Grote Dakprofijt logo label

21 mei 2024

Kosten laadpaal

Het opladen van je elektrische auto thuis is vaak goedkoper dan het gebruik van een openbare laadpaal. Als je overweegt om elektrisch te gaan rijden, is het aanschaffen van een laadpaal een verstandige keuze. 

Maar wat zijn de kosten van een laadpaal en waar moet je op letten bij de aanschaf ervan? De prijs is afhankelijk van verschillende factoren. We geven je graag meer informatie over de algemene kosten, zodat je een beter beeld krijgt van wat je kunt verwachten. Wil je precies weten wat een laadpaal van Dakprofijt kost? Vraag dan gratis een laadplan bij ons aan.

Wat is de prijs van een slimme laadpaal?

Installatiekosten van een laadpaal: Wat moet je weten?

Meterkastaansluiting

De meterkastaansluiting is een essentiële factor bij het bepalen van de snelheid waarmee je elektrische auto opgeladen kan worden. Een krachtigere aansluiting resulteert in een snellere oplaadtijd. De vereisten voor je elektrische auto, je rijpatroon, en de gekozen laadpaal kunnen betekenen dat je meterkast mogelijk moet worden verzwaard.

Heeft je meterkast een 1-fase aansluiting? Dan is je laadvermogen maximaal 3,6 kW, wat betekent dat het opladen van een gemiddelde auto tussen de 15 en 20 uur duurt. Als deze oplaadtijd voor jou geen probleem is of je rijdt niet veel kilometers, dan volstaat een 1-fase laadpaal en aansluiting. De meeste huizen zijn voorzien van minstens een 1-fase aansluiting, dus een verzwaring is vaak niet nodig.

Wil je sneller kunnen laden? Dan heb je een 3-fasen aansluiting nodig. Met een 3 x 25 ampère aansluiting beschik je over een laadvermogen van 11 kW, waarmee een gemiddelde elektrische auto in 6 tot 10 uur kan worden opgeladen. Niet elke woning heeft standaard een 3-fasen aansluiting. Je netbeheerder kan de aansluiting verzwaren, wat extra kosten met zich meebrengt. Het verzwaren naar 3 fasen kost doorgaans tussen de €250 en €350, afhankelijk van je netbeheerder.

Als je nog sneller wilt laden en je laadpaal wilt upgraden tot 22 kW, dan heb je een verhoging naar 3 x 32 A of 3 x 35 A nodig. De laadtijd voor een gemiddelde elektrische auto is dan ongeveer twee uur. Als je al een 3 x 25 A aansluiting hebt, maar deze wilt verzwaren naar 3 x 32 A of 3 x 35 A, moet je rekening houden met extra kosten van €200 tot €300, afhankelijk van je netbeheerder.

Houd er rekening mee dat bij veel netbeheerders de wachttijd enkele weken tot maanden kan zijn voordat zij je aansluiting kunnen verzwaren. Vraag de verzwaring dus tijdig aan!

Bevestigingsopties: wand of paal

Je kunt een privé laadpunt op twee manieren bevestigen: aan de wand of op een losse paal. De locatie waar je auto geparkeerd staat tijdens het opladen bepaalt welke bevestigingsmethode het meest geschikt is. Staat je auto dicht bij je huis, schuur of garage? Dan is wandmontage de beste optie. Hierbij wordt de laadunit direct aan de muur bevestigd, soms met behulp van een wandbeugel. Wandmontage is de goedkoopste optie en vereist meestal geen graafwerkzaamheden.

Is de ideale locatie voor je laadunit niet bij een muur? Dan is een montagepaal de beste keuze. Montagepalen zijn beschikbaar in verschillende stijlen, kwaliteiten en robuustheden. De kosten voor een montagepaal variëren van €150 tot €1000.

Bij een laadstation op een montagepaal zijn er standaard graafwerkzaamheden nodig om de bekabeling ondergronds te leggen. Dit brengt extra werk en dus extra kosten met zich mee.

Graafwerkzaamheden

Wanneer je laadpaal geïnstalleerd wordt, moet deze met een elektriciteitskabel verbonden worden met je meterkast. Soms is het kabeltraject kort en eenvoudig te leggen, maar in andere gevallen kan het traject langer zijn en graafwerk vereisen. De gangbare prijs voor graafwerkzaamheden ligt rond de 40 tot 45 euro per strekkende meter. Als er ook straatwerk moet worden uitgevoerd, komen daar extra kosten bij. Om geld te besparen, kun je ervoor kiezen om het graaf- en straatwerk zelf voor te bereiden.

Bij Dakprofijt liggen de kosten voor graafwerk rond de €100 voor 1 tot 5 meter. Als jouw installatie graafwerkzaamheden nodig heeft, bespreek dan de mogelijkheden met je adviseur.

Wat kost een laadpaal thuis?

De kosten voor een laadpaal thuis kunnen oplopen tot maximaal €3100, inclusief installatie. Bij Dakprofijt ligt de prijs van een laadpaal tussen de €1599 en €1899.

Er zijn standaardkosten voor het laadstation en de installatie, maar er kunnen ook optionele kosten bijkomen. Deze worden vooraf met je besproken, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Hieronder vind je een overzicht van de mogelijke kosten.

Meer informatie

De prijs die je betaalt voor een laadpaal thuis heeft invloed op factoren zoals de terugverdientijd, het rendement en de levensduur van de laadpaal.

Terugverdientijd

Een laadpaal is vaak sneller terugverdiend dan je verwacht. Heb je een laadpaal en een vast energiecontract? Dan is de gemiddelde terugverdientijd 4,8 jaar. Bij een dynamisch energiecontract is deze slechts 2,2 jaar. Lees meer over de terugverdientijd van een laadpaal.

Rendement

Hoewel een laadpaal een investering is, betaalt deze zich uiteindelijk terug. De besparing op brandstofkosten levert een aantrekkelijk rendement op. Met een dynamisch energiecontract kan het rendement oplopen tot 45%. Wil je meer weten? Lees ons artikel over het rendement van een laadpaal.

Levensduur

Een laadpaal thuis gaat gemiddeld 5 tot 10 jaar mee. De precieze levensduur is afhankelijk van verschillende factoren. Meer informatie hierover vind je in ons artikel over de levensduur van laadpalen.

Verzekering

Met een eigen laadpaal ben je verzekerd van een laadplek, maar is je laadpaal ook zelf verzekerd? We leggen uit hoe je je laadpaal kunt verzekeren en waar je op moet letten bij het afsluiten van een verzekering.

Slim laden met jouw laadpaal

Wil je kosten besparen tijdens het gebruik van je privé laadpaal? Overweeg dan slim laden met een dynamisch energiecontract. In de periode van november 2021 tot oktober 2022 kon je tot 30% besparen op een volle accu en 35% per kilowattuur. Hoe werkt dat precies? Lees meer over slim laden.

Voor meer details en tips, bekijk de volledige informatie over het gebruik en de voordelen van je laadpaal.

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Grote Dakprofijt logo label
Twee zonnepanelen met afbeelding in logo
Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Telefoon icoon

085 130 85 44