Zonnepanelen installeren - Dak Profijt

Warmtefonds met 0% rente*

Zonnepanelen installeren

Zonnepanelen installeren is een karwei dat je in theorie zelf zou kunnen doen. Gezien de complexiteit en ook de gevaren die bij deze installatie komen kijken, is het echter verstandiger deze klus uit te besteden aan een bewezen professional, zoals Dak Profijt. Zo weet je zeker dat de installatie veilig gebeurt en dat de zonnepanelen op de best mogelijke manier aangebracht worden. Dit laatste is belangrijk om een zo optimaal mogelijke opbrengst uit je zonnepanelen te halen.

Ondanks dat de meeste mensen er inderdaad voor kiezen hun zonnepanelen te laten plaatsen door een extern bedrijf is het nog altijd wel zinvol om te weten wat er bij deze installatie komt kijken. Zo weet je immers ook onder meer van welke aspecten de opbrengst van je zonnepanelen afhankelijk is. Hieronder lees je daarom meer informatie over het installeren van zonnepanelen, de omvormer en de bekabeling. Ook de meterkast komt aan de orde.

Zonnepanelen laten installeren

Waarmee moet rekening gehouden worden bij het installeren van zonnepanelen?

Bij het installeren van zonnepanelen op het dak van je huis moet met veel factoren rekening gehouden worden, te weten:

  • De opstelling van de zonnepanelen. Het beste zou zijn als je zonnepanelen op het zuiden kunnen worden gericht. Zo schijnt de zon namelijk elke dag zo veel mogelijk uren op de panelen. Andere gunstige opstellingen zijn zuidoost en zuidwest, terwijl ook oost en west geschikt kunnen zijn.
  • Heb je een huis met een schuin dak, dan zijn je opties wat betreft de opstelling beperkt. Je moet het dan doen met de mogelijkheden die je hebt. Bij een plat dak is dat anders. In dat geval worden de panelen diagonaal geplaatst – met een hoek van ongeveer 35 graden – en uiteraard op het zuiden gericht.
  • Er moet een goed legplan worden gemaakt. Dit plan schrijft normaliter voor dat de panelen centraal op je dak geplaatst worden. Idealiter liggen ze niet te dicht bij de randen van het dak en blijft er genoeg ruimte over om in de toekomst mogelijk nog panelen bij te plaatsen.
  • Het genoemde legplan houdt rekening met plekken op het dak waar regelmatig schaduw is.
  • Zonnepanelen werken optimaler als ze parallel geschakeld worden. Als er sprake is van schaduwplekken dan kun je wel zeggen dat het een must is. Als de zonnepanelen niet parallel geschakeld zijn, dan zijn ze in serie geschakeld. Als er dan 1 zonnepaneel in de schaduw ligt, presteren de andere zonnepanelen net zo weinig als de zwakste schakel.

Het belang van de omvormer

Een van de meest essentiƫle onderdelen van een zonnepaneelsysteem is de omvormer. Dit is een apparaat dat de gewonnen zonne-energie omzet in bruikbare stroom. Deze elektriciteit kun je vervolgens direct zelf gebruiken. Doe je dat niet, dan verkoop je deze stroom als het ware aan het elektriciteitsnet. Het is verstandig de omvormer te laten plaatsen in een ruimte die goed geventileerd kan worden.

 

Tips omtrent de meterkast en de bekabeling

Met bekabeling worden de zonnepanelen met de omvormer verbonden en de omvormer met de meterkast. Zorg er hierbij voor dat men gebruikmaakt van stevige bekabeling met hoge kwaliteit. Dit verkleint de kans op probleem en verlengt dus de levensduur van de totale installatie. Verder moet je meterkast zijn uitgerust met de functionaliteit om de door jou aan het elektriciteitsnet geleverde stroom te registreren. Of met andere woorden: je meterkast moet ook terug kunnen lopen.