Grote Dakprofijt logo label

De terugverdientijd van zonnepanelen

Heb je ooit gedacht aan zonnepanelen als een manier om zowel je energierekening te verlagen als een positieve impact op het milieu te hebben? Het is een slimme keuze, maar het is belangrijk om te begrijpen wanneer je de vruchten zult plukken van deze investering. Dat brengt ons bij het fascinerende concept van de ’terugverdientijd’ van zonnepanelen. In dit artikel nemen we je mee op een reis om te ontdekken hoe zonnepanelen zichzelf uiteindelijk terugbetalen en hoe dit je financiën en duurzame levensstijl ten goede komt.

Terugverdientijd

De terugverdientijd verwijst naar het moment waarop je investering in zonnepanelen zichzelf heeft terugbetaald. Dit is het punt waarop de totale opbrengst van de zonnepanelen gelijk is aan de initiële investering. De exacte terugverdientijd van zonnepanelen hangt af van het rendement van je zonnepaneleninstallatie. Dit rendement wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder het type zonnepaneel en de installatie zelf.

Rendement van de zonnepanelen

Het rendement van zonnepanelen varieert afhankelijk van het type. Bijvoorbeeld, monokristallijne zonnepanelen hebben een hoger rendement dan polykristallijne zonnepanelen. Daarnaast zijn er full black monokristallijne panelen die nog betere rendementen behalen. De plaatsing van de panelen en hun oriëntatie zijn ook cruciaal voor het behalen van een optimaal rendement. Zonnepanelen op het zuiden genereren het hoogste rendement, terwijl panelen op het noorden minder efficiënt zijn. Schaduwval op de panelen heeft ook invloed op het rendement, maar dit kan worden opgelost met behulp van een Power Optimizer om het maximale rendement te behouden. Het aantal zonuren gedurende het jaar bepaalt ook hoeveel de zonnepanelen maximaal kunnen opwekken.

Kilowattuur (kWh)

Het rendement van zonnepanelen wordt gemeten in kilowattuur (kWh). Het vermogen van het gekozen zonnepaneel bepaalt hoeveel kWh het kan genereren. Onze zonnepanelen hebben een vermogen tussen 400 en 460 watt piek. Hoe hoger het vermogen van een zonnepaneel, des te meer energie het kan produceren. Bijvoorbeeld, met 10 zonnepanelen met een vermogen van 460 wattpiek kun je gemiddeld 4600 kWh per jaar genereren.

Stroomtarief

De terugverdientijd van je investering in zonnepanelen wordt ook beïnvloed door het stroomtarief. Elke kWh die je zelf opwekt, vertaalt zich in besparingen op je elektriciteitskosten. Het gemiddelde stroomtarief is ongeveer €0,40 per kWh. Met een installatie die 4600 kWh per jaar genereert, bespaar je dus 1.840,-.

Berekening van de terugverdientijd

Op basis van het rendement van je installatie en het stroomtarief kun je berekenen wanneer je je investering in de zonnepanelen hebt terugverdiend. Dit kan variëren afhankelijk van de omvang van je investering, maar gemiddeld genomen ligt de terugverdientijd rond de 10 jaar. Houd er rekening mee dat een zonnepaneleninstallatie meestal een levensduur heeft van ongeveer 25 jaar, wat betekent dat je gedurende deze periode winst kunt maken.

Wil je precies weten hoeveel zonnepanelen op je dak passen, wat de investeringskosten zijn en wanneer je deze terugverdient? Doe dan onze vrijblijvende dakcheck om alle details te ontdekken!

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Grote Dakprofijt logo label
Twee zonnepanelen met afbeelding in logo
Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Telefoon icoon

085 130 85 44