
Zonnepanelen in de winter
Zonnepanelen zijn een populaire manier om duurzame energie op te wekken en ze kunnen ook in de winter voordelen bieden.
Ten eerste blijven zonnepanelen energie opwekken, zelfs als de zonnestralen minder krachtig zijn. Dit komt omdat zonnepanelen licht opvangen, in plaats van warmte. Dus zelfs als het bewolkt is of als het koud is, blijven zonnepanelen energie opwekken.
Ten tweede kan het gebruik van zonnepanelen in de winter helpen om de energierekening te verlagen. Hoewel de dagen korter zijn en de zon minder krachtig is, is er nog steeds voldoende licht om energie op te wekken. Bovendien is er in de winter vaak minder vraag naar energie voor het koelen van huizen en gebouwen, wat betekent dat er minder energie nodig is en dat zonnepanelen in staat zijn om een groter deel van de energiebehoefte te dekken.
Ten derde kunnen zonnepanelen ook nuttig zijn in het geval van stroomuitval. Als er bijvoorbeeld een sneeuwstorm is of als de stroom uitvalt vanwege andere omstandigheden, kunnen zonnepanelen helpen om de stroomvoorziening te behouden door energie op te wekken voor essentiële apparatuur, zoals verwarming en koelkasten.
In samenvatting bieden zonnepanelen in de winter verschillende voordelen, waaronder het opwekken van energie, het verlagen van de energierekening en het behouden van de stroomvoorziening in geval van stroomuitval. Als u overweegt om zonnepanelen te installeren, is het zeker de moeite waard om te overwegen om dit in de winter te doen.

5 tips voor zonnepanelen in de winter
- Zorg voor een goede oriëntatie en hellingshoek van de zonnepanelen. Zonnepanelen werken het beste als ze naar het zuiden gericht zijn en een hellingshoek hebben van 30-40 graden. Dit helpt om het maximale aantal zonnestralen op te vangen, zelfs in de winter.
- Gebruik een zonnepanelenreinigingssysteem. Hoewel zonnepanelen in de winter minder vuil worden, kan sneeuw of ijs op de panelen een obstakel vormen voor het opvangen van zonnestralen. Een zonnepanelenreinigingssysteem kan helpen om de panelen schoon te houden en ervoor te zorgen dat ze optimaal blijven werken.
- Investeer in een zonnepanelenmonitor. Een zonnepanelenmonitor kan helpen om het energieopwekkingvermogen van de panelen te volgen en om te zien hoeveel energie er wordt opgewekt, zelfs in de winter. Dit kan nuttig zijn om te bepalen hoe effectief de panelen werken en om eventuele problemen op te sporen.
- Maak gebruik van zonnepanelen-opbergsystemen. Als u zonnepanelen op een dak installeert, kunt u overwegen om opbergsystemen te gebruiken om ervoor te zorgen dat de panelen veilig zijn tijdens extreme weersomstandigheden, zoals sneeuwstormen.
- Overweeg het gebruik van zonnepanelen met een hogere efficiëntie. Hoewel zonnepanelen met een hogere efficiëntie vaak duurder zijn, kunnen ze in de lange termijn meer opwekken en kunnen ze een betere investering zijn. Bovendien kunnen ze in de winter nog steeds een goede hoeveelheid energie opwekken, wat kan helpen om de kosten te verlagen.

Vragen over zonnepanelen
De meeste daken zijn geschikt voor zonnepanelen. Het dak hoeft niet per se op het zuiden te liggen. Het is wel belangrijk dat het een koophuis is, en dat je eigenaar van het dak bent. Zonnepanelen op gedeelde daken zoals appartementen kunnen administratief erg ingewikkeld zijn.
Doe een aanvraag om te kijken of jouw dak geschikt is.
Wat je precies gaat besparen hangt af van je huidige kosten en verbruik, de formaat van het dak en het aantal zonnepanelen dat we plaatsen. Over het algemeen brengen wij een advies uit waarbij de geschatte opbrengst van de zonnepanelen en het geschatte elektriciteitsverbruik even hoog zijn. Dit is voor jou het voordeligst. De hoogte van je besparing zal het bedrag zijn dat je nu aan elektriciteit betaalt.
Doe een aanvraag om te kijken hoeveel je gaat besparen.
Let op: de prijzen voor elektriciteit stijgen. De jaarlijkse besparing wordt dus ieder jaar een stukje groter.
Bijvoorbeeld ’s nachts wekken je zonnepanelen natuurlijk geen stroom op. Dan ontvang je gewoon stroom via jouw energieleverancier. Op een zonnige dag wek je meer energie op dan je verbruikt en lever je dit automatisch terug aan het net. De hoeveelheid energie wordt aan het einde van het jaar met jou verrekend. Dat heet salderen.
Vooraf maken wij altijd een plan op maat, waarin we kijken naar jouw stroomverbruik. We zorgen ervoor dat de jaaropbrengst van de zonnepanelen zo dicht mogelijk in de buurt komt van het jaarverbruik. Dat is voor jou het voordeligst.
Bij Dak Profijt werken we uitsluitend met de beste materialen. Op die manier weet je zeker dat jij goed zit met je zonnepanelen. In ons op maat gemaakte plan zie je precies welke garanties je krijgt. In de meeste gevallen krijg je bij Dak Profijt de beste garanties uit de markt:
- 30 jaar productgarantie op de zonnepanelen (fabrieksgarantie)
- 30 jaar vermogensgarantie* op de zonnepanelen
- 25 jaar productgarantie op de omvormer (fabrieksgarantie)
- 25 jaar garantie op het montagesysteem
*Dit houdt in dat je de garantie krijgt dat jouw zonnepanelen na 30 jaar nog minimaal 87% van het originele vermogen hebben.
Als je met je zonnepanelen meer stroom opwekt dan je meteen gebruikt, dan lever je stroom automatisch terug aan het elektriciteitsnet. Bij het terugleveren draait jouw energiemeter terug óf de slimme meter registreert dat je teruglevert.
De salderingsregeling maakt zonnepanelen extra aantrekkelijk. Nu, maar ook in de toekomst. Maar wat is salderen precies?
Aan het einde van het jaar wordt jouw teruggeleverde stroom automatisch met jouw verbruikte stroom verrekend. Je levert de stroom terug aan het elektriciteitsnet tegen dezelfde prijs als wat je ervoor zou betalen aan de energieleverancier. Dat heet salderen.
Bijvoorbeeld: jouw zonnepanelen leveren in een jaar 3200 kWh op. In hetzelfde jaar verbruik je 3500 kWh. Je ontvangt dan een jaarrekening van de energieleverancier van 300 kWh (3500 – 3200).
Momenteel kan er gebruik gemaakt worden van de salderingsregeling. Als de wetsvoorstellen er doorheen komen dan zal dit over een periode van zo’n 10 jaar afgebouwd gaan worden. Dan wordt het aantrekkelijker om de opgewekte stroom meteen te gebruiken en het overschot niet terug te leveren maar op te slaan in een soort van thuisaccu. De omvormers van SolarEdge, die wij gebruiken, zijn klaar voor de toekomst.
Als je zonnepanelen aanschaft dan krijg je 100% duurzame stroom zonder stress. Zonnepanelen hebben over het algemeen namelijk weinig onderhoud nodig. Zonnepanelen worden niet snel vies. Dat komt omdat ze altijd schuin geplaatst worden. De hellingshoek zorgt ervoor dat de zonnepanelen schoongespoeld worden tijdens een regenbui.
Wij werken met omvormers van SolarEdge, de wereldwijde marktleider. De omvormers van SolarEdge maken het mogelijk om zonnepanelen parallel te schakelen. Weet je nog de kerstverlichting van vroeger? Als één lampje uitviel, was de hele kerstboom donker. Dat wil je natuurlijk niet met zonnepanelen. Bij zonnepanelen die in serie geschakeld zijn geldt hetzelfde. Als één zonnepaneel minder zonlicht krijgt door schaduw of bladval, dan presteert het hele systeem zo slecht als de zwakste schakel.
Gelukkig is dat verleden tijd met de SolarEdge omvormers met Power Optimizers. Deze regelunits plaatsen we achter ieder zonnepaneel en zorgen ervoor dat ieder paneel individueel geoptimaliseerd wordt.
Er zijn verschillende elektriciteitsmeters. In bijna alle gevallen is de meter geschikt voor teruglevering. Een slimme meter houdt bij hoeveel stroom er geleverd wordt en hoeveel stroom je teruglevert. De wat oudere ferrarismeter, te herkennen aan de draaischijf, werkt ook prima in combinatie met zonnepanelen. Als je stroom teruglevert aan het elektriciteitsnet zal deze meter letterlijk terugdraaien.
Een analoge meter zonder draaischijf is niet geschikt voor teruglevering en zal moeten worden vervangen bij de aanschaf van zonnepanelen.
Een digitale meter zonder terugleverregistratie komt tegenwoordig gelukkig weinig voor. Deze zal bij de plaatsing van zonnepanelen zal deze moeten worden vervangen.
Bij Dak Profijt krijg je lange garanties op de gehele zonnepanelen installatie. Maar wat doe je met de zonnepanelen als je gaat verhuizen? Er zijn verschillende mogelijkheden die we graag even toelichten
Optie 1: Zonnepanelen op het dak laten liggen en met de woning verkopen (aanbevolen)
Het is gebruikelijk om de hele zonnepanelen installatie met de woning mee te verkopen aan de nieuwe eigenaar. Het bedrag van het zonnepanelen systeem kan gewoon worden meegenomen in de vraagprijs van de woning. Woningen met zonnepanelen op het dak zijn direct meer waard geworden. Als je zonnepanelen hebt aangeschaft zonder eigen investering, dan kan in geval van verkoop de hele financiering boetevrij in één keer worden afgelost.
Optie 2: Zonnepanelen meeverhuizen
Je kunt er ook voor kiezen om de zonnepanelen mee te verhuizen. De zonnepanelen moeten van het dak gehaald worden en kunnen opnieuw gebruikt worden op het dak van het nieuwe huis. Let op dat niet alle garanties intact blijven als de zonnepanelen naar een ander dak verhuizen. Neem altijd eerst contact met ons op om te checken wat er met jouw garanties gebeurt.
Advies: Verkoop de zonnepanelen mee aan de nieuwe eigenaar
Bij Dak Profijt adviseren we de zonnepanelen te laten liggen en mee te verkopen aan de nieuwe eigenaar. Het meeverhuizen brengt extra kosten met zich mee. In verhouding is het voordeliger om nieuwe zonnepanelen te installeren op het dak van je nieuwe woning.