Grote Dakprofijt logo label

13 juni 2021

Zonnepanelen installeren

Over het installeren van zonnepanelen: Laat het aan de professionals over

Hoewel je in theorie zelf zonnepanelen kunt installeren, raden we aan deze taak over te laten aan professionals zoals Dakprofijt. Dit garandeert een veilige installatie en zorgt ervoor dat de zonnepanelen optimaal geplaatst worden voor maximale opbrengst.

Veel mensen kiezen ervoor hun zonnepanelen te laten installeren door een gespecialiseerd bedrijf. Toch is het nuttig om te begrijpen wat er bij deze installatie komt kijken, zodat je inzicht hebt in factoren die de efficiëntie van je zonnepanelen beïnvloeden. Hier vind je meer informatie over het installatieproces, inclusief de omvormer, bekabeling en aanpassingen in de meterkast.

Belangrijke overwegingen bij de installatie van zonnepanelen:

  • Optimale plaatsing: Het ideaal is om zonnepanelen naar het zuiden te richten voor maximale zonblootstelling. Zuidoost en zuidwest zijn ook goede opties, en zelfs oost en west kunnen geschikt zijn.
  • Legplan: Voor schuine daken zijn je opties beperkter dan voor platte daken, waar panelen idealiter diagonaal en zuidwaarts worden geplaatst. Een goed legplan houdt rekening met schaduwplekken en laat ruimte voor toekomstige uitbreiding.
  • Schakeling: Parallelle schakeling van zonnepanelen is optimaal, vooral bij schaduwplekken. In serie geschakelde panelen presteren zo goed als de zwakste schakel.

Het belang van de omvormer:

De omvormer, een cruciaal onderdeel van je zonnepaneelsysteem, zet zonne-energie om in bruikbare stroom. Deze dient geplaatst te worden in een goed geventileerde ruimte.

Tips voor de meterkast en bekabeling:

De juiste bekabeling, die zonnepanelen met de omvormer en de omvormer met de meterkast verbindt, is essentieel. Gebruik stevige, kwalitatieve bekabeling om problemen te voorkomen en de levensduur van je installatie te verlengen. Zorg er ook voor dat je meterkast geschikt is om de aan het net geleverde stroom te registreren.

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Grote Dakprofijt logo label
Twee zonnepanelen met afbeelding in logo
Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Telefoon icoon

085 130 85 44