Opbrengst zonnepanelen bewolkte dag - Dak Profijt

Warmtefonds met 0% rente*

Opbrengst zonnepanelen bewolkte dag

Wanneer u in het bezit bent van zonnepanelen of als u van plan bent binnenkort een aantal zonnepanelen op het dak van uw woning te laten plaatsen, dan bent u uiteraard reuze benieuwd naar wat de opbrengst van deze zonnepanelen zal zijn. De kans is groot dat u vanaf het moment dat u zonnepanelen zijn geplaatst volop hoopt op zonnig weer, omdat de opbrengst van uw panelen dan groter zou zijn.

De opbrengst van zonnepanelen kan op een volledig bewolkte dag helaas inderdaad minder worden. Wel blijkt in de praktijk echter vaak dat bewolkt weer lang niet altijd een desastreuze invloed heeft op de opbrengst. In de volgende alinea’s leggen we uit hoe dat zit.

De kracht van afwisselend weer en het nut van bewolking

Veel mensen gaan er automatisch van uit dat zonnepanelen het best functioneren bij helder en zonnig weer. Sommigen zijn er zelfs van overtuigd dat hoe warmer het is, hoe beter. Dit laatste is in ieder geval niet waar. Het is zelfs aangetoond dat zonnepanelen slechter functioneren tijdens bijvoorbeeld een hittegolf.

De meeste panelen hebben een optimale werking bij een temperatuur van zo’n vijfentwintig graden Celsius. Bij een hittegolf kan de temperatuur echter met gemak oplopen tot dik vijftig graden. Een zonnepaneel kan in dat geval zomaar tien procent minder opbrengst genereren.

Op warme, zonnige dagen is het om de hierboven genoemde feiten enorm nuttig als er af en toe een wolk voor de zon verschijnt. Deze wolk zorgt namelijk voor een (tijdelijke) daling van de temperatuur van uw zonnepanelen. Door deze afkoeling kunnen de werking en de opbrengst weer gestabiliseerd worden. Tijdelijke bewolking kan zelfs voor een piekmoment in de opbrengst zorgen. Dit omdat in sommige omstandigheden de zonnepanelen zowel direct zonlicht als door de wolken weerkaatst zonlicht ontvangen.

Al bij al zijn dagen waarop zonnig weer zich afwisselt met wat bewolking ideaal voor uw zonnepanelen. De temperatuur en de kracht van de zonnestralen moeten hierbij niet te hoog zijn.

Een volledig bewolkte dag is daarentegen niet echt bevorderlijk voor de opbrengst. Op een dag waarop het alleen maar bewolkt is, hebben namelijk te weinig zonnestralen zich een weg door de bewolking kunnen banen. Er is dan ook meteen te weinig zonlicht dat weerkaatst kan worden, zodat uw zonnepanelen ervan zouden kunnen profiteren. De opbrengst zal op een compleet bewolkte dag dan ook altijd relatief laag zijn.

Hoeveel kunt u besparen met zonnepanelen?
Start uw aanvraag

De invloed van het soort zonnepaneel dat u gebruikt

Dat veel mensen ervan uitgaan dat zonnig en zelfs warm weer ideaal is voor de opbrengst van uw zonnepanelen is eigenlijk niet zo raar. De eerste zonnepanelen die voor een groot publiek op de markt kwamen functioneerden namelijk inderdaad niet best bij bewolkt weer. Voor de nieuwere varianten van zonnepanelen geldt dat echter niet zozeer. Van sommige moderne zonnepanelen wordt zelfs gezegd dat het weinig uitmaakt of het zonnig of bewolkt weer is.