Omvormer - Dak Profijt

Omvormer

Zonnepanelen zijn tegenwoordig een populaire manier om duurzame energie op te wekken.

Zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit die vervolgens kan worden gebruikt om huishoudelijke apparaten van stroom te voorzien. Om deze elektriciteit bruikbaar te maken, zijn omvormers nodig om de gelijkstroom van de zonnepanelen om te zetten in wisselstroom. In dit artikel zullen we de betekenis, voordelen en verschillende soorten omvormers voor zonnepanelen bespreken.

Verschillende soorten omvormers

Er zijn verschillende soorten omvormers beschikbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende soorten omvormers:

  1. Stringomvormers

Dit is de meest voorkomende soort omvormer. Ze worden gebruikt om de stroom van meerdere zonnepanelen in serie te schakelen om een hogere spanning te bereiken. Stringomvormers zijn betaalbaar en betrouwbaar, maar hebben de neiging om minder efficiënt te zijn dan andere soorten omvormers.

  1. Micro-omvormers

Micro-omvormers worden gebruikt om elke afzonderlijke zonnepaneel om te zetten in wisselstroom. Dit betekent dat elk zonnepaneel onafhankelijk kan werken en op zijn eigen optimale efficiëntie kan werken. Micro-omvormers zijn duurder dan stringomvormers, maar kunnen een hogere energieopbrengst opleveren.

  1. Power optimizers

Power optimizers zijn vergelijkbaar met micro-omvormers, maar werken samen met een stringomvormer. De power optimizer zorgt ervoor dat elk zonnepaneel onafhankelijk werkt en op zijn eigen optimale efficiëntie kan werken. Power optimizers zijn duurder dan stringomvormers, maar kunnen een hogere energieopbreng

Betekenis van omvormers

Een omvormer is een elektronisch apparaat dat de gelijkstroom (DC) die door zonnepanelen wordt geproduceerd, omzet in de wisselstroom (AC) die nodig is om huishoudelijke apparaten van stroom te voorzien. Zonder omvormer zou de opgewekte gelijkstroom niet bruikbaar zijn voor de meeste huishoudelijke toepassingen.

Voordelen van omvormers

Het belangrijkste voordeel van omvormers is dat ze zonne-energie omzetten in elektriciteit die geschikt is voor huishoudelijk gebruik. Dit kan helpen om de energierekening te verlagen en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen.

Een ander voordeel van omvormers is dat ze in staat zijn om de prestaties van zonnepanelen te optimaliseren. Sommige omvormers hebben geavanceerde functies zoals MPPT (Maximum Power Point Tracking) die ervoor zorgen dat de zonnepanelen altijd werken op hun hoogste efficiëntie.

ad2d87f15f