Grote Dakprofijt logo label

Bepaal de juiste capaciteit van je omvormer

De capaciteit van je omvormer(s) is van vitaal belang voor het optimaliseren van je zonnestroomsysteem. Terwijl het vermogen van de omvormer wordt uitgedrukt in wattage, wordt het vermogen van je zonnepanelen gemeten in wattpiek.

Omvormercapaciteit selecteren

Het is essentieel om de capaciteit van je omvormer(s) nauwkeurig af te stemmen op het totale vermogen van je zonnepanelen. Hoe meer panelen je installeert, des te groter moet de capaciteit van je omvormer zijn. Bij string-omvormers neemt de capaciteit in stappen toe naarmate het aantal panelen groeit. Als je kiest voor micro-omvormers, installeer je één extra omvormer per zonnepaneel.

Er zijn zowel éénfase als driefase uitvoeringen beschikbaar voor beide typen omvormers. De keuze voor de beste oplossing hangt af van verschillende factoren, zoals het aantal zonnepanelen, de indeling van je dak, de oriëntatie en de aanwezigheid van schaduw. Ook de fasing van je meterkast kan een rol spelen bij het selecteren van de juiste omvormer.

Vraag vrijblijvend een voorstel aan en ontvang professioneel advies voor je woning van onze experts.

Afwijkend omvormervermogen

Het vermogen van zonnepanelen wordt gemeten in wattpiek, wat onder ideale omstandigheden is vastgesteld. Echter, deze omstandigheden zijn in Nederland niet vaak of slechts kortstondig aanwezig. Het vermogen van de omvormer moet worden afgestemd op het aantal zonnepanelen, de indeling van je dak, het aantal dakvlakken en de oriëntatie van je dak(en).

Bij Dakprofijt geven we vaak de voorkeur aan premium string-omvormers met een iets lager wattage (capaciteit) dan het totale wattpiekvermogen van de zonnepanelen. Deze omvormers hebben meestal een vermogen dat 10% tot 20% lager is dan het totale wattpiekvermogen van alle zonnepanelen. Deze aanpak zorgt ervoor dat de omvormer continu efficiënt werkt, ongeacht de lichtcondities, wat resulteert in een hogere stroomopbrengst op jaarbasis.

Bijvoorbeeld: een zonnepaneelinstallatie van 2.800 wattpiek kan goed worden aangesloten op een omvormer van 2.500 watt. Als de zonnepanelen niet rechtstreeks naar het zuiden zijn gericht, maar naar het oosten of westen, kan soms een nog kleinere omvormer volstaan. We beoordelen elke situatie afzonderlijk om te bepalen wat het beste is.

Dimensioneren van omvormervermogen

Door de omvormer over te dimensioneren, wordt de stroomopwekking efficiënter. Omvormers werken het beste als ze continu op volle capaciteit kunnen werken. Daarom adviseren we vaak string-omvormers met een vermogen dat minimaal 20% lager is dan het totale wattpiekvermogen van alle zonnepanelen bij elkaar opgeteld. Dit noemen we overdimensioneren van de omvormer.

We passen deze dimensionering vaak toe bij oriëntaties anders dan het zuiden, zoals oostelijke, westelijke of oost-westelijke opstellingen. Het kiezen van een omvormer met een lager vermogen lijkt misschien tegenstrijdig, maar het heeft twee belangrijke voordelen voor de jaarlijkse stroomproductie:

  1. Je systeem start eerder op en schakelt later uit.
  2. Het systeem presteert beter bij lagere lichtcondities.

Let op! Tijdens de hoogste piekuren, zoals tijdens de middag op heldere dagen, kan de productie worden beperkt. Dit wordt aftoppen genoemd. Ondanks deze beperkingen levert overdimensioneren op jaarbasis meer stroom op, omdat je juist meer stroom produceert op momenten waarop de zon minder intens schijnt. Dit komt vaker voor in Nederland, wat resulteert in een maximaal rendement.

We garanderen dat je altijd profiteert van een

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Grote Dakprofijt logo label
Twee zonnepanelen met afbeelding in logo
Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Telefoon icoon

085 130 85 44