Grote Dakprofijt logo label

Besparen

Hoeveel bespaar je met zonnepanelen? Ontdek het nu!

Ben je benieuwd naar de besparingen die zonnepanelen voor jouw huis kunnen opleveren? Het is een vraag die veel mensen hebben wanneer ze overwegen om te investeren in zonne-energie.

Bij Dakprofijt helpen we je graag begrijpen hoeveel je kunt besparen en hoe je het meeste uit je zonnepanelen kunt halen. Lees verder om meer te ontdekken over hoe je besparingen kunt berekenen en wat je kunt verwachten van je zonnepaneleninstallatie.

Hoe werkt besparen met zonnepanelen?

Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit, wat direct invloed heeft op je energierekening. Door zelf stroom op te wekken, kun je je afhankelijkheid van de energieleverancier verminderen en dus geld besparen. Gemiddeld bespaar je met zonnepanelen ongeveer €1.200,- per jaar. Maar hoe komt dit bedrag tot stand? Laten we dat stap voor stap uitleggen.

Bereken je Besparing

Stap 1:
Bereken de energieproductie

De energieproductie van zonnepanelen hangt af van hun vermogen en de hoeveelheid zonlicht die ze ontvangen. Moderne zonnepanelen hebben een vermogen van ongeveer 400 wattpiek per paneel. Als je bijvoorbeeld 10 zonnepanelen installeert, heb je een totale capaciteit van 4.000 wattpiek (4 kWp). De daadwerkelijke energieproductie wordt berekend door de capaciteit te vermenigvuldigen met een factor die rekening houdt met de gemiddelde opbrengst per wattpiek. Deze factor is ongeveer 0,85. Voor 10 zonnepanelen betekent dit een verwachte jaarlijkse opbrengst van ongeveer 3.400 kWh.

Stap 2:
Kijk naar Je elektriciteitskosten

Bekijk je energierekening om te zien hoeveel je betaalt per kWh elektriciteit. Als je bijvoorbeeld €0,30 per kWh betaalt, kan je je jaarlijkse besparing berekenen door de totale energieproductie van je zonnepanelen te vermenigvuldigen met deze prijs. Dus, als je zonnepanelen 3.400 kWh per jaar produceren, is je besparing ongeveer 3.400 kWh x €0,30 = €1.020,- per jaar.

Stap 3:
Overweeg extra kosten en voordelen

Naast de initiële kosten van de zonnepanelen, moet je rekening houden met eventuele extra kosten voor installatie en onderhoud. Je besparing kan ook variëren afhankelijk van het percentage zonne-energie dat je zelf verbruikt in plaats van terug te leveren aan het net. Bovendien kunnen stijgende elektriciteitsprijzen je besparingen in de toekomst vergroten.

Hoe snel verdien je je investering terug?

De terugverdientijd van zonnepanelen hangt af van de kosten van de installatie en de besparingen die je realiseert. Als je bijvoorbeeld €6.000,- investeert in zonnepanelen en je bespaart jaarlijks €1.020,-, dan heb je een terugverdientijd van ongeveer 5 tot 6 jaar. Na deze periode profiteer je van gratis stroom en blijf je besparen.

Wat beïnvloedt je besparing?

De besparing die je met zonnepanelen realiseert, kan door verschillende factoren worden beïnvloed:

  • Oriëntatie en hellingshoek van je dak:
    Een dak dat op het zuiden gericht is, ontvangt meer zonlicht dan daken die op het oosten of westen liggen. Daken met een optimale hellingshoek van ongeveer 35 graden zullen ook efficiënter energie opwekken.

  • Zoninstraling:
    De hoeveelheid zonlicht die je daken ontvangt is cruciaal. In Nederland varieert de zoninstraling, en daken met meer zonuren zullen meer energie opwekken.

  • Systeemverlies:
    Tijdens het omzetten van zonne-energie naar elektriciteit gaat er een klein percentage verloren door temperatuurvariaties en inefficiënties in de omvormer en bedrading.

Hoe kom ik aan een persoonlijk adviesgesprek?

Bij Dakprofijt helpen we je graag bij het berekenen van je potentiële besparingen. Vul eenvoudig je postcode in en laat ons je dak analyseren.  Onze adviseurs nemen daarna contact met je op om alle details door te nemen en je vragen te beantwoorden.

Wil je precies weten wat zonnepanelen voor jou kunnen betekenen? Vraag vandaag nog je gratis en vrijblijvende offerte aan en ontdek hoeveel je kunt besparen met zonnepanelen op jouw dak.

Bereken jouw besparing nu en zet de eerste stap naar een duurzame toekomst met Dakprofijt!

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Grote Dakprofijt logo label
Twee zonnepanelen met afbeelding in logo
Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Telefoon icoon

085 130 85 44