Fundering verwijst naar de ondersteuningsstructuren die zijn ontworpen om zonnepaneelinstallaties, met name grondgebonden zonne-energiesystemen, stabiel en veilig op hun plaats te houden. Deze funderingen zijn essentieel voor het waarborgen van de duurzaamheid en effectiviteit van de zonnepanelen, vooral in gebieden met variabele weersomstandigheden, zoals sterke wind of sneeuw.

Typen funderingen voor zonnepanelen:

  1. Schroeffundering: Dit zijn in de grond geschroefde palen die snel kunnen worden geïnstalleerd zonder de noodzaak van beton. Ze zijn vooral handig op locaties met moeilijke grondomstandigheden.
  2. Betonnen fundering: Hierbij worden betonnen blokken of platen gebruikt als basis voor de montagestructuren van de zonnepanelen. Dit type fundering is duurzaam en biedt een solide basis, vooral in gebieden met hoge windbelastingen.
  3. Ballastsystemen: In plaats van de panelen direct aan de grond te verankeren, worden ze op een verzwaarde basis geplaatst (bijvoorbeeld betonnen blokken) die voorkomt dat ze wegglijden of omwaaien. Dit type fundering wordt vaak gebruikt op platte daken waar penetratie ongewenst is.
  4. Verstelbare funderingen: Deze funderingen kunnen in hoogte of hoek worden aangepast, wat handig kan zijn voor seizoensgebonden aanpassingen om de efficiëntie van de zonnepanelen te maximaliseren.

Overwegingen bij het kiezen van een fundering voor zonnepanelen:

  1. Grondtype: De samenstelling en stabiliteit van de grond kunnen bepalen welk type fundering het meest geschikt is. Bijvoorbeeld, rotsachtige grond kan andere eisen stellen dan kleiachtige of zanderige grond.
  2. Weersomstandigheden: Gebieden met frequente sterke winden, zware sneeuwval of andere extreme weersomstandigheden vereisen robuustere en duurzamere funderingsopties.
  3. Grootte van het project: Grootschalige zonneboerderijen hebben mogelijk andere funderingseisen dan kleinere, residentiële grondgebonden systemen.
  4. Kosten: De kosten kunnen variëren afhankelijk van het type en de complexiteit van de fundering.
  5. Milieu-impact: Het minimaliseren van de verstoring van het terrein en de omgeving kan ook een overweging zijn bij het kiezen van een funderingstype.

Bij het installeren van grondgebonden zonnepaneelsystemen is het essentieel om een geschikte fundering te hebben die zowel de stabiliteit als de levensduur van de installatie waarborgt. Het is altijd raadzaam om een specialist te raadplegen bij het kiezen van de juiste funderingsmethode voor een specifiek project.

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Grote Dakprofijt logo label
Twee zonnepanelen met afbeelding in logo
Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Telefoon icoon

085 130 85 44