaar kan dat een groot verlies aan energie betekenen. Daarom is het goed om jaarlijks de hele installatie te laten onderhouden. Dit kunt u zelf doen, maar een specialist in het reinigen en onderhouden van zonnepanelen kan hierbij ook helpen. Hiermee zorgt u ervoor dat uw zonnepanelen het optimale rendement halen. 

Reinigen van zonnepanelen

 

Het belang van het onderhouden van zonnepanelen

Zonnepanelen onderhouden is heel belangrijk om het rendement en de levensduur van de installatie te waarborgen. Uit de praktijk weten wij dat als de installatie niet regelmatig wordt onderhouden, de opbrengst daalt en de veiligheid vermindert.

Een voorbeeld hiervan is dat onder bepaalde omstandigheden een zonnecel waar schaduw op valt verhit kan raken, waardoor het materiaal beschadigt. De kans op uitval van de cel wordt groter naarmate de cel vaker beschaduwd is. Dit komt de productie niet ten goede. Het is bovendien ook minder veilig.

Beschadigde cellen in een zonnepaneel kunnen brand veroorzaken doordat de temperatuur dan plaatselijk te hoog oploopt. Dit zijn een van de vele redenen om uw zonnepanelen regelmatig te laten inspecteren.

Zonnepanelen reinigen door een specialist

Zonnepanelen laten schoonmaken door een specialist

Het is aan te raden om een bedrijf te benaderen voor het schoonmaken van uw zonnepanelen. De onderhoudskosten van de panelen zijn vaak laag te noemen. De regen maakt namelijk het grootste gedeelte van de zonnepanelen schoon. Om uw optimale rendement te behouden betaalt u gemiddeld tussen de 100 en 150 euro voor een specialist. Er zijn ook voldoende bedrijven die onderhoudscontracten aanbieden. U krijgt dan onderhoudsdiensten aangeboden voor een aantal jaren. Elk jaar komt het bedrijf uw zonnepanelen schoonmaken voor een vooraf afgesproken bedrag. Een dergelijke service bieden we ook aan bij Dak Profijt. 

Zelf uw zonnepanelen schoonmaken

Het is natuurlijk ook mogelijk om uw zonnepanelen zelf schoon te maken. Dit ligt uiteraard aan de situatie en de omgeving.

Wanneer u de juiste middelen tot uw beschikking heeft, is het goed te doen om zelf uw panelen schoon te maken. Hieronder leest u wat het beste is voor welke situatie. 

Schuin dak
Op een schuin dak met een beetje helling (groter dan 30 graden) is de regen een gratis glazenwasser. Aanslag en vuil spoelen soepel van het paneel af. Vogelpoep wordt door de zon verbrand en valt er vanzelf af. Af en toe schoonmaken is altijd aan te raden maar het is niet noodzakelijk voor de opbrengst.

Plat dak
Op een plat dak worden de zonnepanelen vaak met een lage helling geplaatst. Vroeger was dit 30 graden maar tegenwoordig is dit standaard 15 graden en zelfs minder. Heel goed voor de windbelasting en de opbrengst per vierkante meter. Iets minder is het voor de bevuiling van het paneel. Onder in het paneel ontstaat snel aanslag. Dit moet minimaal elk jaar schoongemaakt worden.

Bomen
Bomen zijn mooi, maar kunnen ook nadelig zijn voor uw zonnepanelen. Ze geven schaduw, trekken vogels die op de zonnepanelen poepen en ze zorgen ook nog eens voor aanslag. Ook al staan de bomen niet direct in de buurt van de zonnepanelen, dan zorgen ze vaak nog voor extra aanslag door de pollen en deeltjes die in de lucht komt. Uiteindelijk verzamelt de aanslag zich en hierdoor kunnen allerlei soorten algen ontstaan.

Afbeeldingsresultaat voor zonnepanelen en schuin dak bopom

Checklist voor het schoonmaken van uw zonnepanelen

 • Controleer regelmatig hoe de zonnepanelen er uitzien;
 • Maak schoon met weinig licht, dus bij bewolkt weer (veel licht geeft hoge voltages en kan gevaarlijk zijn bij het onderhoud);
 • Maak schoon als de zonnepanelen op een normale temperatuur zijn (zonnepanelen kunnen wel 80 graden worden);
 • Schakel de installatie tijdens het schoonmaken uit;
 • Kom niet aan de bekabeling en kijk uit voor de kabels en connectoren;
 • Gebruik geen bijtende schoonmaakmiddelen;
 • Maak de zonnepanelen niet droog schoon (dit kan schuren en krassen veroorzaken);
 • Schoonmaken in principe met (gedemineraliseerd) water met een maximaal temperatuurverschil van 10 graden met het paneel;
 • Leun niet op de zonnepanelen en stoot niet op het glas(bijvoorbeeld met een steel);
 • Werk veilig. Zijn de zonnepanelen lastig bereikbaar? Laat dan een professionele schoonmaakservice komen. Vaak kunnen glazenwassers dat prima. ;

De juiste schoonmaakmiddelen

Bijtende schoonmaakmiddelen is een no-go voor uw zonnepanelen. De zonnepanelen zijn gevoelig voor verkeerde middelen. Je wilt natuurlijk geen krassen of een minder glanzende zonnepaneel hebben.

De zonnepanelen kan je schoonmaken met water en een zacht doekje. Indien toegestaan kan je ook gebruik maken van ethanol, een glasreiniger en micro-fiber doekje. Vraag wel altijd even na of het mogelijk is voor uw zonnepanelen (hyperlink contact Dak Profijt).

Wat je absoluut niet moet gebruiken is het volgende:

 • Hoge drukspuit;
 • Agressief schoonmaakmiddel;
 • Schurend schoonmaakmiddel;
 • Ammoniak;
 • Schurende hulpmiddelen zoals schuursponsjes en borstels.

Leave a comment