Zonnepanelen - Doe de vrijblijvende dakscan bij Dak Profijt

Plan een gratis adviesgesprek

Zonnepanelen

Met zonnepanelen wek je zelf duurzame energie op. Door deze slimme investering hoef je de komende 30+ jaar geen elektriciteit van de energieleverancier af te nemen.
Dak Profijt medewerker met zonnepaneel
zonnepanelen kopen

De beste zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een populaire manier om gebruik te maken van hernieuwbare energie en om elektriciteitsrekeningen te verlagen. Ze zijn duurzaam en produceren geen uitlaatgassen of andere schadelijke stoffen, wat betekent dat ze bijdragen aan een beter milieu. Bovendien zijn ze gemakkelijk te installeren op het dak van een huis en vereisen ze weinig onderhoud.

Zonnepanelen kunnen ook worden gebruikt om elektriciteit op te slaan voor later gebruik, zodat ze ook profiteren van zonne-energie op momenten dat de zon niet schijnt. Door gebruik te maken van zonnepanelen, kunnen we onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen en bijdragen aan een meer duurzame toekomst.

zonnepanelen veilig

Krachtig

Deze krachtige zonnepanelen hebben 25% hogere opbrengst.
Zonnepanelen opbrengst

Zwarte zonnepanelen

Volledige zwarte zonnepanelen zijn niet alleen de mooiste van zijn soort, maar ook degene met het hoogste rendement
Besparen met zonnepanelen

Veiligheid

U krijgt 30 jaar product- en vermogensgarantie. U neemt zonnepanelen immers voor de lange termijn. U heeft na 30 jaar gegarandeerd een rendement van 87% of meer, dankzij lineaire vermogensgarantie.

Optimale opbrengst

Weet u nog, de oude kerstlampjes? Als er eentje stuk gaat doet meteen de hele boom het niet meer. Die zijn in serie geschakeld. Als u dat met zonnepanelen doet dan presteren alle zonnepanelen evenveel als de minst presterende.

Dat wil u natuurlijk niet! Daar is dan ook een mooie oplossing voor: zonnepanelen parallel schakelen. Als er een schaduw over paneel valt door een wolk, door vuil of iets anders, dan wilt u dat de rest van de zonnepanelen wél op volle kracht blijft functioneren. Daarom werken wij met micro omvormers van Enphase.

Energie omzetten

Om de opgewekte gelijkstroom om te zetten in wisselstroom heeft u een omvormer nodig. Deze hangen wij zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen. Een omvormer zet dus de opgewekte zonne-energie om in bruikbare wisselstroom die u thuis nodig heeft voor uw elektrische apparaten. We maken meestal gebruik van de Growatt.

  • Klaar voor toekomstige energie-opslag
  • Real time monitoring via de mobiele app

Live inzicht in de opbrengst

Om te zien hoe het met de zonnepanelen gaat en live opbrengstinformatie, neemt u een kijkje in de app. In de app heeft u altijd realtime informatie over de prestaties van uw zonnepanelen.

Terugleveren

Als u met uw zonnepanelen meer stroom opwekt dan u meteen gebruikt, dan levert u stroom automatisch terug aan het elektriciteitsnet. Bij het terugleveren draait uw energiemeter terug óf de slimme meter registreert dat u terug levert.

Salderen

De salderingsregeling maakt zonnepanelen extra aantrekkelijk. Nu, maar ook in de toekomst. Maar wat is salderen precies?

Aan het einde van het jaar wordt uw teruggeleverde stroom met uw verbruikte stroom verrekend. U levert de stroom terug aan het elektriciteitsnet tegen dezelfde prijs als wat je ervoor zou betalen aan de energieleverancier. Dat heet salderen.

Bijvoorbeeld: Uw zonnepanelen leveren in een jaar 3200 kWh op. In hetzelfde jaar verbruikt u 3500 kWh. U ontvangt dan een jaarrekening van de energieleverancier van 300 kWh (3500 – 3200).

Hoeveel kunt u besparen met zonnepanelen?
Check nu uw dak

Vragen over zonnepanelen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

De meeste daken zijn geschikt voor zonnepanelen. Het dak hoeft niet per se op het zuiden te liggen. Het is wel belangrijk dat het een koophuis is, en dat u eigenaar van het dak bent. Zonnepanelen op gedeelde daken zoals appartementen kunnen administratief erg ingewikkeld zijn.

Doe een aanvraag om te kijken of uw dak geschikt is.

Hoeveel ga ik besparen?

Wat u precies gaat besparen hangt af van je huidige kosten en verbruik, de formaat van het dak en het aantal zonnepanelen dat we plaatsen. Over het algemeen brengen wij een advies uit waarbij de geschatte opbrengst van de zonnepanelen en het geschatte elektriciteitsverbruik even hoog zijn. Dit is voor u het voordeligst. De hoogte van uw besparing zal het bedrag zijn dat u nu aan elektriciteit betaalt.

Doe een aanvraag om te kijken hoeveel u gaat besparen.

Let op: de prijzen voor elektriciteit stijgen. De jaarlijkse besparing wordt dus ieder jaar een stukje groter.

En als de zon niet schijnt?

Bijvoorbeeld ’s nachts wekken uw zonnepanelen natuurlijk geen stroom op. Dan ontvang u gewoon stroom via uw energieleverancier. Op een zonnige dag wekt u meer energie op dan u verbruikt en levert u dit automatisch terug aan het net. De hoeveelheid energie wordt aan het einde van het jaar met u verrekend. Dat heet salderen.

Vooraf maken wij altijd een plan op maat, waarin we kijken naar uw stroomverbruik. We zorgen ervoor dat de jaaropbrengst van de zonnepanelen zo dicht mogelijk in de buurt komt van het jaarverbruik. Dat is voor u het voordeligst.

Welke garanties krijg ik?

Bij Dak Profijt werken we uitsluitend met de beste materialen. Op die manier weet u zeker dat u goed zit met uw zonnepanelen. In ons op maat gemaakte plan ziet u precies welke garanties u krijgt. In de meeste gevallen krijgt u bij Dak Profijt de beste garanties uit de markt:

  • 30 jaar productgarantie op de zonnepanelen (fabrieksgarantie)
  • 30 jaar vermogensgarantie* op de zonnepanelen
  • 25 jaar productgarantie op de omvormer (fabrieksgarantie)
  • 25 jaar garantie op het montagesysteem

*Dit houdt in dat u de garantie krijgt dat uw zonnepanelen na 30 jaar nog minimaal 87% van het originele vermogen hebben.

Hoe werkt het terugleveren?

Als u met uw zonnepanelen meer stroom opwekt dan u meteen gebruikt, dan levert u stroom automatisch terug aan het elektriciteitsnet. Bij het terugleveren draait uw energiemeter terug óf de slimme meter registreert dat u terug levert.

Hoe werkt salderen?

De salderingsregeling maakt zonnepanelen extra aantrekkelijk. Nu, maar ook in de toekomst. Maar wat is salderen precies?

Aan het einde van het jaar wordt uw teruggeleverde stroom automatisch met uw verbruikte stroom verrekend. U levert de stroom terug aan het elektriciteitsnet tegen dezelfde prijs als wat u ervoor zou betalen aan de energieleverancier. Dat heet salderen.

Bijvoorbeeld: Uw zonnepanelen leveren in een jaar 3200 kWh op. In hetzelfde jaar verbruik je 3500 kWh. U ontvangt dan een jaarrekening van de energieleverancier van 300 kWh (3500 – 3200).

Momenteel kan er gebruik gemaakt worden van de salderingsregeling. Als de wetsvoorstellen er doorheen komen dan zal dit over een periode van zo’n 10 jaar afgebouwd gaan worden. Dan wordt het aantrekkelijker om de opgewekte stroom meteen te gebruiken en het overschot niet terug te leveren maar op te slaan in een soort van thuisaccu. De omvormers van Growatt en Enphase, die wij gebruiken, zijn klaar voor de toekomst.

Moet ik mijn zonnepanelen onderhouden of schoonmaken?

Als u zonnepanelen aanschaft dan krijgt u 100% duurzame stroom zonder stress. Zonnepanelen hebben over het algemeen namelijk weinig onderhoud nodig. Zonnepanelen worden niet snel vies. Dat komt omdat ze altijd schuin geplaatst worden. De hellingshoek zorgt ervoor dat de zonnepanelen schoongespoeld worden tijdens een regenbui.

Welke omvormer is geschikt voor mijn dak?

Wij werken met omvormers van Growatt en Enphase, de wereldwijde marktleider. De omvormers van Growatt maken het mogelijk om zonnepanelen parallel te schakelen. Weet je nog de kerstverlichting van vroeger? Als één lampje uitviel, was de hele kerstboom donker. Dat wil je natuurlijk niet met zonnepanelen. Bij zonnepanelen die in serie geschakeld zijn geldt hetzelfde. Als één zonnepaneel minder zonlicht krijgt door schaduw of bladval, dan presteert het hele systeem zo slecht als de zwakste schakel.

Gelukkig is dat verleden tijd met de Enphase micro-omvormers. Deze regelunits plaatsen we achter ieder zonnepaneel en zorgen ervoor dat ieder paneel individueel geoptimaliseerd wordt.

Is mijn elektriciteitsmeter geschikt voor zonnepanelen?

Er zijn verschillende elektriciteitsmeters. In bijna alle gevallen is de meter geschikt voor teruglevering. Een slimme meter houdt bij hoeveel stroom er geleverd wordt en hoeveel stroom u teruglevert. De wat oudere ferrarismeter, te herkennen aan de draaischijf, werkt ook prima in combinatie met zonnepanelen. Als u stroom teruglevert aan het elektriciteitsnet zal deze meter letterlijk terugdraaien.

Een analoge meter zonder draaischijf is niet geschikt voor teruglevering en zal moeten worden vervangen bij de aanschaf van zonnepanelen.

Een digitale meter zonder terugleverregistratie komt tegenwoordig gelukkig weinig voor. Deze zal bij de plaatsing van zonnepanelen zal deze moeten worden vervangen.

Wat gebeurt er met de zonnepanelen als ik ga verhuizen?

Bij Dak Profijt krijt u lange garanties op de gehele zonnepanelen installatie. Maar wat doet u met de zonnepanelen als u gaat verhuizen? Er zijn verschillende mogelijkheden die we graag even toelichten

Optie 1: Zonnepanelen op het dak laten liggen en met de woning verkopen (aanbevolen)

Het is gebruikelijk om de hele zonnepanelen installatie met de woning mee te verkopen aan de nieuwe eigenaar. Het bedrag van het zonnepanelen systeem kan gewoon worden meegenomen in de vraagprijs van de woning. Woningen met zonnepanelen op het dak zijn direct meer waard geworden. Als u zonnepanelen heeft aangeschaft zonder eigen investering, dan kan in geval van verkoop de hele financiering boetevrij in één keer worden afgelost.

 

Optie 2: Zonnepanelen meeverhuizen

U kunt er ook voor kiezen om de zonnepanelen mee te verhuizen. De zonnepanelen moeten van het dak gehaald worden en kunnen opnieuw gebruikt worden op het dak van het nieuwe huis. Let op dat niet alle garanties intact blijven als de zonnepanelen naar een ander dak verhuizen. Neem altijd eerst contact met ons op om te checken wat er met uw garanties gebeurt.

 

Advies: Verkoop de zonnepanelen mee aan de nieuwe eigenaar

Bij Dak Profijt adviseren we de zonnepanelen te laten liggen en mee te verkopen aan de nieuwe eigenaar. Het meeverhuizen brengt extra kosten met zich mee. In verhouding is het voordeliger om nieuwe zonnepanelen te installeren op het dak van uw nieuwe woning.