Waarom kiezen voor zonnepanelen op het zuiden? Ontdek de voordelen

Wanneer je zonnepanelen installeert, speelt de oriëntatie een cruciale rol in de energieopbrengst. Zonnepanelen met een zuidelijke oriëntatie bieden doorgaans de hoogste energieopbrengst. Dit komt doordat deze richting je zonnepanelen gedurende de grootste deel van de dag blootstelt aan direct zonlicht, wat leidt tot een efficiënte en maximale energieproductie.

Optimaliseer je dakruimte met zonnepanelen op het zuiden

 1. Platte daken
  Bij platte daken kun je met een zuidelijke opstelling het maximale uit je beschikbare ruimte halen. Door de zonnepanelen in deze opstelling dicht bij elkaar te plaatsen, benut je het dakoppervlak efficiënt en maximaliseer je het aantal panelen dat je kunt installeren. Dit voorkomt ook de noodzaak van brede gangpaden tussen de rijen, zoals bij andere oriëntaties, waardoor je meer zonnepanelen op hetzelfde oppervlak kunt plaatsen.

 2. Schuine daken
  Op schuine daken biedt de zuidelijke opstelling de mogelijkheid om de zonnepanelen optimaal in de zon te plaatsen. Dit kan een waardevolle oplossing zijn als je dakvlakken hebt die goed gericht zijn naar het zuiden, wat helpt bij het maximaliseren van je zonne-energieoplossing.

Drie belangrijke voordelen van zonnepanelen op het zuiden

 1. Maximaliseer je energieopbrengst
  Met een zuidelijke opstelling kunnen zonnepanelen de meeste zonuren per dag benutten. Dit zorgt voor een hoge energieopbrengst, aangezien de panelen vrijwel de hele dag in direct zonlicht staan. Dit leidt tot een efficiënte en maximale energieproductie gedurende de dag.

 2. Verbeter de energieopslag
  Zonnepanelen op het zuiden produceren meer energie tijdens de uren dat de zon het sterkst is. Dit betekent dat je een grotere hoeveelheid energie kunt opslaan in je batterijen voor gebruik tijdens de avonduren of op bewolkte dagen. Dit verhoogt de efficiëntie van je zonne-energiesysteem en kan helpen bij het reduceren van je energieafhankelijkheid van het net.

 3. Optimaliseer je teruglevering aan het net
  Een zuidelijke opstelling zorgt voor een hoge energieopbrengst tijdens de piekuren van de dag. Dit kan bijzonder voordelig zijn als je een netmetering-regeling hebt, waarbij je teruglevering aan het net beloond wordt. Een hoge opbrengst tijdens deze uren kan je helpen om meer van je opgewekte energie terug te leveren, wat financieel voordelig kan zijn.

Of je nu een plat of schuin dak hebt, de zuidelijke opstelling van zonnepanelen biedt een krachtige en efficiënte oplossing voor het maximaliseren van je zonne-energieopbrengst. Ontdek de voordelen van deze opstelling en optimaliseer je energieproductie met een installatie die bij jouw woning past.

Is een zuidelijke opstelling de juiste keuze voor jouw zonnepanelen?

Het kiezen van de ideale oriëntatie voor je zonnepanelen hangt sterk af van de unieke kenmerken van jouw dak en je energiebehoeften. Om te bepalen of een zuidelijke opstelling het beste voor je is, moet je rekening houden met verschillende factoren, zoals het type dak, de hellingshoek en de hoeveelheid energie die je nodig hebt.

Hoe beïnvloedt je dak de keuze?

 1. Platte daken
  Bij een plat dak kun je met een zuidelijke opstelling optimaal gebruikmaken van de beschikbare ruimte door de panelen zo te plaatsen dat ze zoveel mogelijk zonlicht opvangen. Dit kan leiden tot een maximale energieopbrengst per vierkante meter.

 2. Schuine daken
  Bij schuine daken kan het gebruik van een zuidelijke oriëntatie helpen om de panelen op een manier te plaatsen die de meeste zonuren benut, wat de energieopbrengst maximaliseert.

Hulp nodig bij het kiezen van de juiste opstelling?

Heb je hulp nodig bij het bepalen van de beste opstelling voor jouw zonnepanelen? Vraag dan vrijblijvend een dakcheck aan bij onze experts. Wij analyseren jouw dak en adviseren je over de meest effectieve configuratie voor jouw situatie. Onze adviseurs staan klaar om je te helpen en te zorgen voor een opstelling die perfect past bij jouw behoeften en dakomstandigheden.

Overweeg je alternatieven?

Hoewel zonnepanelen op het zuiden traditioneel worden aanbevolen voor de hoogste opbrengst, kunnen andere oriëntaties zoals oostelijk of westelijk ook voordelen bieden, afhankelijk van je specifieke energiebehoeften en salderingsregeling. Het kan voordelig zijn om je opties te overwegen en te kiezen voor de opstelling die het beste aansluit bij jouw situatie.

Voordelen van een zuidelijke opstelling

Met een zuidelijke opstelling benut je het maximale aantal zonuren per dag, wat resulteert in een hoge energieproductie. Dit is vooral voordelig als je een salderingsregeling hebt die je beloont voor de teruglevering van energie aan het net. Hierdoor kun je meer van je opgewekte energie gebruiken en je energiekosten verlagen.

Ontdek wat de beste opstelling is voor jouw situatie en haal het meeste uit je zonnepanelen. Neem contact op voor een dakcheck en laat onze experts je begeleiden naar de ideale oplossing voor jouw energiebehoeften.

De beste oriëntatie voor zonnepanelen

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Grote Dakprofijt logo label
Twee zonnepanelen met afbeelding in logo
Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Telefoon icoon

085 130 85 44