Grote Dakprofijt logo label

Zonnepanelen plaatsen op dakkapellen: waar moet je op letten?

Als je overweegt om zonnepanelen op je dak te installeren, is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke uitdagingen die dakkapellen met zich meebrengen. In dit artikel gaan we dieper in op de mogelijkheden en aandachtspunten van het plaatsen van zonnepanelen op dakkapellen.

Technische uitdagingen van zonnepanelen op dakkapellen

Veel mensen vragen zich af of zonnepanelen op dakkapellen kunnen worden geplaatst. Het antwoord is ja, maar er zijn enkele belangrijke overwegingen die je moet maken. Het installeren van zonnepanelen op een klein plat dak, zoals een dakkapel, brengt specifieke technische uitdagingen met zich mee. Het vereist vaak extra ballast om de stabiliteit van het systeem te waarborgen.

Aandachtspunten bij het plaatsen van zonnepanelen op dakkapellen

Bij het plaatsen van zonnepanelen op en rondom een dakkapel zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden:

  • Draagconstructie: Controleer of de draagconstructie van de dakkapel sterk genoeg is om het extra gewicht van de zonnepanelen te dragen.
  • Belastbaarheid: Informeer bij je dakkapelleverancier naar de belastbaarheid van de constructie en eventuele garanties.
  • Bereikbaarheid: Zorg ervoor dat de dakkapel bereikbaar blijft voor onderhoudswerkzaamheden, zoals het schoonmaken van de panelen.
  • Ruimte: Houd voldoende ruimte vrij rondom de dakkapel voor het uitvoeren van werkzaamheden en het voorkomen van schade door windbelasting.

Montage van zonnepanelen op dakkapellen

Zonnepanelen op dakkapellen worden meestal gemonteerd als platdaksystemen. Dit betekent dat het montagesysteem wordt verzwaard met ballast om de panelen stevig te verankeren. De benodigde hoeveelheid ballast hangt af van factoren zoals de windbelasting op de locatie en de omvang van het systeem.

Conclusie: is het verstandig om zonnepanelen op dakkapellen te plaatsen?

Hoewel het technisch mogelijk is om zonnepanelen op dakkapellen te installeren, raden we dit vaak af vanwege de constructie van veel dakkapellen. Ze zijn doorgaans niet ontworpen om het extra gewicht van de panelen te dragen, wat kan leiden tot schade op lange termijn. Het is belangrijk om advies op maat in te winnen om ervoor te zorgen dat je overstap naar zonne-energie veilig en verantwoord verloopt.

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Grote Dakprofijt logo label
Twee zonnepanelen met afbeelding in logo
Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Telefoon icoon

085 130 85 44