Een frame verwijst naar de stevige omlijsting die het zonnepaneel omsluit en ondersteunt. Het frame speelt verschillende cruciale rollen in de constructie en functionaliteit van een zonnepaneel.

Functies en kenmerken van het frame van een zonnepaneel:

  1. Structurele integriteit: Het frame biedt fysieke ondersteuning en beschermt de zonnecellen, die vaak dun en breekbaar zijn, tegen mechanische schade.
  2. Montage: Het frame bevat vaak montagepunten of bevestigingsmechanismen waarmee het zonnepaneel op een dak, een grondmontagesysteem of een andere structuur kan worden bevestigd.
  3. Bescherming tegen weersinvloeden: Het frame helpt het paneel te beschermen tegen diverse weersomstandigheden zoals regen, sneeuw, hagel en wind.
  4. Aarding: Het frame, meestal gemaakt van aluminium of een ander geleidend materiaal, kan ook dienen als aardingspunt voor het paneel, wat essentieel is voor de veiligheid.
  5. Esthetiek: Hoewel de primaire functie van het frame functioneel is, kan het ontwerp en de afwerking van het frame ook bijdragen aan de esthetische uitstraling van het zonnepaneel.

Overwegingen bij het kiezen van een zonnepaneel op basis van het frame:

  1. Materiaal: De meeste frames van zonnepanelen zijn gemaakt van geanodiseerd aluminium vanwege de duurzaamheid, lichtheid en corrosiebestendigheid van dit materiaal.
  2. Dikte: De dikte van het frame kan variëren. Dikkere frames kunnen meer gewicht en mechanische belasting aan, maar ze zijn ook zwaarder en kunnen duurder zijn.
  3. Kleur: Hoewel zilver (natuurlijk aluminium) de meest voorkomende kleur is voor zonnepaneelframes, zijn er ook zwarte frames beschikbaar die esthetisch aantrekkelijk kunnen zijn, vooral op bepaalde dakbedekkingen.
  4. Frameless panelen: Sommige moderne zonnepanelen hebben geen frame. Deze frameless of glas-glas panelen hebben vaak een eleganter uiterlijk, maar de montage en installatie kunnen verschillen van traditioneel geframeerde panelen.
  5. Kosten: De materiaalkeuze, dikte en afwerking van het frame kunnen invloed hebben op de totale kosten van het zonnepaneel.

Bij het overwegen van zonnepanelen voor een project is het belangrijk om niet alleen naar de specificaties en prestaties van de zonnecellen zelf te kijken, maar ook naar de kwaliteit en kenmerken van het frame, aangezien dit een belangrijke rol speelt in de duurzaamheid, veiligheid en installatie van het paneel.

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Grote Dakprofijt logo label
Twee zonnepanelen met afbeelding in logo
Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Telefoon icoon

085 130 85 44