Terugverdientijd van zonnepanelen bereken je zo - Dak Profijt

Plan een gratis adviesgesprek

Terugverdientijd van zonnepanelen

Wanneer je zonnepanelen koopt moet je dat zien als een investering. Nadat je zonnepanelen zijn geïnstalleerd begin je namelijk meteen met terugverdienen. Je wekt vanaf dat moment namelijk je eigen stroom op. Of een groot gedeelte daarvan.

Een van de meest interessante aspecten van het investeren in zonnepanelen is hoelang het duurt voor je de investering hebt terugverdiend. Aan de hand daarvan bepaal je mogelijk zelfs of je daadwerkelijk deze investering doet. Hieronder lees je eerst hoe je de terugverdientijd van je aangekochte zonnepanelen kunt berekenen. Daarna lees je welke factoren de terugverdientijd van zonnepanelen kunnen verkorten of verlengen.

Zo bereken je de terugverdientijd van je zonnepanelen

Het berekenen van de terugverdientijd van je zonnepanelen kun je doen aan de hand van de volgende stappen:

  1. Neem de totale kosten van je aanschaf als basis voor de berekening. Dit betreft alle kosten van je zonnesysteem. Dit systeem bestaat uit de omvormer, de bekabeling, de aansluitingen, het monitoringssysteem en de zonnepanelen zelf. Mochten er kosten berekend worden voor de installatie van dit alles, neem deze kosten dan ook mee.
  2. De btw over je aanschaf kun je bij de belastingdienst terugvragen. Dit bedrag kun je dus van je aanschafbedrag afhalen in je berekening. Wij regelen dit altijd kosteloos voor onze klanten.
  3. Bepaal, eventueel in overleg met de verkoper van je zonnepanelen wat de verwachte opbrengst van je zonnepanelen per jaar is.
  4. Onderzoek wat de elektriciteitsprijs is en vermenigvuldig de prijs per kWh met het aantal kWh’s dat je per jaar denkt te gaan opwekken.
  5. Deel de totale aanschafprijs door het bedrag uit stap 4. Je weet dan hoeveel jaar je terugverdientijd ongeveer bedraagt. De meeste mensen komen uit op zo’n zes tot acht jaar.
Bereken de terugverdientijd voor jouw zonnepanelen
Start jouw aanvraag

Factoren die je terugverdientijd kunnen verlengen of verkorten

Je kunt aan de hand van het bovenstaande stappenplan een redelijk gedetailleerde berekening maken van de terugverdientijd van je aangeschafte zonnepanelen. Toch zul je merken dat je wat dit betreft te maken hebt met heel wat onzekerheden. Zo kunnen de volgende factoren ervoor zorgen dat de terugverdientijd langer of juist korter wordt:

  • Wat betreft de opbrengst van je zonnepanelen ben je deels afhankelijk van de weersomstandigheden. Helder en zonnig weer is altijd ideaal, al is bekend dat zonnepanelen tijdens hittegolven niet optimaal presteren. Hoe dan ook, als je eens te maken hebt met een zomer met veel bewolking of dus juist met hittegolven, dan heb je waarschijnlijk een lagere opbrengst dan verwacht.
  • Er kunnen veranderingen in je woonomgeving plaatsvinden. Als er bijvoorbeeld bebouwing of bomen worden weggehaald, dan valt er mogelijk minder schaduw op je zonnepanelen. Dat is gunstig voor je opbrengst. Ongunstig zou juist zijn als er bebouwing of bomen rond je huis bijkomen.
  • Het aantal Wattpiek van het type zonnepaneel dat je kiest. Hoe hoger dit aantal, hoe beter de opbrengst en hoe korter de terugverdientijd mogelijk is.
  • De kwaliteit van je zonnepaneel in z’n algemeenheid is ook belangrijk. Een betere zonnepaneel gaat immers minder snel kapot. En een defect zonnepaneel is een probleem, want de vraag is hoe snel je dit opmerkt.
  • Mocht je eens te maken krijgen met reparatiekosten en/of schoonmaakkosten, dan wordt de terugverdientijd verlengd.
  • Tenslotte kan de terugverdientijd van je zonnepanelen veranderen door wijzigingen in de overheidsregels. Zo worden de regels omtrent het salderen vanaf 2023 steeds minder soepel. Dit kan de terugverdientijd verlengen.