Busbars in zonnepanelen verwijzen naar de geleidende stroken die op zonnecellen worden aangebracht om elektrische stromen te verzamelen en te geleiden. Ze zijn meestal gemaakt van een zilveren pasta vanwege zilver’s hoge elektrische geleidbaarheid.

Het aantal busbars op zonnecellen is in de loop der tijd toegenomen, waarbij moderne cellen vaak 5, 6, 9 of meer busbars hebben. Een groter aantal busbars kan de interne weerstand van de cel verminderen, wat leidt tot een hogere efficiëntie. Ze worden vaak gecombineerd met andere technologieën, zoals PERC of bifaciale cellen, om de efficiëntie verder te verhogen. Hoewel zilver een uitstekend geleidend materiaal is, wordt vanwege de kosten ook gekeken naar alternatieven zoals koper of aluminiumlegeringen.

Hier zijn enkele belangrijke punten over busbars in zonnepanelen:

  1. Materiaal: Busbars zijn meestal gemaakt van een zilveren pasta, vanwege de hoge elektrische geleidbaarheid van zilver. In sommige gevallen, vooral in kostenbesparende ontwerpen, kan ook koper of een aluminiumlegering worden gebruikt.
  2. Aantal Busbars: Traditionele zonnecellen hadden vaak 3 of 4 busbars. Maar met de vooruitgang in technologie en ontwerp, hebben moderne zonnecellen nu vaak 5, 6, 9 of zelfs meer busbars. Het verhogen van het aantal busbars kan de weerstand in de cel verminderen en daardoor de efficiëntie verhogen.
  3. Ontwerpvoordelen: Meer busbars betekent dat de afstand die de elektronen binnen de cel moeten afleggen om een busbar te bereiken, wordt verminderd. Dit kan leiden tot een vermindering van elektrische verliezen en een verhoogde efficiëntie.
  4. Esthetiek: Naast de functionele voordelen kunnen meer busbars ook esthetische voordelen bieden. Ze kunnen zorgen voor een meer uniform uiterlijk van het paneel, wat sommige consumenten aantrekkelijk vinden.
  5. Integratie met andere technologieën: Busbars worden vaak gecombineerd met andere technologieën, zoals PERC (Passivated Emitter and Rear Cell) of bifaciale cellen, om de efficiëntie van zonnepanelen verder te verhogen.
  6. Kostenoverwegingen: Hoewel zilver een uitstekende geleider is, is het ook duur. Daarom onderzoeken fabrikanten alternatieve materialen en methoden om de hoeveelheid zilver die in busbars wordt gebruikt te verminderen zonder de prestaties van de zonnecel te beïnvloeden.

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Grote Dakprofijt logo label
Twee zonnepanelen met afbeelding in logo
Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Telefoon icoon

085 130 85 44