Grote Dakprofijt logo label

15 januari 2024

Btw-teruggave op thuisbatterijen mogelijk voor consumenten

Consumenten die investeren in een thuisbatterij, of ze nu wel of geen zonnepanelen hebben, kunnen de betaalde btw op deze batterij terugvragen bij de Belastingdienst. Dit wordt gezien als een stimulerende maatregel, vergelijkbaar met een subsidie, die de aantrekkelijkheid van de investering in thuisbatterijen verhoogt, vooral nu de prijzen dalen door schaalvergroting in de industrie.

Een belangrijke voorwaarde voor het terugvragen van de btw op een thuisbatterij is de combinatie met een dynamisch energiecontract en actieve handel op de energiemarkt. Consumenten moeten door deze combinatie worden aangemerkt als btw-ondernemer, wat essentieel is voor de btw-teruggave. Zij dienen jaarlijks btw af te dragen voor de ingekochte en verkochte energie, maar de meeste consumenten kunnen gebruik maken van de Kleine Ondernemersregeling (KOR), waardoor ze na het aanschafjaar geen btw hoeven af te dragen.

Het in- en verkopen van energie op de markt is een vereiste om als btw-ondernemer aangemerkt te worden. Dit handelen wordt vaak automatisch beheerd door slimme software die samen met de thuisbatterij geleverd wordt. Deze software laadt de batterij op wanneer de energieprijzen laag zijn en ontladen de batterij (verkoop van energie) wanneer de prijzen hoog zijn.

Het is voor installateurs cruciaal om de btw-teruggave voor hun klanten voor de aankoop van de thuisbatterij te regelen. Dit omdat niet bij alle thuisbatterijen handel op de energiemarkt mogelijk is, afhankelijk van de fabrikant en leverancier. Ook consumenten die in het verleden al btw hebben teruggevraagd voor zonnepanelen en gebruik hebben gemaakt van de KOR, kunnen de btw op een thuisbatterij terugkrijgen, maar dit vereist voorafgaande organisatie.

Er wordt gewerkt aan een btw-test die installateurs en consumenten helpt te bepalen of ze in aanmerking komen voor btw-teruggave op een thuisbatterij. Het is belangrijk dat deze teruggave vooraf wordt gecontroleerd en georganiseerd om teleurstellingen te voorkomen.

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Grote Dakprofijt logo label
Twee zonnepanelen met afbeelding in logo
Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Telefoon icoon

085 130 85 44