Als je het voornemen hebt zonnepanelen op het dak van je huis te laten plaatsen, dan ben je vanzelfsprekend nieuwsgierig naar wat de opbrengst van deze zonnepanelen straks zal zijn. De hoogte van de opbrengst bepaalt immers hoe snel je je investering terugverdient en hoeveel je daarna daadwerkelijk aan je zonnepanelen gaat verdienen.
Hierna lees je eerst op welke manier je de verwachte opbrengst van je zonnepanelen kunt berekenen. Je leest vervolgens ook welke factoren deze opbrengst kunnen beïnvloeden. We sluiten dit artikel af met waarom je wel of niet voor zonnepanelen met een zo hoog mogelijke opbrengst zou gaan.
Zo bereken je de verwachte opbrengst van je zonnepanelen
De opbrengst van een zonnepaneel kun je zelf berekenen aan de hand van een soort standaardformule. Deze schrijft voor dat je zonnepaneel ongeveer 0,9 kWh per Wattpiek per jaar kan opwekken. Om achter het resultaat te komen hoef je dus alleen maar te weten wat de Wattpiek van je zonnepaneel is.
Let op, deze berekening wordt gebruikt bij zonnepanelen die op het zuiden zijn gericht. Zonnepanelen met een andere situering hebben een wat lagere opbrengst. Evenwel zijn er tegenwoordig ook panelen verkrijgbaar die meer dan 0,9 kWh per Wattpiek kunnen opbrengen. De hierboven beschreven berekening geldt dus slechts als globale richtlijn. Tijdens een adviesgesprek kunnen we dit precies voor je uitrekenen.
Welke factoren hebben een grote impact op de opbrengst?
De volgende factoren hebben een forse positieve of negatieve invloed op de opbrengst:
- De opstelling van je zonnepanelen. In de ideale situatie zijn je panelen op het zuiden gericht. Hoe verder je hiervan afwijkt, hoe minder de opbrengst wordt.
- De aanwezigheid van schaduw op je dak, bijvoorbeeld door bebouwing of bomen rondom je woning.
- De hellingshoek van je dak. Idealiter is deze hoek zo’n 35 graden. Hoe verder daarvan wordt afgeweken, hoe minder de opbrengst wordt.
- De weersomstandigheden. Bij zonnig weer is de opbrengst nu eenmaal beter dan bij bewolking. Hierbij speelt het ook een rol in welke regio je woont. In Nederland heb je bijvoorbeeld aan de westelijke kust de meeste zonuren.
- Schade aan of viezigheid op je zonnepanelen. Dit komt relatief niet vaak voor, maar als het gebeurt, dan gaat de opbrengst hierdoor achteruit.
Waarom je wel of niet zonnepanelen met een zo hoog mogelijke opbrengst koopt
Wanneer je op zoek bent naar zonnepanelen, dan kan het zijn dat je je speciaal richt op panelen met een zo hoog mogelijke opbrengst. Welnu, in de praktijk is dit vooral een logische keuze als je te maken hebt met een klein dakoppervlak. Om toch het maximale uit dit beperkte oppervlak te halen, valt er veel voor te zeggen voor zo sterk mogelijke zonnepanelen te kiezen.
Als je echter meer dan genoeg ruimte hebt op je dak, dan zijn zonnepanelen met een zo hoog mogelijke opbrengst waarschijnlijk geen goed idee. Realiseer je namelijk dat deze zonnepanelen dusdanig duur kunnen zijn dat deze een langere terugverdientijd hebben dan andere soorten zonnepanelen. Kortom, bepaal je keuze niet alleen aan de hand van de opbrengstcapaciteit, maar let ook op zaken als prijs, terugverdientijd en levensduur.