Verschillen in kleur bij zonnepanelen: Een overzicht
Heb je kleurverschillen opgemerkt in je zonnepanelen? Dit komt vaak voor en kan esthetisch onaangenaam zijn. Veel klanten stellen hier vragen over. In dit artikel leggen we uit hoe zonnepanelen worden gemaakt, waarom kleurverschillen optreden, en wat de impact hiervan is op de prestaties.
Hoe worden zonnepanelen gemaakt?
Zonnepanelen bestaan uit natuurlijke materialen, waarbij zand een cruciale rol speelt. Dit zand wordt verhit tot extreem hoge temperaturen om silicium te vormen. Dit silicium wordt in dunne plakken gesneden, waarna een coating wordt aangebracht om reflectie te verminderen en meer zonlicht in energie om te zetten. Vervolgens worden geleiders toegevoegd aan deze zonnecellen om elektriciteit te geleiden, waarna de cellen aan elkaar worden gesoldeerd. Een laag glas met een anti-reflecterende, vuil- en waterafstotende coating bedekt de zonnecellen, die vacuüm wordt verzegeld om lucht en vocht buiten te houden. Ten slotte wordt de achterkant afgesloten met plastic, en worden de aansluitdoos en het frame aangebracht.
Waarom treden kleurverschillen op?
Kleurverschillen ontstaan vaak door blootstelling aan weersomstandigheden in de eerste maanden na installatie. De coating kan door deze invloeden verweren, waardoor kleurverschillen zichtbaar worden in individuele zonnecellen of in het gehele paneel. Deze verschillen zijn meestal subtiel en worden pas na weken of maanden duidelijk. Installateurs kunnen hier niets aan doen, maar over het algemeen verdwijnen deze kleurverschillen mettertijd.
Heeft kleurverschil invloed op het rendement?
Gelukkig heeft kleurverschil geen invloed op de prestaties van de zonnepanelen. Als je toch denkt dat er rendementsverlies is door kleurverschil, neem dan contact op. Met foto’s en inzicht in de opbrengst kunnen we bepalen of er een probleem is of dat het puur een esthetische kwestie is. Als het kleurverschil na enkele maanden niet verdwijnt, adviseren we contact op te nemen voor een passende oplossing.