Degradatie verwijst naar het proces waarbij zonnepanelen geleidelijk aan efficiëntie verliezen en minder elektriciteit produceren dan toen ze nieuw waren. Het is een natuurlijk fenomeen dat optreedt als gevolg van verschillende factoren en kan invloed hebben op de prestaties en levensduur van zonnepanelen. Hier is een uitleg over degradatie:

  1. Natuurlijk Verschijnsel: Degradatie is een normaal verschijnsel dat alle zonnepanelen in de loop van de tijd ervaren. Het begint meestal vanaf het moment dat zonnepanelen in gebruik worden genomen.
  2. Oorzaken van Degradatie:
  3. Lichtgeïnduceerde Degradatie (LID): Een veelvoorkomende vorm van degradatie die optreedt wanneer zonnepanelen voor het eerst worden blootgesteld aan zonlicht. Het kan leiden tot een tijdelijk verlies van efficiëntie, maar meestal stabiliseert het na enige tijd.
  4. Thermische Degradatie: Zonnepanelen kunnen oververhit raken als gevolg van hoge temperaturen, wat de prestaties kan verminderen. Dit kan worden verminderd door goede ventilatie en koeling.
  5. Mechanische Slijtage: Fysieke stress, zoals wind, hagel of vuilophoping, kan zonnepanelen beschadigen en degradatie veroorzaken.
  6. Chemische Veroudering: De materialen in zonnepanelen kunnen in de loop van de tijd verouderen, wat kan leiden tot prestatieverlies.
  7. PID (Potential Induced Degradation): Een fenomeen waarbij ongewenste elektrische stromen optreden binnen zonnecellen en de efficiëntie verminderen.
  8. Degradatiesnelheid: De snelheid van degradatie kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type zonnepaneel, de kwaliteit van de materialen, de omgevingsomstandigheden en de zorg en het onderhoud van het systeem. Over het algemeen wordt verwacht dat zonnepanelen in de loop van de tijd een efficiëntieverlies van 0,5% tot 1% per jaar zullen ervaren.
  9. Monitoring en Onderhoud: Om degradatie te beheersen, is het belangrijk om zonnepanelen regelmatig te monitoren en te onderhouden. Dit kan onder meer het reinigen van panelen, inspecties en eventuele vervanging van beschadigde onderdelen omvatten.
  10. Garanties: Veel fabrikanten bieden garanties op de prestaties van zonnepanelen, waarbij ze beloven dat de panelen gedurende een bepaalde periode een bepaalde minimale efficiëntie zullen behouden. Dit kan geruststelling bieden aan eigenaren van zonne-energiesystemen.

In het algemeen is degradatie een normaal proces dat niet kan worden voorkomen, maar wel kan worden beheerd en geminimaliseerd door de juiste zorg en aandacht te besteden aan zonnepanelen. Het blijft belangrijk om te onthouden dat zelfs na verloop van tijd zonnepanelen nog steeds aanzienlijk bijdragen aan duurzame energieproductie.

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Grote Dakprofijt logo label
Twee zonnepanelen met afbeelding in logo
Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Telefoon icoon

085 130 85 44