Grote Dakprofijt logo label

01 juni 2020

Opbrengst zonnepanelen bewolkte dag

Optimaliseer jouw zonne-energie, ongeacht het weer

Veel mensen gaan er automatisch van uit dat zonnepanelen het best functioneren bij helder en zonnig weer. Sommigen zijn er zelfs van overtuigd dat hoe warmer het is, hoe beter. Dit laatste is in ieder geval niet waar. Het is zelfs aangetoond dat zonnepanelen slechter functioneren tijdens bijvoorbeeld een hittegolf.

De meeste panelen hebben een optimale werking bij een temperatuur van zo’n vijfentwintig graden Celsius. Bij een hittegolf kan de temperatuur echter met gemak oplopen tot dik vijftig graden. Een zonnepaneel kan in dat geval zomaar tien procent minder opbrengst genereren.

Op warme, zonnige dagen is het om de hierboven genoemde feiten enorm nuttig als er af en toe een wolk voor de zon verschijnt. Deze wolk zorgt namelijk voor een (tijdelijke) daling van de temperatuur van uw zonnepanelen. Door deze afkoeling kunnen de werking en de opbrengst weer gestabiliseerd worden. Tijdelijke bewolking kan zelfs voor een piekmoment in de opbrengst zorgen. Dit omdat in sommige omstandigheden de zonnepanelen zowel direct zonlicht als door de wolken weerkaatst zonlicht ontvangen.

Al bij al zijn dagen waarop zonnig weer zich afwisselt met wat bewolking ideaal voor uw zonnepanelen. De temperatuur en de kracht van de zonnestralen moeten hierbij niet te hoog zijn.

Een volledig bewolkte dag is daarentegen niet echt bevorderlijk voor de opbrengst. Op een dag waarop het alleen maar bewolkt is, hebben namelijk te weinig zonnestralen zich een weg door de bewolking kunnen banen. Er is dan ook meteen te weinig zonlicht dat weerkaatst kan worden, zodat uw zonnepanelen ervan zouden kunnen profiteren. De opbrengst zal op een compleet bewolkte dag dan ook altijd relatief laag zijn.

Weer en zonnepaneelopbrengst:

Vaak wordt gedacht dat zonnepanelen het beste presteren op heldere, zonnige dagen. Echter, Dak Profijt onthult dat dit niet altijd het geval is. Zo blijkt bewolkt weer lang niet altijd een desastreuze invloed te hebben op de opbrengst van jouw zonnepanelen.

Voorbeelden van weerinvloeden:

Stel je voor dat je zonnepanelen op je dak hebt geïnstalleerd en je hoopt op een zonnige dag voor maximale opbrengst. Dak Profijt wijst er echter op dat op volledig bewolkte dagen de zonnestralen zich niet voldoende een weg banen naar je panelen, waardoor de opbrengst relatief laag kan zijn. Aan de andere kant tonen studies aan dat tijdelijke bewolking op warme dagen juist gunstig kan zijn. Een voorbijtrekkende wolk kan voor een tijdelijke daling in de temperatuur van je zonnepanelen zorgen, waardoor de werking en opbrengst worden gestabiliseerd.

Optimale temperatuur en zonkracht:

Dak Profijt legt uit dat zonnepanelen niet noodzakelijkerwijs beter presteren bij hogere temperaturen. In feite hebben de meeste panelen een optimale werking bij ongeveer vijfentwintig graden Celsius. Tijdens een hittegolf, waar de temperaturen gemakkelijk boven de vijftig graden kunnen stijgen, kunnen zonnepanelen wel tien procent minder opbrengst genereren.

Dagen met afwisselend weer:

De ideale dagen voor zonnepanelen zijn die waarop zonnig weer zich afwisselt met bewolking. Dak Profijt benadrukt dat deze afwisseling een perfecte balans creëert tussen temperatuur en zonnestralen, wat resulteert in optimale prestaties. Tijdelijke bewolking kan zelfs voor een piekmoment in de opbrengst zorgen doordat zonnepanelen zowel direct zonlicht als door de wolken weerkaatst zonlicht ontvangen.

Kortom, Dak Profijt biedt niet alleen inzicht in de technische aspecten van jouw zonne-energiesysteem, maar ook in de nuances van verschillende weersomstandigheden. Zo kun je maximaal profiteren van jouw investering, ongeacht de weersvoorspelling. Investeer vandaag nog in een duurzame toekomst met Dak Profijt!

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Grote Dakprofijt logo label
Twee zonnepanelen met afbeelding in logo
Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Telefoon icoon

085 130 85 44