“Yield” (opbrengst in het Nederlands) verwijst naar de hoeveelheid elektriciteit die een zonnepaneel of een zonnepaneelsysteem produceert over een bepaalde periode. Het geeft een indicatie van de effectiviteit en efficiëntie van het paneel of systeem. Hier zijn enkele belangrijke punten over yield:

  1. Eenheid van Meting:
    De yield wordt meestal uitgedrukt in kilowattuur (kWh) voor een bepaalde periode, zoals een dag, maand of jaar.
  2. Factoren die de Yield Beïnvloeden: Verschillende factoren kunnen de opbrengst van een zonnepaneel beïnvloeden, waaronder de oriëntatie en hellingshoek van het paneel, de intensiteit en duur van zonlicht, schaduwvorming, temperatuur, en de kwaliteit en leeftijd van het paneel.
  3. Specifieke Yield: Dit is een maatstaf die de jaarlijkse opbrengst van een zonnepaneelsysteem relateert aan de geïnstalleerde capaciteit (meestal uitgedrukt in kWp, wat staat voor kilowatt piek). Bijvoorbeeld, als een 4 kWp systeem jaarlijks 4000 kWh produceert, is de specifieke yield 1000 kWh/kWp.
  4. Vergelijking met Andere Systemen: Door de yield te meten en te vergelijken met andere systemen of met de verwachte opbrengst, kunnen huiseigenaren en bedrijven de prestaties van hun zonnepaneelsystemen evalueren en optimaliseren.
  5. Economisch Belang: De yield van een zonnepaneelsysteem heeft directe economische implicaties. Een hogere opbrengst betekent meer geproduceerde elektriciteit, wat kan leiden tot grotere besparingen op elektriciteitsrekeningen of meer inkomsten uit de verkoop van overtollige energie (afhankelijk van lokale regelgeving en netmetering-overeenkomsten).

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Grote Dakprofijt logo label
Twee zonnepanelen met afbeelding in logo
Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Telefoon icoon

085 130 85 44