Grote Dakprofijt logo label

21 augustus 2023

Terugverdientijd van zonnepanelen

Het investeren in zonnepanelen wordt steeds aantrekkelijker, niet alleen vanwege de voordelen voor het milieu, maar ook vanwege de financiële voordelen. Zonnepanelen wekken namelijk je eigen elektriciteit op, waardoor je kunt besparen op je energierekening en zelfs geld kunt verdienen door overtollige stroom terug te leveren aan het net.

Hoe bereken je de terugverdientijd van zonnepanelen?

Een cruciale factor bij het overwegen van de aanschaf van zonnepanelen is de terugverdientijd: hoe lang duurt het voordat je de initiële investering hebt terugverdiend? Het berekenen van de terugverdientijd van zonnepanelen is een belangrijke stap om te bepalen of deze duurzame investering geschikt is voor jouw situatie. Hier zijn de stappen om dit te berekenen:

 1. Kosten van de installatie: Neem de totale kosten van je zonnesysteem als basis voor de berekening. Dit omvat alle kosten, inclusief de omvormer, bekabeling, aansluitingen, monitoringssysteem en de zonnepanelen zelf. Als er kosten zijn voor de installatie, moeten deze ook worden meegenomen.
 2. Btw-aftrek: In sommige gevallen kun je de btw over je aanschafbedrag terugvragen bij de belastingdienst. Dit bedrag kun je dus van je aanschafbedrag aftrekken in je berekening.
 3. Verwachte jaarlijkse opbrengst: Bepaal, in overleg met de verkoper van je zonnepanelen, wat de verwachte opbrengst van je zonnepanelen per jaar zal zijn. Deze opbrengst wordt meestal uitgedrukt in kilowattuur (kWh).
 4. Elektriciteitsprijs: Onderzoek de huidige elektriciteitsprijs en vermenigvuldig deze prijs per kWh met het aantal kWh dat je per jaar verwacht op te wekken.
 5. Terugverdientijd berekenen: Deel de totale aanschafprijs (na aftrek van eventuele btw) door het bedrag uit stap 4. Hiermee krijg je een ruwe schatting van het aantal jaar dat het duurt om je investering terug te verdienen.

Rekenvoorbeeld

Laten we dit in een rekenvoorbeeld bekijken:

 • Aantal zonnepanelen: 9 stuks
 • Jaarlijkse opbrengst: 3500 kWh (gelijk aan het jaarlijkse stroomverbruik)
 • Kosten zonnepanelen + installatie: €5000
 • Btw (sinds 2023 op nul): €0
 • Elektriciteitsprijs: €0,40 per kWh (Prijsplafond 2023)

Berekening van de terugverdientijd:

 • Totale kosten: €5000 – €0 (btw) = €5000
 • Jaarlijkse besparing: 3500 kWh x €0,40 = €1400
 • Terugverdientijd: €5000 / €1400 ≈ 3,6 jaar

In dit voorbeeld zou de terugverdientijd ongeveer 3 jaar en 6 maanden bedragen. Dit betekent dat je na iets meer dan 3 jaar je initiële investering hebt terugverdiend en daarna begint te profiteren van gratis elektriciteit.

Factoren die de terugverdientijd kunnen beïnvloeden

Hoewel bovenstaande berekening een goede indicatie geeft, zijn er factoren die de terugverdientijd van zonnepanelen kunnen verkorten of verlengen. Enkele belangrijke factoren zijn:

 • Weersomstandigheden: De opbrengst van zonnepanelen kan variëren afhankelijk van het weer. Zonnige dagen zijn ideaal, maar tijdens hittegolven presteren zonnepanelen mogelijk minder.
 • Veranderingen in de woonomgeving: Nieuwe bebouwing of bomen die groeien, kunnen de hoeveelheid schaduw op je zonnepanelen beïnvloeden. Dit kan van invloed zijn op de opbrengst.
 • Wattpiek van zonnepanelen: Zonnepanelen met een hoger Wattpiek (Wp) vermogen kunnen meer elektriciteit genereren, wat de terugverdientijd kan verkorten.
 • Kwaliteit van de zonnepanelen: Hoogwaardige zonnepanelen hebben meestal een langere levensduur en vereisen minder onderhoud, wat de terugverdientijd kan verkorten.
 • Reparatie- en schoonmaakkosten: Ongunstige gebeurtenissen zoals reparaties of schoonmaakkosten kunnen de terugverdientijd verlengen.
 • Veranderingen in overheidsregels: Wijzigingen in de overheidsregels, zoals veranderingen in salderen, kunnen de terugverdientijd beïnvloeden.

Het is belangrijk om al deze factoren in overweging te nemen bij het beoordelen van de terugverdientijd van zonnepanelen voor jouw specifieke situatie. Over het algemeen kunnen zonnepanelen echter binnen enkele jaren tot een decennium of langer zichzelf terugverdienen en daarna blijven bijdragen aan lagere energiekosten en een groenere toekomst.

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Grote Dakprofijt logo label
Twee zonnepanelen met afbeelding in logo
Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Telefoon icoon

085 130 85 44