Grote Dakprofijt logo label

De impact van sneeuw op zonnepanelen

Sneeuw op zonnepanelen kan de efficiëntie van je zonne-energiesysteem beïnvloeden, maar het hoeft geen groot probleem te zijn als je de juiste maatregelen neemt. Hier gaan we dieper in op de impact van sneeuw op zonnepanelen en hoe je hiermee kunt omgaan.

Verminderde energieproductie

Sneeuw op zonnepanelen betekent minder zonlicht dat de panelen kan bereiken, waardoor de energieproductie tijdelijk afneemt. Dit kan leiden tot een kortstondige daling van de opbrengst van je zonne-energiesysteem. Het is belangrijk om te begrijpen dat zonnepanelen ontworpen zijn om verschillende weersomstandigheden aan te kunnen, en de meeste systemen zullen de sneeuw vanzelf laten smelten zodra de zon begint te schijnen.

Gewichtsbelasting

Een andere zorg is het gewicht van de sneeuw op het zonne-energiesysteem. Sneeuw kan aanzienlijke druk uitoefenen op het dak en de montagesystemen van de zonnepanelen. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat je dak de extra belasting aankan om schade te voorkomen. Als je dak niet voldoende stevig is, kan het buigen of zelfs bezwijken onder het gewicht van de sneeuw.

Dooi en herbevriezing

Temperatuurschommelingen kunnen leiden tot dooi en herbevriezing van de sneeuw op zonnepanelen. Dit kan resulteren in ijsvorming op de panelen, wat de prestaties kan belemmeren en zelfs schade kan veroorzaken aan de oppervlakken van de zonnepanelen. Ijsophoping kan ook gevaarlijk zijn als het van de panelen valt.

Tips voor het omgaan met sneeuw op zonnepanelen

1. Regelmatige controle

Controleer regelmatig je zonnepanelen om te zien of er sneeuw op ligt. Als het veilig is, kun je voorzichtig de sneeuw verwijderen met een zachte bezem om de energieproductie te herstellen.

2. Verhoogde hellingshoek

Zonnepanelen met een hoge hellingshoek laten sneeuw gemakkelijker afglijden. Overweeg een montagesysteem met verstelbare hoeken, zodat je de hellingshoek kunt aanpassen voor de wintermaanden.

3. Verwarmde panelen

Sommige geavanceerde zonnepaneelsystemen hebben ingebouwde verwarmingselementen om sneeuw en ijs te smelten. Dit kan duur zijn, maar het is een effectieve oplossing.

4. Monitoring op afstand

Installeer bewakingssystemen om de prestaties van je zonnepanelen op afstand te volgen. Hierdoor kun je snel reageren op eventuele energieverliezen.

5. Deskundig advies van Dakprofijt

Bij Dakprofijt staan onze experts klaar om je te adviseren over de beste aanpak voor jouw situatie. Onze professionele installateurs kunnen je helpen bij het kiezen van de juiste maatregelen om de impact van sneeuw op je zonnepanelen te minimaliseren. Vertrouw op Dakprofijt voor deskundig advies en optimale prestaties van je zonne-energiesysteem, zelfs in de winterse omstandigheden.

Sneeuw op zonnepanelen kan een uitdaging vormen voor eigenaren van zonne-energiesystemen in de winter. Het is echter mogelijk om deze uitdagingen aan te pakken en ervoor te zorgen dat je zonnepanelen blijven presteren, zelfs in koude en besneeuwde omstandigheden. Met de juiste maatregelen en regelmatig onderhoud kun je nog steeds profiteren van duurzame energieopwekking, ongeacht het weer buiten. Zorg ervoor dat je zonnepanelen veilig en efficiënt blijven werken en maximaliseer je energieopbrengst gedurende het hele jaar.

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Grote Dakprofijt logo label
Twee zonnepanelen met afbeelding in logo
Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Telefoon icoon

085 130 85 44