Grote Dakprofijt logo label

08 juli 2024

Transportkosten zonnepanelen sinds oktober 700% gestegen tot $8.000

Explosieve stijging: Transportkosten voor zonnepanelen bereiken $8.000 sinds oktober

Sinds oktober, toen de transportkosten voor zonnepanelen het laagste punt sinds de coronacrisis bereikten, zijn de kosten door de crisis op de Rode Zee met 700 procent gestegen tot 8.000 Amerikaanse dollar. Afgelopen week namen de kosten voor het transport van een 40-voets container op de route Shanghai-Rotterdam met 10 procent en 734 Amerikaanse dollar toe.

Aanvallen met raketten

Eind december bedroegen de kosten per container 1.667 Amerikaanse dollar. Na een forse stijging in januari tot 5.000 Amerikaanse dollar door de crisis op de Rode Zee, waar Houthi-rebellen vanaf Jemen containerschepen gelieerd aan Israël aanvallen met raketten, daalden de transportkosten in april naar ongeveer 3.000 Amerikaanse dollar. De afgelopen maanden zijn de kosten echter weer verdubbeld, maar blijven ze nog steeds ruim onder de recordprijs van bijna 15.000 Amerikaanse dollar.

World Container Index

Niet alleen op de route Shanghai-Rotterdam, maar op 6 van de 8 routes die onderdeel zijn van de World Container Index (WCI) zijn de kosten gestegen. De WCI, die de prijs voor 8 belangrijke vaarroutes van en naar de Verenigde Staten, Europa en Azië laat zien, is inmiddels voor de tiende week op rij gestegen. De stijging was daarbij in de afgelopen week 550 Amerikaanse dollar.

De transporttarieven zijn nog steeds het hoogst op de route Shanghai-New York: 9.158 Amerikaanse dollar. Op die route stegen de kosten in 1 week tijd met 17 procent en 1.331 Amerikaanse dollar. Drewry verwacht dat de vrachttarieven vanuit China de komende weken zullen blijven stijgen, omdat de Aziatische havens te kampen hebben met congestieproblemen.

Per zonnepaneel

Per container van 40 voet vervoeren Chinese fabrikanten zo’n 800 tot 900 zonnepanelen. Van grootformaat zonnepanelen met hogere vermogens passen er zelfs maar zo’n 600 tot 700 in een container.

Aan het begin van 2020, voor het uitbreken van de coronacrisis, schommelde de prijs voor het transport van een 40-voets container van China naar Nederland tussen de 1.500 en 2.000 Amerikaanse dollar. Tijdens de coronacrisis stegen de transportkosten explosief en op het hoogtepunt lagen ze per zonnepaneel circa 20 Amerikaanse dollar hoger. Afgelopen jaar verdween dit verschil, maar de afgelopen weken nemen ze weer toe en zijn de transportkosten per zonnepaneel met enkele Amerikaanse dollars gestegen.

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Grote Dakprofijt logo label
Twee zonnepanelen met afbeelding in logo
Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Telefoon icoon

085 130 85 44