Grote Dakprofijt logo label

13 januari 2024

Enphase: Thuisbatterij verhoogt rendement zonnepanelen

Enphase onthult potentieel van thuisbatterijen

Enphase Energy onthulde tijdens het Solar Next evenement in Nieuwegein dat een combinatie van zonnepanelen, thuisbatterijen en energiemanagementsoftware een terugverdientijd van 7,5 jaar heeft. Deze totaaloplossing, ideaal in combinatie met een dynamisch energiecontract voor handel op de onbalansmarkt, werd gepresenteerd aan 750 installateurs.

Visie op energietransitie

Het evenement werd georganiseerd om Nederlandse installateurs kennis te laten maken met Enphase’s visie op de volgende fase van de energietransitie. Met ervaringen uit Amerikaanse staten zoals Californië en Hawaii, evenals uit Duitsland, benadrukte Enphase het belang van het combineren van zonnepanelen met thuisbatterijen.

Overgang naar geïntegreerd energiesysteem

De nadruk lag op de overgang van puur zonne-energieopwekking naar een geïntegreerd energiesysteem. Dit systeem verhoogt niet alleen zelfverbruik, maar ondersteunt ook energiebedrijven en netbeheerders bij het beheren van complexe energiesystemen. Het afschaffen van de salderingsregeling maakt het voor de sector en consumenten noodzakelijk om naar alternatieve modellen te kijken.

Rol van energiemanagementsoftware

Enphase benadrukte de rol van energiemanagementsoftware in het optimaliseren van energiehuishoudens, wat resulteert in lagere kosten en hogere opbrengsten. De software, die in mei 2024 in de Benelux beschikbaar komt, integreert diverse energieoplossingen, waaronder laadpalen en warmtepompen, en maakt handel op de onbalansmarkt mogelijk.

Verhogen van verdienpotentieel

De toevoeging van een batterij aan een zonne-energiesysteem verhoogt het verdienpotentieel van consumenten aanzienlijk, waarbij Enphase een garantie van 25 jaar biedt. De opbrengsten zijn zelfs na het afschaffen van de salderingsregeling drie keer zo hoog als de investering, met een jaarlijks rendement van 4,8 procent.

Zelfredzaamheid en onafhankelijkheid

Deze ontwikkeling helpt onbalansproblemen op te lossen en houdt de terugverdientijd stabiel op 7,5 jaar, zelfs zonder salderingsregeling. Dit alles onderstreept de focus op zelfredzaamheid en onafhankelijkheid van externe factoren zoals subsidies of terugleverkosten.

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Grote Dakprofijt logo label
Twee zonnepanelen met afbeelding in logo
Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Telefoon icoon

085 130 85 44