Vlamboogdetectie bij zonnepanelen

Vlamboogdetectie

Vlamboogdetectie bij zonnepanelen is een belangrijk onderdeel van het onderhoud en de veiligheid van zonnepanelensystemen.
Dak Profijt medewerker met zonnepaneel

Een vlamboog is een vonk die ontstaat wanneer elektriciteit over een onbedoelde of gebrekkige isolatie gaat. Deze vonken kunnen leiden tot brand, electrocute en zelfs explosies, dus is het belangrijk om vlambogen snel en efficiënt te detecteren.

Er zijn verschillende methoden voor vlamboogdetectie beschikbaar voor zonnepanelen, zoals optische detectie, thermische detectie en elektrische detectie. Elk van hen biedt hun eigen voordelen en nadelen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de voordelen van vlamboogdetectie bij zonnepanelen.

Monteur meterkast werkwijze Dak Profijt

Vlamboogdetectie
Wat is het?

Vlamboogdetectie is een belangrijk onderdeel van elektrotechnisch onderhoud en veiligheid. Een vlamboog is een vonk die ontstaat wanneer elektriciteit over een onbedoelde of gebrekkige isolatie gaat. Dit kan leiden tot brand, electrocute en zelfs explosies. Om deze redenen is het belangrijk om vlambogen snel en efficiënt te detecteren.

Er zijn verschillende methoden voor vlamboogdetectie, waaronder optische detectie, thermische detectie en elektrische detectie. Optische detectie maakt gebruik van een camera die de vlamboog opneemt en analyseert. Thermische detectie maakt gebruik van een thermische camera die de warmte van de vlamboog detecteert. Elektrische detectie maakt gebruik van een sensor die de elektromagnetische straling van de vlamboog meet.

Optische detectie

Optische detectie is een van de meest populaire methoden voor vlamboogdetectie, omdat het een hoge nauwkeurigheid biedt en ook geschikt is voor gebruik in gebieden met veel stof en rook. Het is echter wel belangrijk om ervoor te zorgen dat de camera’s regelmatig worden gecalibreerd en onderhouden, omdat de beelden anders kunnen worden beïnvloed door verontreiniging of slijtage.

Thermische detectie

Thermische detectie is ook een goede optie voor vlamboogdetectie, omdat het een hoge nauwkeurigheid biedt en ook geschikt is voor gebruik in gebieden met veel stof en rook. Het is echter wel belangrijk om ervoor te zorgen dat de camera’s regelmatig worden gecalibreerd en onderhouden, omdat de beelden anders kunnen worden beïnvloed door verontreiniging of slijtage.

Elektrische detectie

Elektrische detectie is een andere optie voor vlamboogdetectie, maar het is minder geschikt voor gebruik in gebieden met veel stof en rook, omdat de sensor kan worden beïnvloed door verontreiniging of slijtage.

Het is belangrijk om te weten dat geen van deze methoden volledig betrouwbaar is en dat een combinatie van methoden vaak de beste oplossing biedt. Bijvoorbeeld een systeem dat zowel optische detectie als thermische detectie gebruikt.

zonnepanelen plaatsen installeren

5 voordelen van vlamboogdetectie voor zonnepanelen

  1. Veiligheid: Vlamboogdetectie bij zonnepanelen helpt om potentiële gevaren zoals brand en explosies te voorkomen, door snel en efficiënt vlambogen te detecteren en te elimineren.
  2. Betrouwbaarheid: Door vlamboogdetectie toe te passen op zonnepanelen, kan de betrouwbaarheid van het systeem worden verhoogd. Dit helpt om onverwachte stilstand van het systeem te voorkomen en vermindert de kans op onnodige reparatie- en onderhoudskosten.
  3. Verlengde levensduur: Door vlamboogdetectie toe te passen op zonnepanelen, kan de levensduur van het systeem worden verlengd. Dit komt doordat vlambogen kunnen leiden tot schade aan de panelen en andere onderdelen van het systeem.
  4. Efficiëntie: Vlamboogdetectie bij zonnepanelen kan de efficiëntie van het systeem verhogen. Dit komt doordat vlambogen vaak gepaard gaan met verlies van energie en een vermindering van de prestaties van het systeem.
  5. Preventie van brand: Vlamboogdetectie bij zonnepanelen helpt om brand te voorkomen, waardoor de kans op brand in de omgeving wordt verkleind. Dit helpt om de veiligheid van personen en eigendommen te beschermen, evenals de veiligheid van het milieu.

Conclusie vlamboogdetectie

Vlamboogdetectie is van groot belang voor elektrotechnisch onderhoud en veiligheid. Het is belangrijk om een combinatie van methoden te gebruiken voor de meest betrouwbare resultaten en regelmatig onderhoud en calibratie uit te voeren om de betrouwbaarheid van het systeem te garanderen.

Hoeveel kunt u besparen met zonnepanelen?
Check nu uw dak

Vragen over zonnepanelen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

De meeste daken zijn geschikt voor zonnepanelen. Het dak hoeft niet per se op het zuiden te liggen. Het is wel belangrijk dat het een koophuis is, en dat u eigenaar van het dak bent. Zonnepanelen op gedeelde daken zoals appartementen kunnen administratief erg ingewikkeld zijn.

Doe een aanvraag om te kijken of uw dak geschikt is.

Hoeveel ga ik besparen?

Wat u precies gaat besparen hangt af van uw huidige kosten en verbruik, de formaat van het dak en het aantal zonnepanelen dat we plaatsen. Over het algemeen brengen wij een advies uit waarbij de geschatte opbrengst van de zonnepanelen en het geschatte elektriciteitsverbruik even hoog zijn. Dit is voor u het voordeligst. De hoogte van uw besparing zal het bedrag zijn dat u nu aan elektriciteit betaalt.

Doe een aanvraag om te kijken hoeveel u gaat besparen.

Let op: de prijzen voor elektriciteit stijgen. De jaarlijkse besparing wordt dus ieder jaar een stukje groter.

En als de zon niet schijnt?

Bijvoorbeeld ’s nachts wekken uw zonnepanelen natuurlijk geen stroom op. Dan ontvangt u gewoon stroom via uw energieleverancier. Op een zonnige dag wekt u meer energie op dan u verbruikt en levert u dit automatisch terug aan het net. De hoeveelheid energie wordt aan het einde van het jaar met u verrekend. Dat heet salderen.

Vooraf maken wij altijd een plan op maat, waarin we kijken naar uw stroomverbruik. We zorgen ervoor dat de jaaropbrengst van de zonnepanelen zo dicht mogelijk in de buurt komt van het jaarverbruik. Dat is voor u het voordeligst.

Welke garanties krijg ik?

Bij Dak Profijt werken we uitsluitend met de beste materialen. Op die manier weet u zeker dat u goed zit met uw zonnepanelen. In ons op maat gemaakte plan zie u precies welke garanties u krijgt. In de meeste gevallen krijgt u bij Dak Profijt de beste garanties uit de markt:

  • 30 jaar productgarantie op de zonnepanelen (fabrieksgarantie)
  • 30 jaar vermogensgarantie* op de zonnepanelen
  • 25 jaar productgarantie op de omvormer (fabrieksgarantie)
  • 25 jaar garantie op het montagesysteem

*Dit houdt in dat u de garantie krijgt dat uw zonnepanelen na 30 jaar nog minimaal 87% van het originele vermogen hebben.

Hoe werkt het terugleveren?

Als u met uw zonnepanelen meer stroom opwekt dan u meteen gebruikt, dan levert u stroom automatisch terug aan het elektriciteitsnet. Bij het terugleveren draait jouw energiemeter terug óf de slimme meter registreert dat u teruglevert.

Hoe werkt salderen?

De salderingsregeling maakt zonnepanelen extra aantrekkelijk. Nu, maar ook in de toekomst. Maar wat is salderen precies?

Aan het einde van het jaar wordt jouw teruggeleverde stroom automatisch met jouw verbruikte stroom verrekend. U levert de stroom terug aan het elektriciteitsnet tegen dezelfde prijs als wat u ervoor zou betalen aan de energieleverancier. Dat heet salderen.

Bijvoorbeeld: jouw zonnepanelen leveren in een jaar 3200 kWh op. In hetzelfde jaar verbruikt u 3500 kWh. U ontvangt dan een jaarrekening van de energieleverancier van 300 kWh (3500 – 3200).

Momenteel kan er gebruik gemaakt worden van de salderingsregeling. Als de wetsvoorstellen er doorheen komen dan zal dit over een periode van zo’n 10 jaar afgebouwd gaan worden. Dan wordt het aantrekkelijker om de opgewekte stroom meteen te gebruiken en het overschot niet terug te leveren maar op te slaan in een soort van thuisaccu. De omvormers van Gowatt en Enphase, die wij gebruiken, zijn klaar voor de toekomst.

Moet ik mijn zonnepanelen onderhouden of schoonmaken?

Als u zonnepanelen aanschaft dan krijgt u 100% duurzame stroom zonder stress. Zonnepanelen hebben over het algemeen namelijk weinig onderhoud nodig. Zonnepanelen worden niet snel vies. Dat komt omdat ze altijd schuin geplaatst worden. De hellingshoek zorgt ervoor dat de zonnepanelen schoongespoeld worden tijdens een regenbui.

Welke omvormer is geschikt voor mijn dak?

Wij werken met omvormers van SolarEdge, de wereldwijde marktleider. De omvormers van SolarEdge maken het mogelijk om zonnepanelen parallel te schakelen. Weet u nog de kerstverlichting van vroeger? Als één lampje uitviel, was de hele kerstboom donker. Dat wilt u natuurlijk niet met zonnepanelen. Bij zonnepanelen die in serie geschakeld zijn geldt hetzelfde. Als één zonnepaneel minder zonlicht krijgt door schaduw of bladval, dan presteert het hele systeem zo slecht als de zwakste schakel.

Gelukkig is dat verleden tijd met de SolarEdge omvormers met Power Optimizers. Deze regelunits plaatsen we achter ieder zonnepaneel en zorgen ervoor dat ieder paneel individueel geoptimaliseerd wordt.

Is mijn elektriciteitsmeter geschikt voor zonnepanelen?

Er zijn verschillende elektriciteitsmeters. In bijna alle gevallen is de meter geschikt voor teruglevering. Een slimme meter houdt bij hoeveel stroom er geleverd wordt en hoeveel stroom u teruglevert. De wat oudere ferrarismeter, te herkennen aan de draaischijf, werkt ook prima in combinatie met zonnepanelen. Als u stroom teruglevert aan het elektriciteitsnet zal deze meter letterlijk terugdraaien.

Een analoge meter zonder draaischijf is niet geschikt voor teruglevering en zal moeten worden vervangen bij de aanschaf van zonnepanelen.

Een digitale meter zonder terugleverregistratie komt tegenwoordig gelukkig weinig voor. Deze zal bij de plaatsing van zonnepanelen zal deze moeten worden vervangen.

Wat gebeurt er met de zonnepanelen als ik ga verhuizen?

Bij Dak Profijt krijg u lange garanties op de gehele zonnepanelen installatie. Maar wat doe u met de zonnepanelen als u gaat verhuizen? Er zijn verschillende mogelijkheden die we graag even toelichten

Optie 1: Zonnepanelen op het dak laten liggen en met de woning verkopen (aanbevolen)

Het is gebruikelijk om de hele zonnepanelen installatie met de woning mee te verkopen aan de nieuwe eigenaar. Het bedrag van het zonnepanelen systeem kan gewoon worden meegenomen in de vraagprijs van de woning. Woningen met zonnepanelen op het dak zijn direct meer waard geworden. Als u zonnepanelen hebt aangeschaft zonder eigen investering, dan kan in geval van verkoop de hele financiering boetevrij in één keer worden afgelost.

 

Optie 2: Zonnepanelen meeverhuizen

U kunt er ook voor kiezen om de zonnepanelen mee te verhuizen. De zonnepanelen moeten van het dak gehaald worden en kunnen opnieuw gebruikt worden op het dak van het nieuwe huis. Let op dat niet alle garanties intact blijven als de zonnepanelen naar een ander dak verhuizen. Neem altijd eerst contact met ons op om te checken wat er met jouw garanties gebeurt.

 

Advies: Verkoop de zonnepanelen mee aan de nieuwe eigenaar

Bij Dak Profijt adviseren we de zonnepanelen te laten liggen en mee te verkopen aan de nieuwe eigenaar. Het meeverhuizen brengt extra kosten met zich mee. In verhouding is het voordeliger om nieuwe zonnepanelen te installeren op het dak van uw nieuwe woning.