Oost-West zonnepanelen: Alles wat je moet weten!

Wanneer je zonnepanelen installeert, speelt de oriëntatie een cruciale rol in de energieopbrengst. Zonnepanelen met een zuidelijke oriëntatie bieden doorgaans de hoogste energieopbrengst. Dit komt omdat deze richting de zonnepanelen gedurende de grootste deel van de dag blootstelt aan direct zonlicht, wat leidt tot een efficiënte en maximale energieproductie.

Hoewel een zuidelijke oriëntatie de voorkeur heeft, kunnen zonnepanelen op een oost-west oriëntatie ook uitstekende resultaten opleveren. Door je zonnepanelen in deze richting te plaatsen, verspreid je de energieopbrengst over de dag. Dit betekent dat je zonnepanelen zowel in de ochtend als in de middag en vroege avond energie genereren. Deze spreiding kan bijzonder waardevol zijn als je een gelijkmatig energieverbruik hebt of als je niet afhankelijk wilt zijn van de piekuren van zonlicht.

Optimaliseer je dakruimte met Oost-West zonnepanelen

Bij platte daken kun je met een oost-west opstelling het maximale uit je beschikbare ruimte halen. Door de zonnepanelen in deze opstelling dicht bij elkaar te plaatsen, benut je het dakoppervlak efficiënt en maximaliseer je het aantal panelen dat je kunt installeren. Dit voorkomt ook de noodzaak van brede gangpaden tussen de rijen, zoals bij zuidgerichte installaties, waardoor je meer zonnepanelen op hetzelfde oppervlak kunt plaatsen.

Op schuine daken biedt de oost-west opstelling de mogelijkheid om verschillende dakvlakken te benutten. Dit kan een waardevolle oplossing zijn als je meerdere delen van je dak beschikbaar hebt, wat helpt bij het optimaliseren van je zonne-energieoplossing.

Drie belangrijke voordelen van Oost-West zonnepanelen

  1. Maximaliseer je dakoppervlak
    Met een oost-west opstelling kun je veel zonnepanelen op een beperkt oppervlak installeren. Bij zuidelijke installaties moet je vaak ruimte laten tussen de rijen om schaduwen te voorkomen, maar bij een oost-west opstelling worden de panelen dicht tegen elkaar geplaatst. Dit betekent meer zonnepanelen op dezelfde ruimte, wat kan leiden tot een hogere totale opbrengst, zelfs als elke individuele panel iets minder efficiënt is.

  2. Verminder de belastingen op je dak
    Doordat de zonnepanelen dichter bij elkaar worden geplaatst, is er minder windbelasting op het systeem. Dit vermindert de noodzaak voor extra ballast om de panelen op hun plaats te houden, waardoor je dak mogelijk minder versteviging nodig heeft om zonnepanelen te dragen. Dit maakt het installatieproces eenvoudiger en kan kosten besparen bij de aanleg.

  3. Consistente energieopbrengst
    Een oost-west opstelling zorgt voor een gelijkmatige verdeling van energieopbrengsten gedurende de dag. Terwijl zonnepanelen op het oosten bijdragen aan de energieproductie in de ochtend en de westelijke panelen aan het eind van de dag, krijg je een stabieler energieprofiel zonder de hoge pieken die vaak worden gezien bij zuid-oriëntaties. Dit kan bijzonder voordelig zijn als je straks moet rekenen met een veranderende salderingsregeling, omdat je energieproductie gelijkmatiger over de dag wordt verdeeld.

Of je nu een plat of schuin dak hebt, de oost-west opstelling van zonnepanelen biedt een flexibele en efficiënte oplossing voor het maximaliseren van je zonne-energieopbrengst. Ontdek de voordelen van deze opstelling en optimaliseer je energieproductie met een installatie die bij jouw woning past.

Is een Oost-West opstelling de juiste keuze voor jouw zonnepanelen?

Het kiezen van de ideale oriëntatie voor je zonnepanelen hangt sterk af van de unieke kenmerken van jouw dak en je energiebehoeften. Om te bepalen of een oost-west opstelling het beste voor je is, moet je rekening houden met verschillende factoren, zoals het type dak, de hellingshoek, en de hoeveelheid energie die je nodig hebt.

Hoe beïnvloedt je dak de keuze?

Elke dakstructuur heeft zijn eigen voor- en nadelen. Bij een plat dak kun je met een oost-west opstelling optimaal gebruikmaken van de beschikbare ruimte door de panelen dicht bij elkaar te plaatsen. Dit kan leiden tot een hogere opbrengst per vierkante meter. Bij schuine daken kan het gebruik van meerdere dakvlakken met een oost-west oriëntatie helpen om de beschikbare ruimte efficiënt te benutten.

Hulp nodig bij het kiezen van de juiste opstelling?

Heb je hulp nodig bij het bepalen van de beste opstelling voor jouw zonnepanelen? Vraag dan vrijblijvend een dakcheck aan bij onze experts. Wij analyseren jouw dak en adviseren je over de meest effectieve configuratie voor jouw situatie. Onze adviseurs staan klaar om je te helpen en te zorgen voor een opstelling die perfect past bij jouw behoeften en dakomstandigheden.

Overweeg je alternatieven?

Traditioneel werd vaak aangeraden om zonnepanelen op het zuiden te richten voor de hoogste opbrengst. Maar als de salderingsregeling verandert of afneemt, kan het voordelig zijn om je zonnepanelen op oost-west te richten. Deze opstelling kan je helpen om een groter deel van de opgewekte energie direct in je eigen huis te gebruiken, zonder te veel terug te leveren aan het net.

Voordelen van een Oost-West opstelling

Met een oost-west opstelling wordt de energieproductie gelijkmatiger verdeeld over de dag. Terwijl zonnepanelen op het oosten bijdragen aan de energieopbrengst in de ochtend en de westelijke panelen in de middag en avond, voorkom je de pieken die je normaal zou ervaren met een zuidelijke oriëntatie. Hierdoor benut je een groter deel van je opgewekte energie zelf, wat gunstig kan zijn als de salderingsregeling minder voordelig wordt.

Ontdek wat de beste opstelling is voor jouw situatie en haal het meeste uit je zonnepanelen. Neem contact op voor een dakcheck en laat onze experts je begeleiden naar de ideale oplossing voor jouw energiebehoeften.

De beste oriëntatie voor zonnepanelen​

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Grote Dakprofijt logo label
Twee zonnepanelen met afbeelding in logo
Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Telefoon icoon

085 130 85 44