Soorten zonnepanelen die in Nederland gebruikt worden - Dak Profijt

Soorten zonnepanelen

Duitse zonnepanelen van Sonnenstrom Fabrik

Voor je definitief beslist om zonnepanelen op het dak van je woning te laten plaatsen, is het zinvol je te verdiepen in de soorten zonnepanelen die er eigenlijk bestaan. Want ja, wat betreft zonnepanelen valt er meer te kiezen dan je misschien zou verwachten. En de keuze die je maakt is een belangrijke, want hier hangt voor een groot deel de opbrengst en de levensduur van af. Tijdens een vrijblijvend adviesgesprek kunnen we je hier alles over vertellen.

Vooral het materiaal waar een zonnepaneel van gemaakt is, is essentieel. Daarom delen we in dit artikel de zonnepanelen in op het materiaal waarvan ze zijn gemaakt. Er zijn wat dit betreft vier soorten zonnepanelen die duidelijk het vaakst worden aangeboden. Hieronder worden deze vier stuk voor stuk behandeld.

Monokristallijn

De zonnepanelen die in Nederland het meest voorkomen zijn grotendeels gemaakt van silicium. Ook de monokristallijn zonnepanelen zijn daarvan gemaakt. Een monokristallijn zonnepaneel onderscheidt zich doordat deze volledig uit één kristal bestaat. Dit paneel is dan ook helemaal egaal gekleurd. De elektroden zijn heel goed geordend. Dit soort zonnepanelen zijn aan de dure kant, maar hebben wel een erg hoog rendement per vierkante meter. Vooral als je te maken hebt met een beperkt dakoppervlak loont het om voor monokristallijn te kiezen.

Polykristallijn

Deze zonnepanelen zijn eveneens voor het merendeel gemaakt van silicium. Polykristallijne zonnepanelen bestaan uit zonnecellen met meerdere (grove) kristallen. Je ziet dat ook aan het uiterlijk van het paneel, dat lang niet zo egaal is als dat van een monokristallijn zonnepaneel. Polykristallijne zonnepanelen hebben over het algemeen een prima rendement, maar wel iets minder dan de monokristallijne variant. Als je echter te maken hebt met een groot dak waarop je meer dan genoeg ruimte hebt, dan vormen polykristallijne een uitstekende keuze. Ze zijn ook goedkoper dan monokristallijne zonnepanelen.

Laat je adviseren over zonnepanelen

Amorf

Het type zonnepaneel met de minste opbrengst is het amorfe zonnepaneel. Het gaat hier om een opvallend buigzaam zonnepaneel. Dit komt doordat er geen kristallen in zitten. In plaats daarvan wordt in dit zonnepaneel een dunne film met amorf silicium gebruikt. Zonnepanelen met een dergelijke dunne film worden vooral veel gebruikt op voertuigen en boten. De aanschafprijs van amorfe zonnepanelen is relatief laag. Dit zijn de goedkope soorten zonnepanelen.

Glas-glas

Van de meest verkochte zonnepanelen zijn de zogeheten glas-glas-zonnepanelen de nieuwste. Als je graag voor een zo hoog mogelijke kwaliteit gaat, dan maakt glas-glas zeker een goede kans. Qua rendement kunnen glas-glas-zonnepanelen wedijveren met de als zeer goed bekend staande monokristallijne zonnepanelen. Waar glas-glas-zonnepanelen zich echter mee onderscheiden is hun levensduur. Deze is bij geen enkel ander zonnepaneel net zo hoog.

Een dergelijk zonnepaneel bestaat uit twee lagen glas. Daartussenin zit het werkelijke zonnepaneel. Dit paneel wordt daardoor optimaal beschermd, waardoor ze beter bestand zijn tegen invloeden van buitenaf. Dit is dan ook een belangrijke reden waarom de levensduur van glas-glas-zonnepanelen zo lang is. De hogere aanschafprijs die hiervoor wordt berekend verdien je uiteindelijk meer dan terug, zo is de gedachte erachter.