Een DC-AC inverter, vaak gewoon “omvormer” genoemd, is een elektronisch apparaat dat gelijkstroom (DC) omzet in wisselstroom (AC). Zonnepanelen produceren gelijkstroom, terwijl de meeste huishoudelijke apparaten en het elektriciteitsnet wisselstroom gebruiken.

Uitleg over de DC-AC inverter:

  1. Functie: De primaire functie van een omvormer is het omzetten van de gelijkstroom, die wordt geproduceerd door zonnepanelen of opgeslagen in batterijen, naar wisselstroom voor gebruik in huishoudens of om terug te voeden naar het elektriciteitsnet.
  2. Werkingsprincipe: Omvormers maken gebruik van elektronische schakelingen om de polariteit van de stroom snel om te keren, waardoor een wisselstroom wordt gecreëerd. Dit kan worden gedaan met verschillende technologieën en schakelmethoden, zoals pulse width modulation (PWM).
  3. Types:
  4. String-omvormers: Deze zijn aangesloten op een reeks (of “string”) van zonnepanelen. Ze zijn geschikt voor grotere installaties zoals op daken van huizen of commerciële gebouwen.
  5. Micro-omvormers: Dit zijn kleinere omvormers die op individuele zonnepanelen worden geïnstalleerd. Ze kunnen de efficiëntie van een zonne-energiesysteem verbeteren, vooral in situaties waar sommige panelen in de schaduw liggen.
  6. Hybride omvormers: Deze combineren de functies van een standaard omvormer met een batterijomvormer, waardoor ze zowel zonne-energie als opgeslagen energie uit batterijen kunnen beheren.
  7. Efficiëntie: De efficiëntie van een omvormer verwijst naar hoeveel van de ingevoerde gelijkstroom daadwerkelijk wordt omgezet in wisselstroom. Moderne omvormers hebben meestal een efficiëntie van 95% of hoger.
  8. Beschermingsfuncties: Omvormers hebben vaak ingebouwde beveiligingsfuncties, zoals bescherming tegen overbelasting, oververhitting en kortsluiting. Ze kunnen ook functies hebben zoals eilandbedrijfdetectie, wat betekent dat ze automatisch uitschakelen als het elektriciteitsnet uitvalt, om veiligheidsredenen.
  9. Monitoring: Veel moderne omvormers bieden monitoringfuncties, waarmee gebruikers de prestaties van hun zonne-energiesysteem in realtime kunnen volgen.

De DC-AC inverter is een cruciaal onderdeel van elk zonne-energiesysteem, waardoor de door zonnepanelen geproduceerde energie bruikbaar wordt voor huishoudelijke apparaten en het elektriciteitsnet. Het kiezen van de juiste omvormer, afgestemd op de behoeften en specificaties van het systeem, is essentieel voor de efficiëntie en betrouwbaarheid van de zonne-installatie.

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Grote Dakprofijt logo label
Twee zonnepanelen met afbeelding in logo
Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Telefoon icoon

085 130 85 44