Hoe werken zonnepanelen? - Dak Profijt

Plan een gratis adviesgesprek

Hoe werken zonnepanelen?

Het aanschaffen van zonnepanelen is een uitstekende investering, maar hoe werken zonnepanelen? De kans dat je deze investering in vijf tot zeven jaar terugverdient is groot. Toch kan niemand ontkennen dat het bedrag dat je in zonnepanelen investeert fors is. Bij een reguliere woning van een gemiddeld huishouden kan dit zomaar oplopen tot duizenden euro’s. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor zonnepanelen zonder eigen investering.

Bij investeringen van een dergelijke grootte wil je natuurlijk precies weten waar het geld eigenlijk naartoe gaat. Bij velen bloeit dan de vraag op: Hoe werken zonnepanelen? Hieronder wordt daarom eerst de werking van zonnepanelen verklaard. Daarna gaan we dieper in op de rol van de omvormer, op wanneer extra ‘hulp’ nodig is en op wat er gebeurt met de stroom die je hebt opgewekt.

Hoe werken zonnepanelen (in het kort)

Het opwekken van elektriciteit uit zonnestralen is een proces dat het fotovoltaïsch effect wordt genoemd. De meeste zonnepanelen zijn uitgerust met silicium. Dit is een halfgeleider waarvan elektronen losraken wanneer het wordt blootgesteld aan zonne-energie. In zo’n zonnecel ontstaat dan spanning. Aangezien zonnepanelen uit talrijke, aan elkaar geschakelde zonnecellen bestaan, gaat er stroom lopen.

De rol van de omvormer

De stroom die zonnepanelen genereren wordt gelijkstroom genoemd. Deze stroom is nog niet bruikbaar voor jou als consument. Daarom is het noodzakelijk om een omvormer aan je zonnepanelen te koppelen. Deze omvormer zet gelijkstroom namelijk om in wisselstroom. Dit is hetzelfde type stroom als dat uit het stopcontact komt.

De omvormer dient via bekabeling verbonden te worden met je zonnepanelen. In een eengezinswoning wordt de omvormer dan ook meestal op de bovenste verdieping, dicht bij het dak geplaatst. Hoe dan ook moet een omvormer kunnen ventileren en functioneert deze het best in een ruimte die van zichzelf ook al goed geventileerd wordt – of kan worden. In feite kan een omvormer dus op diverse plekken in huis worden aangebracht. De meterkast is hiervoor daarentegen juist geen geschikte locatie.

Wat levert jouw dak op met zonnepanelen?
Doe de dakscan

Wanneer zijn micro-omvormers of power-optimizers nodig?

In de meest ideale situatie heb je een partij zonnepanelen op je dak en presteren deze panelen altijd optimaal. Dat houdt onder meer in dat geen enkel van deze panelen in de schaduw komt te liggen. Uiteraard is de werkelijkheid niet altijd zo ideaal als hier wordt beschreven. Door bebouwing of bomen rondom kan het namelijk makkelijk gebeuren dat een of enkele zonnepanelen soms of structureel in de schaduw liggen.

Bij een zonnepaneelsysteem geldt helaas dat het volledige systeem zo goed functioneert als het slechtst functionerende paneel. Echter, er zijn gelukkig wel manieren om je systeem een handje te helpen om toch een optimale opbrengst te genereren.

Een van die manieren bestaat eruit micro-omvormers aan te brengen. In dit scenario krijgt elk zonnepaneel een eigen omvormer. Uiteraard kost dit in het begin meer, maar zo lijden de goed presterende zonnepanelen in ieder geval niet onder de slechte.

Een andere manier om het beste uit je zonnepanelen te halen is door van power-optimizers gebruik te maken. Hierbij worden minder presterende zonnepanelen van een chip voorzien die het vermogen van het paneel in kwestie optimaliseert

Waar gaat de opgewekte stroom naartoe?

Opgewekte energie wordt dus door de omvormer omgezet in wisselstroom. Dit kun je vervolgens meteen zelf gebruiken via alle elektrische apparatuur die je in huis hebt. Verbruik je tijdens het opwekken van stroom minder dan je opwekt? Dan lever je stroom terug aan het elektriciteitsnet. Hier krijg je een vergoeding voor van je energieleverancier.