Grote Dakprofijt logo label

21 mei 2024

Terugleverkosten voor zonnepanelen: Een overzicht van energiebedrijven die ze in rekening brengen

Het goede nieuws voor zonnepaneelbezitters is dat de salderingsregeling is verlengd! Dit is een welkome ontwikkeling voor iedereen die investeert in duurzame energie. 

Echter, voor energiebedrijven brengt het behouden van de salderingsregeling juist kosten met zich mee. Daarom zien we steeds vaker dat energiebedrijven terugleverkosten in rekening brengen voor de stroom die wordt teruggeleverd via zonnepanelen. Benieuwd naar hoeveel je moet betalen voor het terugleveren van stroom en welke energiebedrijven deze kosten hanteren? Dat ontdek je hier.

Wat zijn terugleverkosten?
Terugleverkosten zijn een vast bedrag dat je aan je energieleverancier betaalt voor het terugleveren van elektriciteit opgewekt door zonnepanelen. Deze kosten worden door energiebedrijven in rekening gebracht om de toenemende uitgaven te dekken die zij hebben voor de verwerking van teruggeleverde stroom. Eerder werden deze kosten verdeeld over alle klanten via het algemene leveringstarief. Tegenwoordig zijn het echter alleen klanten met zonnepanelen die bijdragen aan de kosten voor het terugleveren van zonne-energie.

Welke energiebedrijven rekenen kosten voor het terugleveren van stroom? 

Momenteel brengen de volgende energieleveranciers vaste terugleverkosten in rekening voor het terugleveren van stroom met behulp van zonnepanelen:

   • Budget Energie

   • Energie VanOns

   • Eneco

   • Gewoon Energie

   • Innova

   • MEGA

   • OM Energie

   • Vandebron

   • Vrijopnaam

  Als je zonnepanelen op je dak hebt liggen, is het belangrijk om te weten dat je bij de genoemde bedrijven terugleverkosten kunt verwachten. Hoewel de beslissing om de salderingsregeling te handhaven is genomen, bestaat de mogelijkheid dat meerdere energiebedrijven in de toekomst vaste terugleverkosten zullen invoeren.

  Wat zijn de kosten voor het terugleveren van stroom voor zonnepaneelbezitters?
  De hoogte van deze kosten hangt af van de hoeveelheid stroom die je jaarlijks teruglevert. Energieleverancier Vandebron hanteert verschillende tariefschalen voor teruglevering. Binnen elke schaal betaal je een vast maandelijks bedrag voor het terugleveren van stroom.

  Voorbeeldberekening terugleverkosten

  Stefan en Sarah hebben een energiecontract bij Gewoon Energie. Ze wonen met hun drie kinderen in een huis met 12 zonnepanelen. Jaarlijks wekken deze zonnepanelen 5.200 kWh aan stroom op. Hun jaarlijkse stroomverbruik bedraagt 5.500 kWh. Omdat hun opwek lager is dan hun verbruik, kunnen ze de volledige opbrengst van hun zonnepanelen salderen.

    • Van de 5.200 kWh die de zonnepanelen opwekken, verbruiken ze direct 2.000 kWh in huis.

     • De overige 3.200 kWh (5.200 – 2.000) leveren ze terug aan het net en mogen ze volledig salderen.

    Stefan en Sarah leveren dus jaarlijks 3.200 kWh aan stroom terug aan Gewoon Energie. Hiermee vallen ze in tariefschaal 2 en betalen ze € 18 per maand aan vaste terugleveringskosten. Dat komt neer op € 216 per jaar.

    Kortom, de extra kosten bedragen voor Stefan en Sarah in totaal € 216 per jaar.

    Aan de andere kant kunnen Stefan en Sarah dankzij het besluit om de salderingsregeling te verlengen, hun volledige opwek van 5.200 kWh blijven salderen. Hierdoor behalen ze jaarlijks een aanzienlijke besparing op hun energiekosten van € 1.768 (5.200 kWh x € 0,34). Deze besparing zouden ze niet hebben zonder zonnepanelen.

    Wat zijn je opties als je zonnepanelen hebt?

    Als eigenaar van zonnepanelen kunnen de extra kosten door teruglevering van stroom door energiebedrijven een zorg zijn. Gelukkig zijn er verschillende manieren om deze kosten te vermijden of te minimaliseren:

      1. Onderzoek of je kunt overstappen naar een energiebedrijf dat geen terugleverkosten hanteert. Momenteel rekenen enkele energieleveranciers geen terugleverkosten, zoals ANWB Energie, All in power, Clean Energy, Next Energy, Tibber en EnergyZero. Let echter op, sommige energieleveranciers hanteren andere beperkingen voor zonnepanelenbezitters, zoals het ontbreken van meerjarige contracten, zoals DELTA, Energiedirect.nl, Powerpeers en Essent. Zorg ervoor dat je goed op de voorwaarden let die voor jou als zonnepaneleneigenaar van toepassing zijn.

      2. Gebruik overdag, wanneer de zon schijnt, zoveel mogelijk van de opgewekte stroom uit je zonnepanelen.

      3. Overweeg om een deel van de opgewekte stroom op te slaan in een thuisbatterij, zodat je het later kunt gebruiken wanneer de zon niet schijnt.

     Besparen met je eigen panelen

     Doe de gratis dakscan

     Besparen met je eigen panelen

     Doe de gratis dakscan

     Grote Dakprofijt logo label
     Twee zonnepanelen met afbeelding in logo
     Zonnepanelen

     Zonnepanelen

     Zonnepanelen

     Zonnepanelen

     Zonnepanelen

     Zonnepanelen

     Zonnepanelen

     Zonnepanelen

     Telefoon icoon

     085 130 85 44