Grote Dakprofijt logo label

Wat kan je doen met 1 kWh stroom?

In de wereld van zonne-energie draait alles om kilowattuur (kWh). Op een zonnige dag wekken zonnepanelen per paneel tot wel 2 kWh aan energie op. Zelfs op bewolkte dagen genereren ze nog steeds duurzame energie dankzij diffuus licht. Als je een thuisbatterij hebt, kun je overtollige zonnestroom opslaan en later gebruiken. Ontdek de mogelijkheden van 1 kWh elektriciteit.

Hoeveel stroom verbruikt een gemiddeld huishouden in Nederland?

Een doorsnee huishouden verbruikt jaarlijks ongeveer 3.500 kWh elektriciteit, wat neerkomt op zo’n 9 tot 10 kWh per dag. Steeds meer gezinnen kiezen voor zonnepanelen om op een milieuvriendelijke manier in hun energiebehoefte te voorzien. Met een gemiddeld jaarlijks verbruik van 3.500 kWh heb je meestal genoeg aan een zonnepaneleninstallatie van 9 tot 10 panelen. In de zomermaanden lever je wellicht energie terug aan het net, maar in de winter moet je mogelijk stroom afnemen. Omdat netstroom duur is, is efficiënt gebruik van je zelf opgewekte zonne-energie essentieel.

Optimaal gebruik van zonne-energie

In een ideale situatie wekken je zonnepanelen energie op die je meteen kunt gebruiken, bijvoorbeeld om je wasmachine en vaatwasser te laten draaien. Dit is niet alleen milieuvriendelijk, maar ook kostenefficiënt. Maar wat kun je eigenlijk allemaal doen met 1 kWh elektriciteit?

Met zonnepanelen op je dak genereer je je eigen duurzame energie. Op een zonnige zomerdag kun je met 10 zonnepanelen wel 20 kWh zonne-energie opwekken, genoeg om je hele huishouden van stroom te voorzien.

Efficiënt gebruik van zonne-energie

Zelfs als je jaarlijkse stroomverbruik lager is dan wat je zonnepanelen opwekken, moet je nog steeds energie van het net halen. Momenteel benutten we slechts 30 tot 50 procent van onze eigen zonne-energie, en de rest komt van het elektriciteitsnet. Hoewel dit onder de huidige salderingsregeling nog goed werkt, is het niet de meest duurzame aanpak.

Wil je je gebruik van zonne-energie maximaliseren? Dan kan een thuisbatterij uitkomst bieden. Met een thuisbatterij zoals die van Dakprofijt kun je overtollige zonne-energie opslaan en later gebruiken wanneer je zonnepanelen niet actief zijn. Hierdoor kun je tot wel 80 procent van je opgewekte zonne-energie efficiënt benutten.

Waarom is het belangrijk om te begrijpen wat je met 1 kWh elektriciteit kunt doen?

Door inzicht te hebben in je energieverbruik, wordt besparen eenvoudiger. Het moedigt je ook aan om verborgen energieverspilling op te sporen en te voorkomen. Als je huidige verbruik hoger is dan je zonnepanelen opwekken, kunnen kleine aanpassingen ervoor zorgen dat je uiteindelijk een overschot aan zonne-energie hebt, wat leidt tot extra financiële voordelen, zowel nu als in de toekomst.

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Grote Dakprofijt logo label
Twee zonnepanelen met afbeelding in logo
Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Telefoon icoon

085 130 85 44