Een omvormer is een essentieel onderdeel van een zonne-energiesysteem. Het is het apparaat dat gelijkstroom (DC), die wordt geproduceerd door zonnepanelen, omzet in wisselstroom (AC), die bruikbaar is voor huishoudelijke apparaten en het elektriciteitsnet. Kortom, de omvormer zet de opgewekte zonne-energie om in een vorm die compatibel is met het elektriciteitsnet en het huiselijke gebruik.

De voordelen van een omvormer

  1. Compatibiliteit: Een omvormer zorgt ervoor dat de geproduceerde zonne-energie compatibel is met het elektriciteitsnet en kan worden gebruikt door huishoudelijke apparaten. Hierdoor wordt de energie die door zonnepanelen wordt opgewekt, optimaal benut.
  2. Optimalisatie van energieopbrengst: Omvormers zijn uitgerust met geavanceerde technologieën die de prestaties van het zonne-energiesysteem optimaliseren. Ze kunnen bijvoorbeeld de maximale energieopbrengst uit zonnepanelen halen, zelfs onder variabele weersomstandigheden.
  3. Monitoring en controle: Moderne omvormers bieden vaak mogelijkheden voor monitoring en controle op afstand. Dit stelt gebruikers in staat om de prestaties van hun zonne-energiesysteem te volgen en eventuele problemen snel op te lossen.

Verschillende soorten omvormers

  1. Stringomvormers: Dit zijn de meest voorkomende omvormers in residentiële zonne-energiesystemen. Ze worden gebruikt om meerdere zonnepanelen die in serie zijn geschakeld om te zetten naar wisselstroom. Stringomvormers zijn kosteneffectief en eenvoudig te installeren.
  2. Micro-omvormers: In tegenstelling tot stringomvormers worden micro-omvormers rechtstreeks aan individuele zonnepanelen bevestigd. Dit maakt ze ideaal voor systemen met panelen die verschillende hellingshoeken of oriëntaties hebben. Micro-omvormers maximaliseren de energieopbrengst van elk afzonderlijk paneel en verminderen het risico van energieverlies door schaduw of storingen.
  3. Power optimizers: Deze omvormers worden tussen de zonnepanelen en de stringomvormer geïnstalleerd. Ze optimaliseren de energieopbrengst van elk zonnepaneel en verminderen het risico van prestatieverlies door schaduw of ongelijke paneelopbrengsten.

Een omvormer is een cruciaal onderdeel van een zonne-energiesysteem, dat de opgewekte gelijkstroom van zonnepanelen omzet in bruikbare wisselstroom. Door het gebruik van een omvormer kunnen huishoudens profiteren van een efficiëntere energieopwekking en het maximaliseren van de opbrengst van hun zonne-energiesysteem. Bij Dakprofijt bieden we een scala aan hoogwaardige omvormers om ervoor te zorgen dat jouw zonne-energiesysteem optimaal presteert en maximaal rendement oplevert. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie en advies op maat.

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Grote Dakprofijt logo label
Twee zonnepanelen met afbeelding in logo
Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Telefoon icoon

085 130 85 44