Grote Dakprofijt logo label

28 juli 2023

Soorten zonnepanelen

Bij het overwegen van zonnepanelen voor je woning, is het essentieel om te begrijpen welke soorten er zijn en hoe deze keuze de opbrengst en levensduur van je zonnepanelen kan beïnvloeden. In dit artikel verdiepen we ons in de verschillende materialen waaruit zonnepanelen vervaardigd worden, aangezien dit een cruciale factor is in hun prestaties. We behandelen de vier meest gangbare soorten zonnepanelen die je op de markt vindt, elk met hun unieke kenmerken en voordelen.

Monokristallijn: de elegante krachtpatser

De meest voorkomende zonnepanelen in Nederland zijn de monokristallijne panelen, vervaardigd uit silicium. Deze panelen zijn uniek omdat ze uit één enkel kristal bestaan, wat resulteert in een egale kleur en uitstekend georganiseerde elektroden. Ze zijn aan de dure kant, maar het hoge rendement per vierkante meter maakt ze een aantrekkelijke keuze, vooral als je beperkte ruimte op je dak hebt.

Polykristallijn: de betrouwbare keuze

Net als de monokristallijne variant zijn polykristallijne zonnepanelen gemaakt van silicium. Ze bevatten echter meerdere grove kristallen per cel, wat zichtbaar is in het minder egale uiterlijk. Hoewel het rendement iets lager is dan bij monokristallijne panelen, zijn polykristallijne panelen een uitstekende keuze voor grotere daken waar ruimte geen probleem is. Bovendien zijn ze budgetvriendelijker.

Amorf: de flexibele optie

Amorfe zonnepanelen bieden de minste opbrengst, maar hun flexibiliteit maakt ze uniek. Deze panelen bevatten geen kristallen, maar een dunne film van amorf silicium. Hun buigzaamheid maakt ze ideaal voor gebruik op voertuigen en boten. Ondanks de lagere opbrengst zijn amorfe panelen aantrekkelijk vanwege hun lagere aanschafkosten.

Glas-glas: de duurzame innovatie

Glas-glas-zonnepanelen zijn de nieuwste toevoeging aan de markt en staan bekend om hun uitzonderlijke kwaliteit. Ze kunnen qua rendement concurreren met monokristallijne panelen, maar onderscheiden zich vooral door hun lange levensduur. Deze panelen bestaan uit twee lagen glas met daartussen het zonnepaneel, wat zorgt voor een optimale bescherming en een langere levensduur. Hoewel de aanschafprijs hoger ligt, biedt de lange levensduur en de uitstekende weerstand tegen externe invloeden een goede investering voor de toekomst.

De keuze voor een specifiek type zonnepaneel hangt af van diverse factoren zoals budget, ruimte op je dak, en persoonlijke voorkeur voor esthetiek en duurzaamheid. Elk type paneel heeft zijn eigen unieke voordelen en beperkingen, waardoor het belangrijk is om een weloverwogen keuze te maken die past bij jouw specifieke situatie. Een adviesgesprek kan je helpen om de meest geschikte optie te bepalen op basis van jouw unieke behoeften en omstandigheden.

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Grote Dakprofijt logo label
Twee zonnepanelen met afbeelding in logo
Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Telefoon icoon

085 130 85 44