Grote Dakprofijt logo label

Zonnepanelen op het noorden

Maximaliseer je opbrengst: Zonnepanelen op het noorden

In de meeste gevallen zijn daken met een noordelijke oriëntatie niet ideaal voor zonnepanelen. Er is namelijk een belangrijke voorwaarde waaraan voldaan moet worden: de hellingshoek van het dak moet zeer gering zijn.

Met andere woorden, het dak moet vrijwel vlak zijn, zodat de zon voldoende over de nok van het dak kan komen en de zonnepanelen voldoende direct zonlicht ontvangen.

Wil je weten of zonnepanelen op een noordelijk dak voor jou rendabel zijn? 

Beste plaatsing en hellingshoek voor zonnepanelen op het noorden

Om een duidelijk beeld te krijgen van de opbrengst van zonnepanelen met een noordelijke oriëntatie, hebben we een rendementstabel samengesteld. Deze tabel toont de positie van de zonnepanelen en de bijbehorende hellingshoek. Hoe hoger het percentage, hoe efficiënter de zonnepanelen werken.

HellingshoekNoordNoordoostNoordwestOostWest
15º75%75%75%90%90%
30º60%65%65%85%85%
45º45%55%55%70%70%
60º35%45%50%55%55%
75º30%40%45%45%45%
90º20%35%35%35%35%

Uit deze tabel blijkt dat zonnepanelen op het noorden niet de hoogste opbrengst leveren. Hoe vlakker het dak (dus hoe kleiner de hellingshoek in graden), hoe hoger de opbrengst, omdat de zon dan beter over het dak kan schijnen. Ter vergelijking, daken met een oostelijke of westelijke oriëntatie leveren vaak een hoger rendement op bij vergelijkbare hellingshoeken.

Daarnaast spelen andere factoren een rol in de opbrengst van zonnepanelen op noordelijke daken:

  • Schaduw:
    Bomen, schoorstenen en andere obstakels kunnen schaduw werpen op de zonnepanelen, wat de opbrengst vermindert.

  • Weersomstandigheden:
    Regio’s met meer bewolking of neerslag zullen over het algemeen een lagere opbrengst hebben.

  • Kwaliteit van de zonnepanelen:
    Hoogwaardige zonnepanelen kunnen efficiënter zijn en beter presteren onder minder ideale omstandigheden.
De onderstaande grafiek toont ook dat zonnepanelen op het noorden een relatief lage opbrengst hebben. Echter, hoe vlakker het dak (dus hoe kleiner de hellingshoek in graden), hoe hoger de opbrengst zal zijn, omdat de zon dan beter over het dak kan schijnen.
Invloed van de richting en hellingshoek van de zonnepanelen op de opbrengst. 100% is de maximale opbrengst (gericht op het zuiden).

Veelgestelde vragen over zonnepanelen op het noorden

Wat is het rendement van zonnepanelen op het noorden?

Een noordelijk dak is zelden geschikt voor zonnepanelen. De hellingshoek moet zeer gering zijn, zodat de zon voldoende over de nok van het dak kan schijnen en de zonnepanelen voldoende zonlicht opvangen. Een noordelijk dak met een hellingshoek van 30 graden levert slechts 60% van het rendement op in vergelijking met een zuidelijk dak.

Zonnepanelen op het noordoosten presteren iets beter dan die op het noorden. Een noordoostelijk dak met een hellingshoek van 30 graden bereikt gemiddeld een rendement van 65% in vergelijking met een zuidelijk dak, terwijl een noordelijk dak slechts 60% haalt.

Ja, zonnepanelen op een noordwestelijk dak kunnen rendabel zijn, hoewel hun opbrengst lager is dan die van zuidelijk georiënteerde panelen. Bij een hellingshoek van 30 graden kan een noordwestelijk dak een rendement van ongeveer 65% bereiken in vergelijking met een zuidelijk dak. Dit percentage daalt naarmate de hellingshoek toeneemt. Het is belangrijk om een dakcheck te doen om te bepalen of jouw specifieke situatie geschikt is voor zonnepanelen en wat de verwachte opbrengst zal zijn.

Alles over beste richting zonnepanelen

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Grote Dakprofijt logo label
Twee zonnepanelen met afbeelding in logo
Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Telefoon icoon

085 130 85 44