Grote Dakprofijt logo label

Optimaliseer je zonnestroomsysteem met omvormers voor meerdere dakvlakken

Optimaliseer je zonnestroomsysteem met omvormers voor meerdere dakvlakken

De oriëntatie van zonnepanelen speelt een cruciale rol in het maximaliseren van de opbrengst van je zonnestroomsysteem. De zon beweegt van oost naar west, met het hoogste punt in het zuiden.

Verschillende oriëntaties, verschillende opbrengsten

Zonnepanelen die op dezelfde manier zijn georiënteerd, ontvangen gedurende de dag dezelfde hoeveelheid zonlicht. Dit geldt voor panelen op een schuin dak of in rijen op een plat dak. Elk van deze configuraties kan worden beschouwd als een afzonderlijk ‘dakvlak’ of een eenheid voor productie.

Elk dakvlak heeft zijn eigen lichtinval, wat de opbrengst van de zonnepanelen beïnvloedt. Als je zonnepanelen met verschillende oriëntaties plaatst, ervaren ze elk een iets andere hoeveelheid zonlicht gedurende de dag. Dit resulteert in verschillende productiecycli voor elk dakvlak.

Optimale prestaties voor meerdere dakvlakken

Om maximaal gebruik te maken van meerdere dakvlakken heb je een omvormer nodig die geschikt is voor het beheren van zonnepanelen met verschillende oriëntaties. De keuze van de omvormer hangt grotendeels af van drie factoren:

 1. Het totale aantal zonnepanelen.
 2. Het aantal dakvlakken dat wordt gebruikt.
 3. Het percentage schaduw gedurende de dag.

Oost-West opstellingen met twee MPP-trackers

Voor een opstelling met dakvlakken op het oosten en westen kiezen we vaak een string-omvormer met twee Maximum Power Point (MPP) trackers. Hiermee kunnen twee ‘velden’ of ‘strings’ zonnepanelen worden aangesloten, die onafhankelijk van elkaar werken. Dit minimaliseert de negatieve invloed van schaduw en optimaliseert de energieopbrengst.

De voordelen van een omvormer met twee MPP/strings zijn:

 • Onafhankelijke en optimale prestaties voor elke string.
 • Minimale invloed van schaduw.
 • Maximale energieopbrengst tegen lagere kosten.
 • Ideaal voor opstellingen met oost-west oriëntaties.

Micro-omvormers voor drie of meer dakvlakken

Bij gebruik van drie of meer verschillende dakvlakken, of bij aanzienlijke schaduw gedurende de dag, zijn micro-omvormers vaak de beste keuze. Hoewel iets duurder, zorgen ze voor maximale energieopbrengst doordat elk zonnepaneel parallel aan elkaar wordt geschakeld.

De voordelen van micro-omvormers zijn:

 • Onafhankelijke en optimale prestaties voor elk paneel.
 • Maximale energieopbrengst in alle situaties.
 • Slechts één kabel naar de groepenkast nodig.
 • Geen centrale omvormer in huis.

Maximaliseer je rendement met Dakprofijt

Bij Dakprofijt kiezen we voor kwaliteit en efficiëntie, zodat je zonnestroomsysteem optimaal presteert zonder hoge onderhoudskosten. Onze experts helpen je bij het kiezen van de juiste omvormer voor jouw situatie, of het nu gaat om een string-omvormer met twee MPP-trackers of micro-omvormers voor meerdere dakvlakken.

Wil je weten welke omvormer het beste rendement oplevert voor jouw dak? Neem contact met ons op en ontvang binnen 2 werkdagen een op maat gemaakt voorstel met deskundig advies voor een compleet systeem. Bij Dakprofijt garanderen we een hoog rendement voor jouw investering.

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Grote Dakprofijt logo label
Twee zonnepanelen met afbeelding in logo
Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Telefoon icoon

085 130 85 44