Grote Dakprofijt logo label

24 juni 2024

Lage prijzen zonnepanelen stimuleren wereldwijde vraag naar 660 gigawattpiek

Recordinstallatie zonnepanelen: Mogelijk 660 gigawattpiek wereldwijd

Dit jaar wordt naar verwachting wereldwijd tussen de 600 en 660 gigawattpiek aan zonnepanelen geïnstalleerd, aangewakkerd door de dalende prijzen van zonnepanelen. Deze voorspelling komt van Bernreuter Research, een vooraanstaand marktonderzoeksbureau gespecialiseerd in de zonne-energiesector.

Johannes Bernreuter, hoofd van Bernreuter Research en auteur van het rapport Polysilicon Market Outlook 2027, voorziet een versnelling in de vraag zodra de markt erkent dat de prijsdaling van zonnepanelen zijn dieptepunt heeft bereikt.

Groeiambities van topfabrikanten

Bernreuter Research benadrukt dat de voorspelling wordt ondersteund door de verzenddoelen van de zes grootste wereldwijde fabrikanten van zonnepanelen: JinkoSolar, LONGi, Trina Solar, JA Solar, Tongwei en Canadian Solar. Gezamenlijk streven zij gemiddeld naar een groei van 40 procent.

Verwachte capaciteitsuitbreiding

Met 444 gigawattpiek aan zonnepanelen geïnstalleerd wereldwijd in 2023, zou een groei van dit percentage resulteren in een nieuwe geïnstalleerde PV-capaciteit van 622 gigawattpiek. Bernreuter is optimistisch dat, ondanks de uitdagingen voor tier 2- en tier 3-fabrikanten, nieuwe installaties dit jaar waarschijnlijk de grens van 600 gigawattpiek zullen overschrijden.

Toekomstperspectief

Bernreuter merkt op dat de prognoses aan de aanbodzijde allemaal wijzen naar het bovenste bereik van hun voorspelling. Hij verwacht dat de vraag in de tweede helft van het jaar zal toenemen, gestimuleerd door de historisch lage prijzen van zonnepanelen. Een mogelijke installatie van 630 tot 660 gigawattpiek zou zelfs het ambitieuze scenario van 620 gigawattpiek uit het rapport Polysilicon Market Outlook 2027 kunnen overtreffen.

Rol van China

Met een marktaandeel van meer dan 50 procent blijft China een drijvende kracht achter de wereldwijde uitrol van zonnepanelen, aldus Bernreuter. De verwachting is dat de markt in 2024 verder zal evolueren, waarbij de wereldwijde installatie van zonnepanelen naar nieuwe hoogten wordt gestuwd door innovatie en economische prikkels.

Dakprofijt volgt deze ontwikkelingen op de voet om klanten te blijven voorzien van de meest geavanceerde en kosteneffectieve zonne-energieoplossingen.

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Grote Dakprofijt logo label
Twee zonnepanelen met afbeelding in logo
Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Telefoon icoon

085 130 85 44