“Balans van Systeem” (BOS) verwijst naar alle componenten van een fotovoltaïsch systeem (zonnepaneelsysteem) met uitzondering van de zonnepanelen zelf. Dit omvat alle onderdelen en apparatuur die nodig zijn om de zonne-energie om te zetten in bruikbare elektriciteit en deze naar het elektriciteitsnet of naar verbruikersapparatuur te transporteren.

Enkele belangrijke componenten en aspecten van BOS zijn:

1. Omvormers: Apparaten die de gelijkstroom (DC) die door zonnepanelen wordt geproduceerd, omzetten in wisselstroom (AC) die door huishoudelijke apparaten en het elektriciteitsnet kan worden gebruikt.

2. Montagesystemen: De structuren en bevestigingsmiddelen die worden gebruikt om zonnepanelen op daken, grond of andere oppervlakken te monteren.

3. Bekabeling en aansluitingen: De elektrische bedrading die nodig is om de zonnepanelen met de omvormers en andere componenten te verbinden.

4. Beschermingsapparatuur: Dit omvat zekeringen, schakelaars en andere apparatuur die het systeem beschermen tegen overbelasting of kortsluiting.

5. Monitoring en besturing: Systemen die de prestaties van het zonnepaneelsysteem bewaken en rapporteren.

6. Opslagsystemen: Als het systeem batterijopslag bevat, omvatten de BOS-componenten ook de batterijen, laadregelaars en andere gerelateerde apparatuur.

7. Aarding en bliksembeveiliging: Om het systeem en de apparatuur te beschermen tegen blikseminslag.

De BOS-componenten kunnen een aanzienlijk deel van de totale kosten van een zonne-energiesysteem uitmaken, afhankelijk van de complexiteit en specificaties van het systeem. Het is daarom belangrijk om bij het plannen en ontwerpen van een zonne-energiesysteem rekening te houden met deze componenten.

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Grote Dakprofijt logo label
Twee zonnepanelen met afbeelding in logo
Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Telefoon icoon

085 130 85 44