Grote Dakprofijt logo label

01 augustus 2023

De Energiebespaarlening van het Nationale Warmtefonds

Financiering van zonnepanelen met de energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds

Deze lening komt met zeer aantrekkelijke voorwaarden, waardoor er tot nu toe al 146.000 energiebesparende initiatieven zijn verwezenlijkt in 63.000 Nederlandse woningen.

Het doel is om tegen het einde van 2023 een totaal van 1,2 miljard euro aan leningen te hebben verstrekt, waarmee meer dan 220.000 energiebesparende ingrepen kunnen worden uitgevoerd in 90.000 huishoudens. Afhankelijk van je energieverbruik kan de besparing zelfs voldoende zijn om de maandelijkse terugbetaling van de energiebespaarlening te dekken. Een slimme investering waarmee je van je huis een comfortabele woning maakt!

Er is géén leeftijdsgrens meer voor het aanvragen van de lening, wat betekent dat deze nu ook beschikbaar is voor 75-plussers.

Belangrijke informatie over de energiebespaarlening:

 • Als je een bruto verzamelinkomen van maximaal € 60.000 hebt, kom je in aanmerking voor een rente van 0%.
 • De maandelijkse besparing op je energierekening dankzij de zonnepanelen is vaak groter dan de kosten van de lening.
 • Je kunt een bedrag lenen tussen de € 1.000 en € 27.000.
 • Je kunt kiezen voor een terugbetalingstermijn van 7, 10 of 15 jaar.
 • Vervroegd aflossen van de lening kan boetevrij.
 • De standaardrente begint bij 4,30% voor een looptijd van 7 jaar, maar sommige provincies bieden een rentekorting aan, waardoor het percentage nog kan dalen.

Voordelen van de energiebespaarlening:

 • Je profiteert van een lage rente die voor de volledige looptijd van de lening vastligt.
 • Het leenbedrag wordt in een bouwdepot gestort.
 • Je kunt altijd boetevrij de gehele lening of een gedeelte ervan aflossen (met een minimum van € 250,- voor extra aflossingen).
 • De energiebespaarlening wordt onderhands verstrekt.
 • Het is een lening op basis van maandelijkse annuïteiten.
 • Je betaalt geen afsluitkosten.

Voorwaarden voor de energiebespaarlening:

 • Je dient eigenaar en bewoner te zijn van de te verduurzamen woning.
 • De verduurzamingsmaatregelen moeten worden uitgevoerd door een erkende aannemer of installateur.
 • De maatregelen mogen nog niet uitgevoerd zijn bij het aanvragen van de lening.
 • Een aanvraag voor de energiebespaarlening is drie maanden geldig.

Details over de energiebesparende maatregelen:

 • Waar voorheen maximaal 75% van de lening ingezet kon worden voor de financiering van zonnepanelen, is het nu ook mogelijk om de lening uitsluitend voor zonnepanelen aan te vragen.
 • De lening is alleen van toepassing op maatregelen die op de maatregelenlijst staan en die zijn uitgevoerd door een erkende aannemer of installateur.
 • In combinatie met een lening van 20 jaar is het mogelijk om een warmtepomp te financieren, mits deze niet meer dan een derde (33%) van het geleende bedrag kost.
 • Maatregelen die al uitgevoerd zijn, kunnen niet gefinancierd worden met de lening.

Leenbedragen en looptijd:

 • Voor bedragen tot € 15.000 is er een keuze in looptijd van 7, 10 of 15 jaar.
 • Voor bedragen tussen € 15.000 en € 27.000 kan er gekozen worden uit een looptijd van 7, 10, 15 of 20 jaar.
 • Bij bedragen tussen € 27.000 en € 71.000, voor het Zeer Energiezuinig Pakket en Nul op de Meter, zijn de looptijden 7, 10, 15 of 20 jaar.

Hoe vraag je de energiebespaarlening aan:

Ben je van plan om zonnepanelen aan te schaffen met behulp van de energiebespaarlening van het Warmtefonds? Volg dan het onderstaande stappenplan of bezoek voor meer informatie de website www.warmtefonds.nl.

 1. Stap 1 – Aanvraag van de energiebespaarlening
  Je gaat naar het online aanvraagformulier en vult daar de gevraagde gegevens in.
 2. Stap 2 – Activeer account
  Nadat je aanvraag is ingediend, zal het Nationaal Warmtefonds je een e-mail sturen die een link bevat naar je persoonlijke klantomgeving, genaamd ‘Mijn Lening’. Wanneer je inlogt op ‘Mijn Lening’, zal er ter verificatie een code naar je mobiele telefoon worden verzonden via sms.
 3. Stap 3 – Gegevens aanleveren
  Voordat het Nationaal Warmtefonds een leningsofferte kan doen, is het noodzakelijk dat ze jouw aanvraag vooraf evalueren. Dit houdt in dat je bepaalde informatie moet verstrekken en het Warmtefonds zal daarnaast een toetsing bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) verrichten.

  Om ervoor te zorgen dat jouw aanvraag efficiënt en grondig wordt verwerkt, is het essentieel dat je als aanvrager het iWize-proces volgt. Dit proces maakt het mogelijk om op een snelle en veilige manier informatie aan te leveren door met je DigiD in te loggen bij diverse overheidsdiensten. Na deze stap dien je alle aanvullende documenten die nodig zijn voor de beoordeling van je aanvraag te uploaden in de omgeving van ‘Mijn Lening’.

  Heb je vragen over het aanleveren van gegevens? Raadpleeg dan de FAQ-sectie op de website van het Warmtefonds, waar een overzicht van frequent gestelde vragen beschikbaar is en waar je antwoorden kunt vinden.
 4. Stap 4 – Beoordeling en bevestiging aanvraag
  De ingezonden documenten ondergaan een zorgvuldige evaluatie om te verzekeren dat de voorgestelde energiebesparende ingrepen voldoen aan de gestelde criteria van het Nationaal Warmtefonds.

  Het aangaan van een lening betekent het accepteren van een financiële verantwoordelijkheid. Het is daarom cruciaal dat je financiële positie stabiel genoeg is om de extra maandelijkse lasten van de lening te kunnen dragen, naast je bestaande vaste uitgaven. Het Nationaal Warmtefonds beoordeelt niet alleen je inkomen, maar neemt ook je gezinssamenstelling en je woon- en werkomstandigheden in beschouwing. Meer details over hoe je aanvraag beoordeeld wordt, vind je hier.

  Bij een positieve uitkomst van de beoordeling, creëert het Warmtefonds een bouwdepot ter hoogte van het geleende bedrag. Je ontvangt hierover een schriftelijke bevestiging, inclusief de formulieren voor het declareren van de kosten.

  Mocht de beoordeling echter negatief uitvallen, dan informeert het Warmtefonds je middels een schriftelijke mededeling, waarin de redenen worden toegelicht waarom de lening niet verstrekt kan worden.
 5. Stap 5 – Facturen
  Nadat de energiebesparende maatregelen zijn geïmplementeerd, dien je het declaratieformulier in te vullen. Dit stelt het Warmtefonds in staat de betalingen te verrichten.

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Grote Dakprofijt logo label
Twee zonnepanelen met afbeelding in logo
Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Telefoon icoon

085 130 85 44