fbpx
Skip links

De verschillen tussen glas-folie en glas-glas zonnepanelen

De verschillen tussen glas-folie en glas-glas zonnepanelen

Er zijn zonnepanelen beschikbaar van verschillende kwaliteiten en voor elk budget. Constant worden er technieken ontwikkeld om zonnepanelen beter te maken. Zonnepanelen liggen in weer en wind op je dak. Het wordt bloedheet, ijskoud en dan heb je ook nog regen, hagel en sneeuw. Gelukkig kunnen zonnepanelen van goede kwaliteit hier wel allemaal tegen. In deze blog kom je te weten welke zonnepanelen beter zijn voor jouw dak en het verschil tussen glas-folie en glas-glas zonnepanelen.

Glas-folie zonnepanelen

De meest gangbare variant is glas-folie. De glas-folie zonnepanelen zijn vooral interessant als je gebonden bent aan een kleiner budget. Glas-folie is, zoals de naam zegt, opgebouwd met een glasplaat voor en een kunststoffolie laag achter. Het verschil tussen glas-glas en glas-folie zonnepanelen zit in de duurzaamheid en opbrengst. Kunststof raakt door weer, wind en vervuiling steeds meer beschadigd. Dat zie je alleen door een microscoop. Zonnecellen werken daardoor steeds slechter en wekken minder energie op. Totdat er vocht bijkomt. Dan kan de glas-foliezonnepaneel bij het grofvuil. 

Glas-glas zonnepanelen

Een glas-glas-zonnepaneel daarentegen bestaat uit een laag glas, een laag met zonnecellen en aan de achterzijde wederom een laag met glas. Het paneel heeft veel minder last van vocht, temperatuurverschillen en mechanische spanningen. 

Waarom zijn niet alle zonnepanelen met dubbel glas?

Dubbel glas zonnepanelen zijn overigens niet te vergelijken met het dubbele glas in woningen. Bij dubbel glas in woningen zit er lucht of gas tussen om te isoleren. Bij zonnepanelen is het juist de bedoeling dat er geen lucht tussen zit. We praten dan ook meestal over glas-glas zonnepanelen. Het paneel bestaat uit de volgende lagen:

  • Glas
  • EVA Folie (lijmfolie)
  • Zonnecellen
  • EVA Folie
  • Glas

Glas-glas zonnepanelen werden tot sinds kort eigenlijk niet geproduceerd omdat de minimale dikte het glas voor de zonnepanelen 3,2 of 4 mm was. Een standaard zonnepaneel met 3,2mm glas weegt circa 20 kilo, waarvan +/- 16kilo glas. Een glas-glas paneel zou dan +/- 40 kilo gaan wegen, wat erg zwaar en onhandig zou zijn. Dit veiligheids- zonnepaneelglas kan pas sinds enkele jaren op grote schaal op 2 mm dikte geproduceerd worden. Daarmee komt het gewicht weer op +/- 20 kilo en perfect hanteerbaar.

De glas-glas zonnepanelen van Dak Profijt zijn licht in gewicht. Wij bieden ultra dunnen glas aan. Dit biedt een grotere lichtdoorlaatbaarheid aan de voorkant en een hogere opbrengst. Een ander voordeel van het dunne glas aan de voorkant is de beter koeling van het zonnepaneel en afvoer van de warmte door een beter warmteverdeling.

Stress-test van glas-glas zonnepanelen

Bij glas-glas zonnepanelen zitten de zonnecellen tussen 2 glasplaten. De zonnepanelen zijn goed bestendig tegen weer, wind en vervuiling. Dit is ook getest in zogenaamde klimaatkamers. Hierbij worden de zonnepanelen opgewarmd tot 85 graden en afgekoeld tot -40 graden. Deze test wordt aangevuld met dezelfde test maar dan met een luchtvochtigheid van 85%. En nog een test met continu 85 graden en 85% luchtvochtigheid.

Uit deze testen blijkt dat vrijwel elk zonnepaneel minder gaat presteren. Echter het grote verschil van glas-glas ten opzichte van glas-folie is dat deze beter blijft werken en minder schade vertoont. In het grafiek onder is te zien dat de glas-folie zonnepanelen het begeven op het punt van de 10e of net voor de 30e jaar. Dit is het punt waarop de glas-folie zonnepanelen geen bescherming meer bieden en de opbrengst zeer snel af neemt.

Bij zonnepanelen van goede kwaliteit is dit normaliter na 25-30 jaar. Maar, in de testen worden vaak panelen gezien die veel sneller in opbrengst afnemen en net de 10 jaar productgarantie overleven. 

Mooie uitstraling 

Glas is esthetisch en is overal makkelijk toepasbaar. Net zoals een waterafstotende dakpan. Kunnen glas-glas zonnepanelen onzichtbaar worden geïntegreerd in het dak. Glas-glas zonnepanelen zijn doorgaans transparant. Een backsheet in een standaardzonnepaneel heeft meestal de kleur wit of zwart. Omdat de achterkant nu van glas is, heeft het niet direct zin om dit te kleuren. Met als bijeffect dat het gedeelte waar geen zonnecellen zitten volledig transparant is. Op een schuin dak kan dit een interessant effect geven. Als er glas-glas zonnepanelen geplaatst worden met een zwart frame en zwarte zonnecellen dan lijkt dit hetzelfde als wanneer er een normaal paneel met een zwarte backsheet gebruikt wordt. 

Een goede investering 

De markt van zonnepanelen is te onderverdelen in verschillende markten. Dak Profijt kiest voor de beste prijs/kwaliteit verhouding voor haar klanten. Wij bieden daarom de Duits glas-glas zonnepanelen aan. Dit is de meest veilige investering. Hierbij is de garantie ook tot wel 30 jaar! Maar zonnepanelen zijn niet zomaar een product, eerder een investering, en daarmee zijn ze een financieel product. 

Glas-glas zonnepanelen zijn misschien de grootste doorbraak in de zonnepanelen van de laatste jaren. Op gebied van levensduur en rendement gedurende de levensduur belooft het heel veel voordelen.

Leave a comment