Grote Dakprofijt logo label

Zonnepanelen op platte daken: Haal alles uit je installatie

Zonne-energie wordt steeds belangrijker als duurzame energiebron. Voor wie geen schuin dak heeft, maar wel wil profiteren van de voordelen van zonnepanelen, zijn platte daken een uitstekende optie. Maar hoe installeer je zonnepanelen op een plat dak? In dit artikel bespreken we alle belangrijke aspecten en overwegingen.

Plaatsing van zonnepanelen op een plat dak

Bij het installeren van zonnepanelen op een plat dak worden platdakmontageframes gebruikt. Deze frames, meestal gemaakt van aluminium, zorgen ervoor dat de zonnepanelen in de juiste hoek worden geplaatst. Belangrijk hierbij is de afstand tussen de rijen zonnepanelen, vooral bij een Zuid-opstelling, om schaduwval tussen de panelen te voorkomen.

Montage in landscape positie

Om de invloed van schaduw en wind te beperken, worden zonnepanelen op platte daken meestal in landscape positie gemonteerd, met een flauwe hoek. Dit minimaliseert niet alleen schaduwval, maar ook de windbelasting, wat resulteert in minder ballast die nodig is om de panelen op hun plek te houden.

Optimale hellingshoek

Hoewel de theoretisch ideale hellingshoek voor zonnepanelen op het zuiden 35 graden is, is in de praktijk een hoek van 10 graden vaak efficiënter. Deze kleinere hoek zorgt ervoor dat er meer rijen panelen op het dak passen, wat het rendement verhoogt. Bovendien wordt hiermee voorkomen dat de schaduw van hogere panelen de opbrengst van de lagere beïnvloedt.

Ballastberekening voor stabiliteit

Na het plaatsen van de montagesystemen worden ballastdragers toegevoegd om de zonnepanelen op hun plek te houden. De hoeveelheid ballast die nodig is, wordt bepaald door verschillende factoren, waaronder de windzone, de hoogte van het dak en de omgeving van het gebouw. Een nauwkeurige ballastberekening is essentieel om stabiliteit te garanderen en schade aan het dak te voorkomen.

Kabelroute en dakdoorvoer

Voor de bekabeling van de zonnepanelen zijn er twee opties: binnendoor of buitenom. Bij binnendoor installatie wordt gebruik gemaakt van bestaande dakdoorvoeren of kunnen nieuwe worden aangebracht. Bij buitenom installatie worden de kabels netjes weggewerkt in PVC-leidingen langs de muur. Ongeacht de gekozen route, wordt ervoor gezorgd dat de bekabeling veilig en esthetisch verantwoord is.

Advies op maat

Wanneer je overweegt om zonnepanelen op je platte dak te installeren, is het raadzaam om advies op maat te krijgen. Een grondige dakcheck geeft inzicht in de mogelijkheden en benodigde aanpassingen voor een optimale installatie. Door samen te werken met ervaren adviseurs kun je er zeker van zijn dat je zonne-energiesysteem perfect aansluit op je behoeften en situatie.

Besluit om te investeren in zonne-energie

Investeren in zonnepanelen op een plat dak is niet alleen een milieuvriendelijke keuze, maar ook een verstandige investering op de lange termijn. Met de juiste installatie en configuratie kunnen zonnepanelen op platte daken een aanzienlijke hoeveelheid duurzame energie opwekken, waardoor je kunt besparen op je energierekening en bijdraagt aan een schonere toekomst.

Ontvang je persoonlijke offerte

Benieuwd naar de mogelijkheden voor zonnepanelen op je platte dak? Neem vandaag nog contact op voor een gratis dakcheck en ontvang een gedetailleerde offerte op maat. Samen zetten we de eerste stap naar een duurzamere toekomst.

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Grote Dakprofijt logo label
Twee zonnepanelen met afbeelding in logo
Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Telefoon icoon

085 130 85 44