Waarom zou ik zonnepanelen kopen? - Dak Profijt

Plan een gratis adviesgesprek

Waarom zou ik zonnepanelen kopen?

Het aanschaffen van een aantal zonnepanelen met bijbehorende apparatuur (waaronder een omvormer) is een serieuze investering. Toch is het in bijna alle gevallen aan te raden zonnepanelen te kopen als je de eigenaar bent van een woning of een pand. Dit geldt zeker als dit huis (of gebouw) over een groot dakoppervlak beschikt dat op het zuiden, zuidoosten, zuidwesten, oosten of westen is gericht. In de volgende alinea’s lees je waarom het kopen van zonnepanelen in die gevallen een goed idee is.

Financieel voordeel

De meeste mensen kopen zonnepanelen vanwege het financiële voordeel dat je hieruit kunt halen. De investeringskosten zijn in het begin weliswaar hoog; je begint na de installatie van de panelen onmiddellijk met terugverdienen. Je wekt dankzij je zonnepanelen immers je eigen stroom op, zodat je deze (bij daglicht) niet meer van het elektriciteitsnet hoeft te halen. Stroom die je opwekt, maar niet zelf gebruikt, verkoop je bovendien aan het elektriciteitsnet. Van je energieleverancier krijg je hier een vergoeding voor.

 

Door de hierboven beschreven financiële voordelen verdien je de investeringskosten meestal in een jaar of zeven terug. Aangezien zonnepanelen een levensduur van wel dertig jaar kunnen hebben, verdien je dus gemiddeld 23 jaar aan je zonnepanelen.

Goed voor het milieu

Het opvangen van zonne-energie en deze energie omzetten in wisselstroom is een proces waar helemaal geen uitstoot van CO2 bij komt kijken. Dit is anders wanneer je ‘ouderwets’ stroom haalt van het elektriciteitsnet. Het kopen en gebruikmaken van zonnepanelen is dus goed voor het milieu. Hiermee help je een handje mee met het ontlasten van het milieu én het zorgen voor schonere lucht in je directe leefomgeving.

Check hoeveel jij kan besparen met zonnepanelen
Start jouw aanvraag

Je woning wordt meer waard

Zonnepanelen zijn de laatste jaren erg gewild. Daarom is het een groot voordeel over deze panelen te beschikken op het moment dat je je woning te koop zet. De (rest)waarde van deze zonnepanelen kun je dan in principe zo bij het vraagbedrag van je huis optellen. Zeker als je zonnepanelen en je omvormer nog relatief nieuw zijn is dat een groot pluspunt voor kandidaat-kopers. Deze kunnen daardoor bereid zijn hun bod op je huis te verhogen.

Weinig onderhoud

Sommige producten met een hoge financiële waarde kunnen als nadeel hebben dat je hier veel onderhoud aan hebt. Voor zonnepanelen geldt dat echter absoluut niet. Dit heeft alles te maken met het feit dat deze panelen altijd diagonaal worden gemonteerd. Vuil en afval dat er eventueel op terecht komt valt er daardoor vanzelf af, eventueel geholpen door de wind en de regen. De zon zorgt er op haar beurt voor dat vogelpoep verhardt en vanzelf van de zonnepanelen af valt. Door dit alles hoef je je panelen slechts eens in de paar jaar schoon te (laten) maken.

 

Zonnepanelen zijn bovendien betrouwbare producten, in die zin dat hier niet vaak storingen of defecten bij voorkomen. Je hoeft dan ook op weinig reparatiekosten te rekenen.