Concentrated Solar Power (CSP), ook wel geconcentreerde zonne-energie genoemd, is een technologie die zonlicht concentreert om warmte te genereren, die vervolgens wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken, meestal via een traditionele stoomturbine. In tegenstelling tot fotovoltaïsche zonne-energie, die direct zonlicht omzet in elektriciteit, maakt CSP gebruik van de warmte van de zon.

Hier is een uitleg over Concentrated Solar Power (CSP):

  1. Werkingsprincipe: CSP-systemen gebruiken spiegels of lenzen om zonnestraling te concentreren op een klein gebied. Deze geconcentreerde zonnestraling wordt vervolgens gebruikt om een vloeistof of zout te verwarmen, wat resulteert in de productie van stoom.
  2. Stoomturbine: De geproduceerde stoom wordt vervolgens naar een turbine geleid. Wanneer de stoom door de turbine stroomt, drijft hij een generator aan die elektriciteit produceert.
  3. Types CSP-systemen:
  4. Parabolische Trog: Dit systeem maakt gebruik van parabolisch gevormde reflectoren die zonlicht concentreren op een buis die in de focus van de parabool loopt. Een warmteoverdrachtsvloeistof stroomt door de buis en verzamelt de warmte.
  5. Zonnetoren: Hierbij wordt een groot aantal vlakke spiegels (heliostaten) gebruikt om zonlicht te richten op een centrale toren. De top van de toren bevat een ontvanger waarin een vloeistof of zout wordt verwarmd.
  6. Parabolische Schotel: Dit systeem bestaat uit een parabolische schotelvormige reflector die zonlicht concentreert op een specifiek punt, vergelijkbaar met een satellietschotel. Op het brandpunt bevindt zich een ontvanger die de warmte opvangt.
  7. Lineaire Fresnel Reflectoren: Dit zijn vlakke, of bijna vlakke, spiegels die zonlicht richten op een bovenliggende buis waarin de warmteoverdrachtsvloeistof stroomt.
  8. Warmteopslag: Een groot voordeel van CSP ten opzichte van andere vormen van zonne-energie is het vermogen om warmte op te slaan voor gebruik wanneer de zon niet schijnt. Dit wordt vaak gedaan met behulp van gesmolten zouten die warmte kunnen opslaan en deze gedurende langere tijd kunnen vasthouden.
  9. Locatie: CSP-installaties vereisen gebieden met hoge zonnestraling en zijn daarom ideaal voor locaties zoals woestijnen.
  10. Voordelen: Naast energieopslag biedt CSP het voordeel van schaalbaarheid en de mogelijkheid om te integreren met bestaande thermische energieopwekkingstechnologieën.

Concentrated Solar Power biedt een veelbelovende manier om op grote schaal hernieuwbare elektriciteit op te wekken, vooral in regio’s met veel zonlicht en grote open ruimtes.

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Grote Dakprofijt logo label
Twee zonnepanelen met afbeelding in logo
Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Telefoon icoon

085 130 85 44