Een bypass-diode is een belangrijk component in zonnepanelen, ontworpen om de prestaties van het paneel te beschermen en te optimaliseren, vooral in situaties waarin delen van het paneel worden beschaduwd.

Hier is een uitleg over de bypass-diode en zijn functie in zonnepanelen:

 1. Bescherming tegen Schaduw:
  Zonnepanelen bestaan uit meerdere zonnecellen die in serie zijn geschakeld. Wanneer een deel van het paneel wordt beschaduwd, bijvoorbeeld door een boomtak of vuil, kan die specifieke cel of groep cellen minder stroom produceren dan de andere cellen. Dit kan ervoor zorgen dat de beschaduwde cellen een weerstand vormen, waardoor ze warm worden en mogelijk beschadigd raken.
 2. Werking van de Bypass-diode:
  Om dit probleem te voorkomen, worden bypass-diodes parallel geschakeld aan groepen van zonnecellen. Wanneer een groep cellen wordt beschaduwd en zijn prestaties afnemen, zorgt de bypass-diode ervoor dat de stroom die groep cellen kan omzeilen, waardoor oververhitting en schade worden voorkomen.
 3. Verbeterde Efficiëntie:
  Door het gebruik van bypass-diodes kan een zonnepaneel efficiënter werken in niet-ideale omstandigheden. Zelfs als sommige cellen worden beschaduwd, kan de rest van het paneel nog steeds op bijna volledige capaciteit werken.
 4. Locatie:
  Bypass-diodes worden meestal geplaatst in de aansluitdoos aan de achterkant van het zonnepaneel.
 5. Aantal Diodes:
  De meeste zonnepanelen hebben meerdere bypass-diodes, elk beschermt een bepaald deel of een bepaalde groep cellen in het paneel.
 6. Andere Voordelen:
  Naast bescherming tegen schaduw, helpen bypass-diodes ook bij het beschermen van zonnecellen tegen omgekeerde stromen, die schade kunnen veroorzaken.

Kortom, bypass-diodes zijn essentiële componenten in zonnepanelen die helpen bij het optimaliseren van de prestaties en het beschermen van de cellen tegen schade door schaduw of omgekeerde stromen. Ze zorgen ervoor dat zonnepanelen efficiënt blijven werken, zelfs in minder dan ideale omstandigheden.

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Grote Dakprofijt logo label
Twee zonnepanelen met afbeelding in logo
Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Telefoon icoon

085 130 85 44