De 5 voordelen van zonnepanelen in 2023 - Dak Profijt

Warmtefonds met 0% rente*

Voordelen van zonnepanelen

De laatste jaren is het aantal woningen en panden waar op het dak zonnepanelen zijn aangebracht enorm toegenomen. Het aanschaffen en bezitten van zonnepanelen biedt dan ook enorm veel voordelen. In dit artikel zetten we uiteen wat de belangrijkste voordelen van zonnepanelen nu precies zijn.

Gunstigere energierekening

Het volgens veel mensen grootste voordeel van zonnepanelen is dat vanaf het moment dat deze panelen op het dak van je huis geplaatst zijn, je veel minder energie gaat verbruiken. Een aanzienlijk deel van de elektriciteit die je gebruikt komt dan namelijk van de door jou zelf opgewekte zonne-energie. Zeker als je dit een beetje slim aanpakt (zoals door te proberen vooral overdag stroom te gebruiken en ’s avonds en ’s nachts zo min mogelijk), kun je hierdoor een veel lagere energierekening realiseren. Dit is iets waar je elk jaar weer profijt van hebt zolang de zonnepanelen hun werk doen.

Minder uitstoot CO2

Het meest essentiële voordeel van zonnepanelen is in feite dat je hiermee het milieu ontlast. Bij het opvangen van de energie van zonnestralen en het omzetten van die energie tot bruikbare wisselstroom komt namelijk helemaal geen CO2 vrij. Dit in tegenstelling tot wanneer je ‘gewoon’ stroom van het elektriciteitsnet zou halen. Het aanschaffen en laten plaatsen van zonnepanelen is voor het milieu dus een goede stap. Hiermee draag je een steentje bij in de totale milieuproblematiek én zorg je voor een schonere leefomgeving in de directe nabijheid van je woning.

Begin meteen met zonnepanelen
Start jouw aanvraag

Je verdient de investering terug - en meer

Weer even terug naar die lagere energierekening. Deze rekening wordt normaal gesproken dusdanig lager dat je na een aantal jaren de investering van de zonnepanelen helemaal hebt terugverdiend. Hoe lang dit precies duurt hangt af van de precieze opbrengst van de zonnepanelen en van de hoogte van je investering, maar gemiddeld geldt een jaar of zeven als gebruikelijke terugverdientijd.

 

Tegenwoordig gaan zonnepanelen veel langer mee; onze SonnenStrom Fabrik zonnepanelen zelfs meer dan 30 jaar. In het restant van de levensduur van de zonnepanelen verdien je er dus simpelweg aan. en.

Verhoging woningwaarde

Een van de grote voordelen van zonnepanelen is ook dat je hier de waarde van je woning mee verhoogt. Op het moment dat je je huis te koop zet, heb je daar veel profijt van. Uiteraard geldt dit vooral als je zonnepanelen nog relatief nieuw zijn, als je omvormer er nog een tijdje tegenaan kan en wanneer je panelen schoon en vrij van schade zijn.

Onderhoudsvriendelijk

Tenslotte bieden zonnepanelen als voordeel dat deze opvallend weinig onderhoud nodig hebben. Dit komt vooral doordat panelen altijd diagonaal worden aangebracht. Als er dan al eens vuil op komt te liggen, dan spoelen de regen en de wind dat meestal wel weg. Daardoor is het genoeg om eens in de paar jaar je zonnepanelen schoon te (laten) maken. Af en toe je panelen even inspecteren op mogelijke schade kan natuurlijk geen kwaad. Mocht er namelijk eens een beschadiging zijn, dan kun je die maar beter zo snel mogelijk (laten) herstellen.