Grote Dakprofijt logo label

10 december 2023

Zonnepanelen na 2024: slimme investering of niet?

Overweeg je zonnepanelen aan te schaffen, maar vraag je je af of ze nog steeds een slimme keuze zijn wanneer de salderingsregeling verandert? Bij Dakprofijt hebben we gemerkt dat veel zonnepaneelbezitters niet volledig begrijpen wat de salderingsregeling inhoudt en wat de verwachte veranderingen na 2025 zijn. Is het investeren in zonnepanelen nog steeds een verstandige beslissing? Wij bieden je heldere informatie en inzichten om je keuze te vereenvoudigen.

Zonnepanelen zijn, volgens MilieuCentraal, ook na 2024 een goede investering. Ondanks de veranderingen in de salderingsregeling, blijven ze aantrekkelijk door de lage aankoopkosten. Met een gemiddelde terugverdientijd van ongeveer 6 jaar eind 2023 – inclusief de afbouw van de salderingsregeling – zijn zonnepanelen een duurzame en lucratieve keuze. De winst na 25 jaar is vergelijkbaar met een rente van 5% op een spaarrekening. Met de huidige salderingsregeling kun je tot 2025 volledig profiteren, uitgaande van een stroomverbruik van 3000 kWh per jaar en 30% eigen verbruik van de opgewekte stroom.

Hoe werkt de salderingsregeling?

Ingevoerd in 2004, maakt deze regeling het mogelijk je opgewekte stroom te verrekenen met je verbruikte stroom. Je ontvangt dezelfde prijs voor teruggeleverde stroom als wat je betaalt voor afgenomen stroom. Er is echter een maximum: lever je meer dan je verbruikt, dan ontvang je een lagere vergoeding voor het overschot. Deze vergoeding varieert per leverancier.

Veranderingen in de salderingsregeling

Vanaf 2025 wordt de regeling afgebouwd. Het voorstel is dat je dan nog 64% van de geleverde stroom mag salderen, met een jaarlijkse afname tot 2031. De terugleververgoeding wordt dan bepaald door de leverancier, maar moet minstens 80% van het kale tarief zijn. Bij Dakprofijt verwachten we dat de meeste leveranciers hieraan zullen voldoen of zelfs meer zullen bieden.

Is de terugleververgoeding belangrijk?

Voor de meeste bezitters van zonnepanelen, die minder opwekken dan verbruiken, is salderen momenteel volledig mogelijk. De terugleververgoeding wordt pas relevant als je in de toekomst meer opwekt dan verbruikt.

Wordt een slimme meter verplicht?

Met de nieuwe regeling wordt een meter die aparte metingen kan doen van afname en teruglevering nodig. Heeft u nog een analoge meter of een digitale meter zonder terugleverregistratie, laat deze dan voor 2025 vervangen.

Hoe ziet de toekomstige energierekening eruit?

Vanaf 2025 wordt de energierekening mogelijk complexer met verschillende saldeerpercentages en een deel voor terugleververgoeding. Bij Dakprofijt houden we dit nauwlettend in de gaten en zorgen we ervoor dat je altijd goed geïnformeerd blijft.

Overstappen met zonnepanelen

Overstappen gaat eenvoudig, maar let op een paar punten:

  • Overstapmoment: Idealiter stap je jaarlijks rond dezelfde tijd over.
  • Termijnbedrag: Neem contact op met je leverancier voor aanpassing van het termijnbedrag, rekening houdend met je zelfopgewekte energie.

Bij Dakprofijt staan we klaar om al je vragen over zonnepanelen en de veranderende regelgeving te beantwoorden. Samen zorgen we ervoor dat je investering in zonne-energie zowel duurzaam als rendabel blijft.

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Grote Dakprofijt logo label
Twee zonnepanelen met afbeelding in logo
Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Telefoon icoon

085 130 85 44