Diepte van ontlading (DoD) verwijst naar hoeveel van de totale capaciteit van een batterij wordt gebruikt voordat deze opnieuw wordt opgeladen. Het is een belangrijke parameter bij het beoordelen van de prestaties en levensduur van batterijen, vooral in systemen met zonnepanelen waarin energieopslag een cruciale rol speelt.

Uitleg:

Stel je een batterij voor met een capaciteit van 100 ampère-uur (Ah). Als je 50 Ah uit deze batterij haalt voordat je hem opnieuw oplaadt, dan heb je een DoD van 50%. Dit betekent dat je de helft van de totale capaciteit van de batterij hebt gebruikt.

Waarom is DoD belangrijk?

  1. Levensduur van de batterij: Het regelmatig ontladen van een batterij tot een hoge DoD kan de levensduur verkorten. Bijvoorbeeld, als een bepaald type batterij continu tot 90% DoD wordt ontladen, kan het minder laadcycli meegaan dan wanneer het slechts tot 50% DoD wordt ontladen.
  2. Capaciteitsplanning: Bij het ontwerpen van een zonne-energiesysteem met opslag moet rekening worden gehouden met de DoD. Als je weet dat je batterijen niet onder een bepaalde DoD mogen komen om hun levensduur te maximaliseren, kun je berekenen hoeveel opslagcapaciteit je daadwerkelijk nodig hebt.
  3. Kosten: Door rekening te houden met de DoD, kunnen systeemontwerpers en eigenaren van zonne-energie-installaties de meest kosteneffectieve batterijoplossing kiezen die aan hun behoeften voldoet.

Voorbeelden:

  1. Thuisenergieopslag: Stel dat je een thuisbatterij hebt van 10 kWh en je wilt de levensduur van de batterij maximaliseren. De fabrikant geeft aan dat een DoD van 80% ideaal is. Dit betekent dat je dagelijks 8 kWh (80% van 10 kWh) kunt gebruiken voordat je de batterij opnieuw oplaadt.
  2. Off-grid zonne-installatie: In een afgelegen gebied zonder toegang tot het elektriciteitsnet kan een zonne-installatie met batterijopslag essentieel zijn. Als de batterijen een totale capaciteit hebben van 50 kWh en een aanbevolen DoD van 70%, dan zou je dagelijks 35 kWh kunnen gebruiken.

Het begrijpen en beheren van de DoD is dus essentieel voor het optimaliseren van de prestaties en levensduur van batterijen in zonne-energiesystemen.

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Grote Dakprofijt logo label
Twee zonnepanelen met afbeelding in logo
Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Telefoon icoon

085 130 85 44