Het belang van de omvormer
Een omvormer vormt het hart van je zonnepanelensysteem. Het zet de opgewekte gelijkstroom van de zonnepanelen om in bruikbare wisselstroom, die je huishoudelijke apparaten kunnen gebruiken. Een slecht presterende omvormer kan leiden tot een lager rendement van je zonnepanelen en dat is niet gunstig voor je energieopbrengst. Zowel een te zware als een te lichte omvormer kan problemen veroorzaken.
Bepaal de benodigde omvormer
Voordat je op zoek gaat naar de juiste omvormer, moet je bepalen wat je exact nodig hebt. Het begint met het vaststellen van het minimale vermogen van de omvormer. Hier is een eenvoudige formule voor:
Totaal vermogen van je zonnepanelen x rekenfactor (gemiddeld 0,9)
Als je zonnepanelensysteem maximaal 4400 watt piekvermogen heeft, kun je een 1-fase omvormer gebruiken, die in de meterkast kan worden geïnstalleerd. Je hoofdaansluiting moet dan minimaal 1x 24 A of 1x 35 A zijn. Bij meer dan 14 zonnepanelen heb je echter een 3-fase omvormer nodig, die duurder is maar meer vermogen aankan. Niet elke hoofdaansluiting is geschikt voor een 3-fase omvormer, dus raadpleeg je netbeheerder voor meer informatie.
Invloed van dakligging
De ligging van je dakoppervlak is van groot belang bij de keuze van een omvormer. Een dak op het zuiden levert een hoger rendement op dan een dak op het noorden. Alleen bij een zuidelijke oriëntatie kun je het optimale rendement behalen, wat betekent dat je een kleinere omvormer nodig hebt. De ligging, hellingshoek en eventuele schaduwval beïnvloeden je rendement. Een noordelijk dak zou theoretisch een zwaardere omvormer nodig hebben, maar de omvormer heeft een minimaal benodigd vermogen om te kunnen werken. Als de omvormer te zwaar is, slaat deze niet aan en schakelt deze eerder uit. De geschiktheid van een omvormer hangt dus af van het specifieke dak.
Diverse hellingshoeken en dakvlakken
Als je dak verschillende hellingshoeken en dakvlakken heeft, heb je een omvormer met meerdere MPP-trackers nodig om meerdere strings te kunnen gebruiken. De hellingshoek kan de opbrengst positief of negatief beïnvloeden. Als alle zonnepanelen op één string zijn aangesloten, wordt de opbrengst beperkt tot het vermogen van het zwakste zonnepaneel. Dit kan sterk variëren op een dak met verschillende hellingshoeken, wat nadelig is voor de totale opbrengst. Met een omvormer met meerdere strings kun je verschillende groepen maken, waardoor de opbrengst toeneemt.
Prestaties real-time volgen
De meeste omvormers zijn voorzien van wifi, waarmee je realtime de opbrengsten van je zonnepanelen kunt monitoren en de besparingen kunt bijhouden. Sommige systemen, zoals die met power optimizers van SolarEdge, bieden zelfs de mogelijkheid om elk zonnepaneel afzonderlijk te volgen.
Wil je meer weten over omvormers? Ontdek alles over de verschillende soorten omvormers en vergelijk ze in onze kennisbank. Dakprofijt staat klaar om je te adviseren over de juiste omvormer voor jouw situatie. Neem gratis contact met ons op voor deskundig advies.