Bifaciale zonnepanelen zijn een innovatieve technologie in de zonne-energiesector. In tegenstelling tot traditionele zonnepanelen, die alleen aan de voorkant (de bovenkant) licht absorberen, zijn bifaciale panelen ontworpen om zonlicht aan zowel de voor- als achterkant te absorberen. Hierdoor kunnen ze meer elektriciteit opwekken dan conventionele panelen.

Hier zijn enkele belangrijke punten over bifaciale zonnepanelen:

1. Werking: Bifaciale panelen zijn uitgerust met zonnecellen aan beide zijden van het paneel. Hierdoor kunnen ze direct zonlicht van de voorkant en gereflecteerd zonlicht van de achterkant opvangen.

2. Efficiëntie: Door het vermogen om aan beide zijden licht te absorberen, kunnen bifaciale panelen tot 20% (of soms zelfs meer) extra energie opwekken in vergelijking met traditionele monofaciale panelen, afhankelijk van de omstandigheden.

3. Installatie: Voor maximale efficiëntie worden bifaciale panelen vaak geïnstalleerd op verhoogde structuren en op oppervlakken die licht goed reflecteren, zoals witte daken, lichte grondoppervlakken of speciaal ontworpen reflecterende oppervlakken.

4. Materiaal: Veel bifaciale panelen zijn gemaakt van monokristallijn silicium, wat bijdraagt aan hun hoge efficiëntie. De transparante achterkant kan gemaakt zijn van glas of andere transparante materialen.

5. Kosten: Hoewel bifaciale panelen over het algemeen duurder zijn in aanschaf dan traditionele panelen, kunnen ze op de lange termijn kosteneffectief zijn vanwege hun verhoogde energieopbrengst.

6. Toepassingen: Bifaciale panelen zijn bijzonder nuttig in gebieden met hoge grondreflectie (zoals sneeuwrijke gebieden) en op locaties waar de ruimte beperkt is, omdat ze meer energie per vierkante meter kunnen opwekken.

7. Duurzaamheid: Net als andere zonnepanelen hebben bifaciale panelen een lange levensduur, vaak met garanties die 25 jaar of langer duren.

8. Marktgroei: Met de voortdurende ontwikkeling van zonne-energietechnologieën en de daling van de kosten, wordt verwacht dat bifaciale panelen een steeds groter marktaandeel zullen veroveren vanwege hun verhoogde opbrengstpotentieel.

Samenvattend bieden bifaciale zonnepanelen een spannende vooruitgang in de zonne-energiesector, waardoor installaties meer energie kunnen opwekken in dezelfde ruimte. Ze zijn met name geschikt voor projecten waar ruimte een premium is of waar de omstandigheden ideaal zijn voor reflectie naar de achterzijde van het paneel.

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Grote Dakprofijt logo label
Twee zonnepanelen met afbeelding in logo
Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Telefoon icoon

085 130 85 44