Hotspot verwijst naar een gebied op een zonnecel of zonnepaneel dat een hogere temperatuur heeft dan de omliggende gebieden. Dit is een ongewenste situatie, omdat hotspots het rendement van het paneel kunnen verminderen en zelfs schade aan het paneel kunnen veroorzaken.

Oorzaak van Hotspots:

 1. Schaduw:
  Een van de meest voorkomende oorzaken van hotspots is gedeeltelijke schaduw op een paneel. Als een deel van een paneel in de schaduw ligt (bijvoorbeeld door bladeren, vuil of een schoorsteen), kan dat deel minder stroom produceren. De rest van de cellen in dat paneel proberen te compenseren, wat leidt tot een overmatige stroom door het beschaduwde gebied, waardoor het opwarmt.
 2. Fabricagefouten:
  Onvolkomenheden of defecten in de zonnecellen, zoals microscheurtjes of onzuiverheden in het silicium, kunnen ook hotspots veroorzaken.
 3. Vervuiling of vuil:
  Vuil, vogelpoep of andere verontreinigingen op het oppervlak van het paneel kunnen de hoeveelheid licht die een cel bereikt verminderen, wat kan leiden tot hotspots.

Gevolgen van Hotspots:

 1. Verminderde Efficiëntie:
  Hotspots kunnen de efficiëntie en prestaties van een zonnepaneel verminderen. Een cel die aanzienlijk heter is dan zijn buren, zal minder efficiënt werken.
 2. Potentiële Schade:
  Overmatige hitte kan zonnecellen beschadigen of hun levensduur verkorten. In extreme gevallen kan een hotspot leiden tot het smelten van de backsheet van een paneel of zelfs brand veroorzaken.
 3. Verminderde Levensduur:
  Constante thermische stress op een cel of paneel kan de algehele levensduur van het paneel verkorten.

Preventie en Beheer van Hotspots:

 1. Goede Installatiepraktijken:
  Door zonnepanelen te installeren op plaatsen waar ze niet gedeeltelijk in de schaduw staan op het hoogtepunt van de dag, kunnen veel hotspotproblemen worden voorkomen.
 2. Regelmatige Reiniging:
  Het regelmatig reinigen van zonnepanelen om vuil, stof en andere verontreinigingen te verwijderen, kan het risico op hotspots verminderen.
 3. Gebruik van Bypass-diodes:
  Veel moderne zonnepanelen zijn uitgerust met bypass-diodes. Deze diodes zorgen ervoor dat de stroom om een beschaduwde of defecte cel heen kan gaan, waardoor het risico op hotspots wordt verminderd.
 4. Monitoring:
  Door zonnepanelen regelmatig te monitoren, kunnen eigenaren en installateurs hotspots vroegtijdig detecteren en maatregelen nemen voordat er ernstige schade optreedt.

In conclusie, hotspots in zonnepanelen zijn gebieden van verhoogde temperatuur die kunnen leiden tot verminderde prestaties en zelfs schade aan het paneel. Het is essentieel voor eigenaren van zonnepanelen om zich bewust te zijn van de oorzaken en gevolgen van hotspots en stappen te ondernemen om ze te voorkomen en te beheren.

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Grote Dakprofijt logo label
Twee zonnepanelen met afbeelding in logo
Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Telefoon icoon

085 130 85 44