Grote Dakprofijt logo label

27 mei 2024

Essent introduceert teruglevertarieven voor zonnepaneelbezitters, lanceert proef met thuisbatterij

Essent sluit zich aan bij de andere twee grootste energieleveranciers van Nederland en voert teruglevertarieven in voor eigenaren van zonnepanelen. Tot 250 kilowattuur aan teruggeleverde zonne-energie betalen klanten geen kosten.

Vanaf 1 juni zullen klanten met een variabel energiecontract teruglevertarieven betalen voor de elektriciteit die ze via hun zonnepanelen aan het net terugleveren. Dit geldt voor alle overtollige stroom die ze opwekken maar niet meteen gebruiken. Hoe minder stroom een zonnepaneelbezitter teruglevert, oftewel direct verbruikt, hoe lager de kosten zullen zijn. Klanten die vóór 1 juni 2024 een vast contract hebben afgesloten, zullen nog geen teruglevertarieven betalen.

Essent hanteert vaste tarieven in tegenstelling tot Eneco, dat een vast bedrag per kilowattuur rekent, en Vattenfall, dat ook met schalen werkt. Deze drie energiereuzen hebben het grootste marktaandeel in Nederland.

De teruglevertarieven van Essent zijn als volgt:

Schaal Jaarlijkse vaste teruglevertarieven*
0 t/m 5 kilowattuur € 0,00
6 t/m 250 kilowattuur € 0,00
251 t/m 500 kilowattuur € 48,84
501 t/m 750 kilowattuur € 81,36
751 t/m 1.000 kilowattuur € 113,64
1.001 t/m 1.250 kilowattuur € 146,16
1.251 t/m 1.500 kilowattuur € 178,80
1.501 t/m 1.750 kilowattuur € 211,32
1.751 t/m 2.000 kilowattuur €243,84

* het gaat om vaste terugleverkosten inclusief btw

De teruglevertarieven van Essent liggen hoger dan die van Eneco en Vattenfall. Eneco rekent bijvoorbeeld 11,5 eurocent per kilowattuur zonne-energie voor al zijn klanten met zonnepanelen. Bij Vattenfall variëren de tarieven tussen de 7,5 en 11,2 eurocent per kilowattuur.

Essent hanteert echter hogere tarieven, variërend van minimaal 9,8 eurocent tot maximaal 19,5 eurocent per kilowattuur teruglevering, afhankelijk van de hoeveelheid teruggeleverde energie.

Essent rechtvaardigt deze tarieven door te wijzen op hogere inkoopkosten, onbalanskosten op het elektriciteitsnet en extra kosten gerelateerd aan de salderingsregeling. Als gevolg van deze tarieven kan het stroomtarief met 35 procent worden verlaagd voor alle klanten met een variabel energiecontract, inclusief die met zonnepanelen. Deze prijsverlaging gaat in op 1 juli en zal gelden voor ongeveer 1 miljoen huishoudens met een variabel energiecontract. Klanten zonder zonnepanelen profiteren het meest, met een besparing van meer dan €250 per jaar bij een gemiddeld verbruik van 2.900 kilowattuur en 1.200 kubieke meter gas.

Essent beweert dat deze prijsverlaging mede mogelijk is door de invoering van de teruglevertarieven voor zonnepaneelbezitters. Boudewijn den Herder, chief commercial officer van Essent, zegt: “Met de introductie van teruglevertarieven op overtollige zonne-energie kunnen we onze klanten een aanzienlijk lager stroomtarief bieden. Voor klanten zonder zonnepanelen betekent dit een aanzienlijke verlaging van de energierekening, wat zorgt voor directe verlichting van de lasten en de drempel verlaagt om de woning energiezuiniger te maken.”

Den Herder voegt eraan toe dat Essent begrip heeft voor de zorgen van zonnepaneelbezitters en verschillende initiatieven zal ontplooien om hen te ondersteunen, waaronder het beschikbaar stellen van een verduurzamingsfonds voor kortingen op warmtepompen en deelname aan een proef met thuisbatterijen. Klanten zullen persoonlijk benaderd worden over deze initiatieven.

Ondanks de teruglevertarieven benadrukt Essent dat zonnepanelen nog steeds een rendabele investering zijn. Volgens Den Herder zijn zonnepanelen gemiddeld binnen 8 jaar terugverdiend, zelfs met de teruglevertarieven. Dit zou resulteren in een jaarlijkse besparing van ongeveer €600 gedurende nog eens 17 jaar na terugverdientijd. Hij adviseert ook om het aantal zonnepanelen af te stemmen op het eigen energieverbruik om overproductie te minimaliseren.

Essent gelooft dat consumenten nog slimmer kunnen omgaan met energie door bijvoorbeeld laadpalen te gebruiken om elektrische voertuigen te laden met zonne-energie of zelfs deze energie op te slaan in thuisbatterijen, wat een drastische en blijvende verlaging van de energierekening zou opleveren.

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Grote Dakprofijt logo label
Twee zonnepanelen met afbeelding in logo
Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Telefoon icoon

085 130 85 44