Zonnepanelen kopen - Dak Profijt

Zonnepanelen kopen

Zonnepanelen zijn wijdverbreid bekend als een milieuvriendelijke methode om energie op te wekken. Door zonlicht te absorberen en om te zetten in elektriciteit, dragen zonnepanelen aanzienlijk bij aan het verlagen van je energiekosten en het minimaliseren van je impact op het milieu.

Zonnepanelen kopen

Het aanschaffen van een aantal zonnepanelen met bijbehorende apparatuur (waaronder een omvormer) is een serieuze investering. Toch is het in bijna alle gevallen aan te raden zonnepanelen te kopen als je de eigenaar bent van een woning of een pand. Dit geldt zeker als dit huis (of gebouw) over een groot dakoppervlak beschikt dat op het zuiden, zuidoosten, zuidwesten, oosten of westen is gericht. In de volgende alinea’s lees je waarom het kopen van zonnepanelen in die gevallen een goed idee is.

Financieel voordeel

De meeste mensen kopen zonnepanelen vanwege het financiële voordeel dat je hieruit kunt halen. De investeringskosten zijn in het begin weliswaar hoog; je begint na de installatie van de panelen onmiddellijk met terugverdienen. Je wekt dankzij jouw zonnepanelen immers je eigen stroom op, zodat je deze (bij daglicht) niet meer van het elektriciteitsnet hoeft te halen. Stroom die je opwekt, maar niet zelf gebruikt, verkoop je bovendien aan het elektriciteitsnet. Van jouw energieleverancier krijg je hier een vergoeding voor.

 

Door de hierboven beschreven financiële voordelen verdien je de investeringskosten meestal binnen een jaar of 5 terug. Aangezien zonnepanelen een levensduur van wel dertig jaar kunnen hebben, verdien je dus gemiddeld 25 jaar aan je zonnepanelen.

Goed voor het milieu

Het opvangen van zonne-energie en deze energie omzetten in wisselstroom is een proces waar helemaal geen uitstoot van CO2 bij komt kijken. Dit is anders wanneer je ‘ouderwets’ stroom haalt van het elektriciteitsnet. Het kopen en gebruikmaken van zonnepanelen zijn dus een duurzame en milieuvriendelijke manier om elektriciteit op te wekken. Ze maken geen gebruik van brandstoffen en produceren geen uitlaatgassen of andere schadelijke stoffen. Hiermee help je een handje mee met het ontlasten van het milieu én het zorgen voor schonere lucht in jouw directe leefomgeving.

Check hoeveel je kunt besparen met zonnepanelen
Ontdek je besparing

Jouw woning wordt meer waard

Zonnepanelen zijn de laatste jaren erg gewild. Daarom is het een groot voordeel over deze panelen te beschikken op het moment dat je jouw woning te koop zet. De (rest)waarde van deze zonnepanelen kun je dan in principe zo bij het vraagbedrag van jouw huis optellen. Zeker als jouw zonnepanelen en jouw omvormer nog relatief nieuw zijn is dat een groot pluspunt voor kandidaat-kopers. Deze kunnen daardoor bereid zijn hun bod op jouw huis te verhogen.

Weinig onderhoud

Sommige producten met een hoge financiële waarde kunnen als nadeel hebben dat je hier veel onderhoud aan hebt. Voor zonnepanelen geldt dat echter absoluut niet. Dit heeft alles te maken met het feit dat deze panelen altijd diagonaal worden gemonteerd. Vuil en afval dat er eventueel op terecht komt valt er daardoor vanzelf af, eventueel geholpen door de wind en de regen. De zon zorgt er op haar beurt voor dat vogelpoep verhardt en vanzelf van de zonnepanelen af valt. Door dit alles hoeft je jouw panelen slechts eens in de paar jaar schoon te (laten) maken.

 

Zonnepanelen zijn bovendien betrouwbare producten, in die zin dat hier niet vaak storingen of defecten bij voorkomen. Je hoeft dan ook op weinig reparatiekosten te rekenen.

Energiekosten verminderen

Zonnepanelen kunnen jouw energiekosten verminderen. Wanneer je elektriciteit opwekt met jouw eigen zonnepanelen, hoef je minder te betalen aan de energieleverancier.

Onafhankelijk van de energiemarkt

Zonnepanelen kunnen je helpen om onafhankelijk te zijn van de energiemarkt. Wanneer je jouw eigen elektriciteit opwekt, ben je minder afhankelijk van de prijzen van de energiemarkt.

Bijdragen aan de lokale economie

Zonnepanelen kunnen bijdragen aan de lokale economie. Wanneer je jouw eigen elektriciteit opwekt, kun je geld besparen en dit geld in plaatselijke bedrijven investeren.

Combineer met andere duurzame technologieën

Zonnepanelen kunnen worden gecombineerd met andere duurzame technologieën, zoals zonneboilers, windturbines en energieopslagsystemen.

Slimme investering

Zonnepanelen zijn een slimme investering. De prijzen van zonnepanelen zijn de afgelopen jaren sterk gedaald en de terugverdientijd wordt steeds korter.

Strijd tegen klimaatverandering

Zonnepanelen dragen bij aan de strijd tegen klimaatverandering. Door elektriciteit op te wekken met zonnepanelen, dragen we bij aan de reductie van CO2-uitstoot en helpen we de opwarming van de aarde tegen te gaan.