Celrendement verwijst naar de efficiëntie waarmee een zonnecel zonlicht omzet in elektrische energie. Het is een cruciale parameter om de prestaties van verschillende zonneceltechnologieën te beoordelen.

Hier is een uitleg over celrendement:

 1. Definitie:
  Het celrendement wordt gedefinieerd als de verhouding tussen de elektrische energie die door een zonnecel wordt geproduceerd en de energie van het invallende zonlicht op de cel. Het wordt meestal uitgedrukt als een percentage.
 2. Berekening:
  Als een zonnecel bijvoorbeeld 200 watt aan zonlicht ontvangt en 40 watt aan elektrische energie produceert, is het rendement 20%.
 3. Invloedsfactoren:
  Verschillende factoren kunnen het rendement van een zonnecel beïnvloeden, waaronder het type halfgeleidermateriaal, de kwaliteit van het materiaal, de structuur van de cel en de aanwezigheid van eventuele geavanceerde technologieën zoals passivering of tandemcellen.
 4. Verschillende Technologieën:
  Verschillende zonneceltechnologieën, zoals monokristallijn silicium, polykristallijn silicium, dunne film en perovskiet, hebben verschillende rendementsniveaus. Monokristallijn silicium heeft doorgaans een hoger rendement dan polykristallijn, terwijl perovskietcellen veelbelovend zijn voor toekomstige hoge rendementen.

Het begrijpen van celrendement is essentieel bij het kiezen van zonnepanelen, omdat het direct invloed heeft op de hoeveelheid elektriciteit die een paneel kan produceren in een gegeven ruimte en onder specifieke lichtomstandigheden.

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Grote Dakprofijt logo label
Twee zonnepanelen met afbeelding in logo
Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Telefoon icoon

085 130 85 44